Seminţele de chia
Chia (Salvia hispanica) este o plantă verde, cu o înălţime de 1 metru, a cărei flori sunt albe sau mov şi cu seminţe mici de culoare bej până la negru, din familia Lamiaceae. Chia este originară din America de Sud: Bolivia, Guatemala, Mexic, Nicaragua, dar se cultivă şi în Australia care în anul 2008, a fost cel mai mare producător de seminţe de chia. Spre deosebire de seminţele de in sau susan, seminţele de chia nu trebuie zdrobite sau măcinate deoarece se digeră uşor.
Proprietăţi: Semințele de chia constituie o sursă importantă de nutrienţi, fibre, proteine, acizi graşi omega 3, antioxidanţi şi minerale. O porţie de 28 de grame de chia, conţine aproximativ: 9 grame grăsimi, 5 miligrame de sodiu, 11 grame fibre şi 4 grame proteine. Din doza zilnică recomandată, seminţele de chia aduc un aport de 18% calciu, 27% fosfor, 30% magneziu şi se recomandă consumul a maxim 2 linguri de seminţe pe zi.
Seminţele de chia pot fi consumate ca atare, în amestec cu apă, care după 10 minute devine gelatinoasă (un proces natural de hidratare a seminţelor), amestecat în cereale cu lapte, în iaurt, salate, supe, deserturi, pâine etc.
Seminţele de chia - beneficii:
- întăresc sistemul imunitar şi dau un plus de energie organismului, datorită conţinutului de proteine, acizi graşi omega 3 şi fibre;
- sunt o sursă importantă de antioxidanţi care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, la detoxifierea organismului prevenind astfel îmbătrânirea prematură şi duc la creşterea longevităţii;
- în dietele de slăbit, fibrele şi nutrienţii dau senzaţie de saţietate, deoarece în contact cu apa şi sucul gastric seminţele de chia se umflă şi înlătură pofta de mâncare;
- stimulează digestia, poate ajuta la prevenirea bolilor gastrointestinale şi cancerului de colon, mulţumintă conţinutului de fibre;
- reduc colesterolul, tensiunea arterială şi ajută prevenirea diabetului;
- calciul şi magneziul din seminţele de chia contribuie la menţinerea sănătăţii oaselor şi ajută la prevenirea osteoporozei, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză;
- îmbunătăşesc funcşiile creierului, memoria, concentrarea;
- au rol antiinflamator asupra articulaţiilor, reduc durerea şi ajută la îmbunătăţirea mobilităţii articulare;
- în cazul tulburărilor de somn, seminţele de chia conţin aminoacidul triptofan care contribuie la relaxarea organismului şi la instalarea unui somn liniştit.
Mod de utilizare: se poate consuma zilnic1- 2 linguri sub forme diferite.Se pot consuma crud, macinat sau germinat, sau se pot adauga in: cereale, iaurt, salate, supe, orez, sosuri, in shake-uri diverse. Semintele chia pot fi folosite si la prepararea prajiturilor, biscuitilor. A se păstra la loc uscat şi răcoros. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. A nu se utiliza după data de expirării.
Provenienta: America de Sud