: antene wireless


Pages: [1] 2

danbae
Am cumparat un access point -EP9500- si wireless lan usb -EP9001- surecom si reusesc sa ma leg la 100m cu antenele lor.
Aveti idee unde gasesc niste scheme de antene serioase pt. comuniatii wireless in 2,4 Ghz,aceasta distanta fiind nesatisfacatoare pentru scopul pentru care le-am cumparat.
Ce distante ati reusit sa acoperiti cu echipamente wireless modeste cum sant acestea,cu antene externe confectionate de voi?
Credeti ca pot sa acopar o raza de 2-3 km cu un dipol si un yagi ,de exemplu?
Impartasiti experientele voastre pls.
Multumesc!:sad:

ipman
Cu antenele de la BreezeCom (cumparate, cele originale) si cu cablurile originale, am putut acoperi o distanta de aproximativ 5km, la limita semnalului (era pe rosu in scala) si instabil ca rata de transfer, ajungind pina la 1 mega/sec. Antenele aveau o forma parabolica si erau directionale. Din pacate nu retin cistigul.

mister_rf
Eu folosesc de ceva timp o legatura wireless de tip bridge to bridge, modelul SMC 2682W, pentru care am folosit antene "home made". In functie de distanta de la unitati la antena cablul de legatura are o importanta destul de mare. Initial am amplasat unitatea wireless cit mai aproape de antena si am folosit un cablu scurt, max 1m, cablu UHF de calitate - Belden, apoi am gasit un cablu semirigid - Andrew Heliax si am crescut distanta la aproximativ 18 m intre antena si unitatea interna. Cele mai simple si mai eficiente antene, se obtin destul de repede si merg foarte bine : "Tin can antenna". In practica am constatat ca sint foarte directive si daca la inceput am ignorat modul de prindere si orientare al acestora, a trebuit sa confectionez un suport capabil la orientarea in plan vertical si orizontal. Practic am confectionat 3 antene identice din care am selectat apoi in teren 2 antene care au avut cistig maxim. Distanta la care sint amplasate sistemele este de aproximativ 900 m. In aceste conditii eu am o legatura stabila la aproximativ 6-9 Mbiti/s. Pentru distante mai mari 5-10 km se recomanda plasarea acestora in focarul unor antene de satelit de tip offset.
Detalii de executie si informatiile teoretice necesare la:
http://www.turnpoint.net/wireless/cantennahowto.html
http://www.saunalahti.fi/elepal/antenna2.html
http://www.netscum.com/~clapp/wireless.html

Sau antene elicoidale :
http://www.wireless.org.au/~jhecker/
Mentionez ca ele ar merge foarte bine... dar materialul din care trebuie confectionat suportul ar trebui sa nu aiba pierderi la 2.4 GHz. Practic eu am pierdut 1 zi sa realizez aceste antene eliciodale si nu am fost multumit de calitatea legaturii deoarece eficienta lor scade dramatic la aparitia umiditatii.
Aici gasesti o serie de linkuri utile pentru antene:
http://homepage.powerup.com.au/~qdg/qdgant.htm
"Prietenul" nostru Google te mai poate ajuta si cu alte idei si solutii similare.
;)

radukong
Pai zi si tu pentru ce tip de antene ai optat pina la urma ?

mister_rf
Varianta finala pentru antene a fost: "Tin can antenna". Le folosesc de citeva luni de zile si nu am avut probleme deosebite datorate conditiilor meteo. Dupa cum am mentionat anterior, depinde si de tolerantele in realizarea practica; ideal ar fi sa construiesti 3 sau 4 antene si sa alegi 2 bune, prin testarea in teren.

radukong
As mai avea o intrebare unde ai gasit "cablu semirigid - Andrew Heliax "?
Eu ma chinui de o luna aproape sa gasesc asa ceva dar singurul cablu pe care l-am gasit ( in Romania ) este RG213 .

g2dor
1. antene home made - singurele care merg sunt cele "tin can" - raportul efort rezultate este bun.
2. Antene comerciale - gasesti pe piata romaneasca antene de cistig ridicat vezi www.tornado.ro sau www.icg.ro eventual www.omnidata.ro (da mai bine un telefon) preturile sunt de pe la 150euro in sus pe bucata.
3. Cablu cu pierderi reduse - Cablu heliax este al dracului de scump. minim 8 usd/m in aceste conditii mai bine pui echipamentul linga antena si ajungi cu cablu utp in birou. Poti incerca la cei de la Omnidata cablu belden cu pierderi ceva mai mici - 27dbi/100m la 2400ghz dar solutia este sa pui echipamentul linga antena. atentie la mufe - trebuie sa fie n si daca se poate cu contacte aurite.

Cind ma ocupam de asa ceva am facut legaturi wireless de aprox. 18km cu doua antene de 24dbi si 2 Proxim ap7521. Cabluri belden si mufe AMP . Legatura stabila chiar si pe ploaie.

Atentie: CELE 2 ANTENE trebuie sa se vada direct!!!!.
Copaci cu frunze verzi impiedica total comunicatia.
2.4ghz este complet absorbita de apa din frunze.

radukong
Scuze ca pun o intrebare cam nu stiu cum dar:
Are cineva idee cam ce pierderi sunt daca folosesc mufe de tip F .

Joxt3r
Imi puteti da si mie un sfat cu ce mi-ar trebui pt. a reliza o retea cam la 6 km distanta?

g2dor
1. cele doua locatii TREBUIE sa se vada una cu alta direct.
2. ce rata de transfer doresti ?
3. ce nivel de disponibilitate doresti la legatura radio?

ipman
Pe scurt, daca nu ai cerinte specifice centralelor nucleare si dispozitivelor de control al rachetelor cu raza lunga de actiune, nu stiu cite capete ... etc, you know, atunci cauta pe google "tin can antenna". Poate te va lumina. Unii chiar au facut asa ceva in combinatie cu o antena parabolica, si a ajuns (din cite tin eu minte) la 11km.

g2dor
Nu este nevoie chiar de parabolice de 1m pentru a realiza o legatura de 6km. Sunt suficiente doua antene de 24dbi de tip grid, cu cabluri scurte.

mister_rf
Costul total pentru doua antene confectionate din "cutii de tabla" si puse in focarul unor antene parabolice este mai mic decit cel al antenelor de tip "grid". ;)

g2dor
Se poate, pe net se vorbeste de antene parabolice - deseu- la noi, lucurile stau putin altfel.
Oricum solutia PROFESIONALA implica antene grid sau patch.
O antena grid se gaseste de pe la 100euro pentru brand B sau 150 euro pentru fabricantii celebri - brand A

ipman
Nu am zis ca e nevoie. Doar i-am recomandat sa-si aleaga un fel de antena. Poate omul, intr-adevar, nu vrea sa si le faca acasa si e dispus sa plateasca 1000$ pe o antena. Cred ca o precizare buna aici ar fi sa-i dam sfatul sa foloseasca AP-uri care sa le puna linga antena in cutii etanse, ca sa fie cabul cit mai scurt. Daca nu AP, atunci ceva care sa converteasca la ethernet, cu care poti cobori pe cladire linistit, eventual prin cablul UTP poti alimenta device-ul ramas "pe casa".

g2dor
sa stiti ca exista antene de 1000usd, dar eu am zis DOAR o suta.
Trebuie sa stie ca in Romania legea limiteaza la 100mw puterea maxima in antena.

ipman
Cele de mai sus le-am spus in cunostiinta de cauza. Stiam pretul, ca am fugit repede cind l-am auzit ...

g2dor
Trebuie spus ca teoretic este vorba de maxim 100mw la emisie - adica nu avem voie sa folosim o antena de 30dbi(o parabolica de 1.8m) la care sa punem un emitator de o suta miliwati- rezulta ca emitem de fapt pe directia data cu echivalentul a 10 W.
IGCTI - cel care ar trebui sa controleze asta - chiar a inceput sa faca controale tematice.

mister_rf
In Europa, deci si la noi :D , pentru antenele folosite la transmisiile de date, puterea totala aparent radiata raportata la o antena isotropica, se noteaza EIRP, este limitata la 100 mW. Pentru cine doreste sa se lamureasca cu privire la cerintele necesare unui sistem wireless, un punct de plecare minimal este aici (http://www.bovistech.com/wireless/calcs.htm#txpower) .
In ceea ce priveste antenele parabolice, nu cred ca practic cineva va folosi antene de 1.8m, pentru ca sint greu de instalat si de reglat pentru utilizare in plan orizontal. De obicei se folosesc antene offset de 0.6-0.9 m, care sint mai ieftine decit antenele "profesionale" de tip grid si se gasesc mult mai usor. Pretul unor antene offset de 0.6-0.9 m nu depaseste 500.000 lei, vezi de exemplu aici (http://www.elstar.ro/antene.htm) .

ciombe
Mufele F au atenuare de insertie aprox. 2dB(infunctie de materialul de izolatie poate fi si mai mult) in timp ce mufele N au max.1 dB(de obicei au material de izolatie bun sau foarte bun).Deci aici unde te cam lupti cu fiecare dB conteaza.
Recomand cu multa caldura pentru "Tin Can Antenna",cutia de ness Brasero de 250g,este absolut perfecta.
Cablu bun este Belden H1000 pina la 10m,mai lung ar fi bun Belden LMR100,200,400,dar dupa parerea mea mai bine nu ajungi la mai mult de 10 m.Ce spune g2dor este cea mai buna solutie,adica daca stai la un etaj inferior mai bine te duci cu cablul de retea pina la ultimul etaj(eventual in uscatorie)unde pui AP-ul si cablu scurt pina la antena.
Concluzia este clara : UN NU HOTARIT ANTENELOR DE FIRMA sunt mult prea scumpe.
Apropos,eu stau in Aviatiei,daca e cineva de pe aici,particip bucuros la experimentari !

g2dor
Ok - pentru amatori "Tin Can" sunt foarte bune - am folosit si eu si am citeva montate de circa 2 ani care se comporta excelent in timp. Dar sunt rezervate exclusiv amatorilor si pe distante relativ mici, de ordinul a 1-2KM max. (Nu te poti duce la o firma sa ii montezi asa ceva). Solutia cu antena parabolica este aplicabila ( in mediul in care lucrez eu o antena offset Prodelin de emisie receptie de 90cm costa doar 200usd una de 1.2m 460USD) dar nu am incercat. Ca pret de cost pentru antene de cistig mare - combinatia tin can +offset de 90cm este excelent(conform preturilor pe care le am vazut la mister_rf. Ramane in zona hobby .

interzis
Salut baietzi!
ma bag si eu in discutie ptr ca tocmai ce m-am apucat sa "bricolez" niste Ap-uri, niste tin-can-uri si quad antenna!

inteleg ca in Ro nu ai voie sa emiti cu mai mult de 100mw dar ceva scheme de amplificatoare ptr receptie nu exista? a experimentat cineva ceva de genul asta? ma gandeam la o solutie cu doua antene: una "normala" ptr emisie si una "amplificata" ptr receptie!

credeti ca se poate? sau se merita?
tnx! bye bye!

interzis
da, stiu ca este bidirectional! dar:

pe acces pointul meu (si pe multe altele) exista doua antene, separate, ambele bidirectionale!

daca folosesc o antena pentru rx-tx si una doar rx dar amplificata iar ambele antene sa fie directionate la fel si ecranate intre ele nu credeti ca e posibil sa se obtina ceva rezultate "de bagat in seama"?

tnx again

ps: chiar se pot verifica puterile de emisie???? sa zicem ca dau 150mw in antena! se prinde cineva?

mister_rf
Daca deranjezi pe cineva atunci apare "problema" cu masuratorile de semnal. Oricine are un analizor de spectru (pentru domeniul respectiv de frecvente) si o antena pasiva de receptie poate determina puterea prin comparatie cu o alta unitate daca se cunoaste distanta de la emitator la punctul de masura.

g2dor
Proxim are o antena ca are 24 dbi receptie si 0 dbi la emisie dar costa 870usd. Alte echipamente din clasa 802.11b au antene separate pentru emisie si receptie - deci aici merge povestea cu antene separate.
Da, mai ales ca 100%legal este sa depui la IGCTI un proiect care sa contina coordonatele geografice ale echipamentelor, tipul si cistigul fiecarei antene si tipul si puterea de emisie la borna pentru fiecare echipament. Este valabil pentru 2.4GHz si pentru 5.8Ghz. La 5.8Ghz este avantajul ca limitarea de 100mw s-a mutat dela antena la borna echipamentului. deci poti sa folosesti si antene de 35dbi

radukong
Eu mi-am facut o antena omni care dupa calculele celor care au prezentat-o are un cistig de 10dB. Intrebarea mea este daca exista vreo solutie sa aflu care este cistigul antenei facuta de mine. :confused:

g2dor
da!
1. cu un powermetru rf tot homemade sau industrial masuratorile le faci in comparatie cu o antena 0dbi.
2. foarte aprox. prin compararea cu o antena de 0dbi ( o antena 0dbi este o bucata de "miez" de 1/4 din lungimea de unda a frecventei de emisie- micsorata cu indicele de reducere pentru cablul respectiv) exista programe de monitoarizare atit sub linux cit si sub windowze care dau taria semnalului RF in dbi.

radukong
Pai zi si mie un program dinasta sau pe unde as putea gasi cum se face un powermetru RF .
Mersi pentru chestia aia cu antena de 0dBi !

g2dor
schema pentru o solutie homemade trimisa pe adresa de email.
De precizat ca pentru evaluarea performantelor unei antene este foarte important si factorul de unda reflactata, mai precizs cit din puterea emisa de echipament este transferat de antena.

ciombe
DA,da, g2dor are dreptate cu powermetrul dar la fel de util este si un reflectometru,ca sa stii ce bagi in antena si ce se pierde prin neadaptare.Eventual sa reglezi, ca sa bagi in antena cit mai mult, ca asta este interesul tau pina la urma.
Sigur ca nu poti sa pui la client "tin can" daca il faci din cutie de conserve,dar daca faci antena profi si eventual daca este cazul si pusa pe offset cred ca nu este nici o problema.Ca sa nu mai spun de antena tigaie pe care o poti vedea in varianta facuta de fabrica linga toate grupurile de antene GSM pentru legarea intre ele a celulelor si care facuta de amatori merge foarte bine si mai ales este foarte ieftina.
Chestia cu antene separate pentru emisie si receptie cu amplificator suplimentar pe receptie este greu de realizat la nivel de amator si cred ca este si destul de costisitoare,asa ca mai bine niste antene bine tzintite.

mister_rf
"Reflectometru"? :D
La 2.4 GHz si maxim 50-100 mW putere emisa spre antena?:eek:
Propun sa revenim cu picioarele pe pamint si sa dam solutii reale, adica verificate si practic pentru nivelul aplicatiei -> "home made".

In ceea ce priveste masuratorile de putere, pentru determinarea cistigului pentru o antena oarecare in comparatie cu antena "etalon" de 0 dBi, parerea mea este ca nu se justifica acest lucru decit daca se produc mult mai multe antene, pentru a alege una cu un cistig maxim, altfel conditiile de masura introduc erori importante si munca este inutila.
In practica solutia cea mai simpla si cu eficienta maxima este realizarea a cel putin 2-3 antene si din verificarile "in teren", cu ajutorul programelor de monitorizare al nivelului de semnal furnizat de obicei de catre firma producatoare a echipamentului wireless, sa se aleaga antena optima.

ciombe
Eu credeam ca vorbim de antene !
Poti sa faci si 10 antene,daca sunt prost adaptate vei obtine rezultate proaste si nu vei sti de ce !
Exista mai sus un link (dat tot de dumneavoastra) unde poti vedea 2 reflectometre "home made".
Nu inteleg care este problema daca sunt 2,4G si 100mW ! ?
Daca ar fi vorba de 22G as intelege ca este dificil pentru un amator.
Dupa parerea mea, tocmai fiindca este vorba de putere mica trebuie fructificata in procent cit mai mare si nu pierduta prin neadaptari .

mister_rf
Poate ca trebuie sa reformulam punctul de vedere anterior:
Pentru cineva care doreste doar sa-si instaleze un sistem wireless, este mult mai simplu si practic sa foloseasca programele de monitorizare aferente sistemului.
In rest totul este doar o teorie foarte frumoasa despre reglaje si atit. Ce sa reglezi? Cum sa reglezi? Unde sint neadaptarile? Lipsesc detaliile necesare pe care le asteapta de obicei cineva care se apuca sa-si construiasca o antena! ;)

Off topic
Daca unui "amator" ii este greu sa gaseasca si doua mufe "N", atunci noi ii recomandam sa-si construiasca... un "reflectometru", doar ca sa-l mai incurcam cu alte mufe si adaptoare de RF, si asta pentru ca l-am vazut intimplator pe un site si atunci il recomandam si altora! :D

ciombe
Baietzi gasitzi mufe N cite doritzi la cele 7 magazine de electronicale de str.Maica Domnului.


mister_rf suntetzi un mister.............................rf ? ! ? ! ? !..............

interzis
un software ptr masurarea semnalului? ceva gen netstumbler si care sa mearga pe windows? faza nashpa e ca am un AP netgear me102 si softul lui nu stie de "signal meter"!

tnx a lot

radukong
Si eu am tot me102 vezi ca pentru masurarea semnalulu gasesti pe net un SNMP de la ATMEL care face asta pentru AP-urile setate in client mode, iar pentru Linux e un program ap-utils care stie foarte multe.
Cit sunt mufele tip N pe la magazinele alea ???

ciombe
Intre 10 si 50 mii lei in functie de calitate (teflon,aur,etc)

danbae
Eu am o alta intrebare ca urmare a faptului ca totul trebuie sa fie ieftin.
Daca de exemplu am o antene cu 2 m cablu RG58 si un AP la care am alt tip de cablu RG385?(cel subtire care se gaseste deobicei in AP) si sant sarac ,si lipesc cablurile intre ele ce pierderi am la acest fel de conexiune. Are careva idee?
Dar daca lipesc cablul RG 58 direct in AP,unde vine antena?

danbae
Am luat si eu un AP NETGEAR si mi se pare FB.
Am incercat si cumparat tot felul de antene omnidirectionale si nu mi se par prea stralucite.
M-am gandit sa folosesc cele doua iesiri de antena ale AP-ului ,punand 2 antene in doua directii diferite.
Cele doua iesiri au amplificatoare separate (2*100mW) sau impart cei 100mW intre ele?
Ce tip de antene au un unghi cat mai mare si un castig acceptabil,tinand cont de faptul ca trebuie sa acopar un unghi de
260 grade cu doua antene

interzis
Dane, eu am incercat pana acum tin can-ul si biquadul!
La inceput am facut 2 cani din cutii de fineti (sticksuri d-alea umplute cu ciocolata) si cred ca le-am facut destul de bine dar transferul in retea imi mergea undeva in jur de 150KB/sec (masurat empiric, cu ceasul) :)))

In acest moment am pe unul din access pointuri o antena biquad facuta pe cablaj dublu placat si transferul a crescut pe la 350-400 KB/sec (tot empiric masurat). Pingul imi "sta" undeva intre 2 si 4 ms.
Distanta intre antene e de 1.5km, fara obstacole!

Nu stiu acum daca e mai bun biquadul sau am gresit eu ceva la tin can! Trebuie sa mai fac un biquad si ptr al doilea access point si sa vad cum se comporta!

Si ca sa raspund si la intrebarea ta, mie mi se pare ca biquadul ar avea si unghi mai mare.... (am invartit de ea aprox 60 grade stanga dreapta fara sa se modifice vizibil pingul.

In alta ordine de idei, faza cu marirea puterii din access point pe mine nu ma incantat prea mult....

Poate din cauza ca am distanta oarecum mica sau ca nu am antenele bine facute dar numai daca scad puterea sub 25% (setare "20" - corect? ) pierd semnalul.... in rest e la fel! acelasi ping aceeasi viteza!

Gata! sorry 4 "message's lenght"!
Bye bye! si bafta!

mister_rf
Cablul nu poate fi RG385 - diametrul este de 16 mm, ci mai degraba ceva din seria RG316- diametrul 2.8 mm. Vezi de exemplu o lista de cabluri aici (http://members.shaw.ca/r.c.morris/cvarc2/coax.html). Depinde cum faci îmbinarea si mai ales cum se reface izolatia dintre firul central si tresa, pentru a se pastra constanta impedanta de 50 ohmi. Nu cred ca a masurat cineva acest lucru, pentru ca variaza de la caz la caz. Este o solutie care poate sa mearga in practica, dar atentie la executie.
Pentru antene ar trebui sa folosesti un sistem bazat pe panouri radiante, problema nu este chiar asa de simpla la nivel de amatori. Nu prea exista solutii "la cheie".

martinez
Are cineva idee, merita cumparat router-ul "NETGEAR 4-Port
Wireless Router" de la SPOT (http://www.spot.ro/Produse/Retele/Wireless_Router_Netgear.htm)

nikita
Salut,
Am si eu o informatie interesanta. Am testat un link wl intre doua AP-uri TREND, si cu doua antene grid ANDREW directionale de 24 dbi din ceva aliaj de magneziu si au mers la 54 Km cu 22 Mb/s (ma rog, un troughput de 6800 Kb/s). Ideea e ca dupa cum spun specialistii americani, trebuie curatata zona FRESNEL, ceea ce dupa calculele noastre a insemnat sa fim cu 40 m deasupra oricarui obstacol... asa ca ptr testul asta am folosit doua relee TV. Oricum ideea e ca un ap costa 100$ si o antena 70$. Cabluri conectori (R-SMA) si alte acareturi mai fac 50-100 de dolari, Si nu stiu cine a scris da' intr-adevar cu nescafe-uri nu te prezinti la nici o firma, si nu stiu ce amator are nevoie sa sara de un km. Apreciez antenele home-made dar sunt departe de cele industriale... iar cu 30 de dolari iti iei o antena de 9 dbi calumea cu care bati kilometru fara greturi.

g2dor
Am o singura obs. - un AP. de 100mw sau chiar 200mw, exista si de 500mw la care se adauga o antena de 24dbi - sunt teoretic ilegale - vezi cei 100mW EIRP legali in Europa.
Dar in practica sunt lucruri comune.

Si acum intrebare- de unde un Andrew cu 70 de USD?
Pretul este excelent!!!

nikita
Mda, sau chiar daca ap-ul nu scoate atata, iti iei un amplificator. Dar ap-ul TREND scoate 40-60 mw! iar daca adugi antena de 24, nu e nici o problema de legalitate. Daca ai pe cineva sa ti-o care din state(5 kg) te rezolv eu. Daca nu, mai costa $100 transportul.

emigrantu'
22 Mbits/s la o distanta de 54 km! Wow!
Asta se apropie sau depaseste recordul mondial la transmisiuni wireless?:rolleyes:
70 USD pentru o antena Andrew de 24 dBi ! Unde, cine vinde asa ceva? :rolleyes:
30 USD pentru o antena de 9 dBi? Unde? :rolleyes:

ipman
Daca nu ma insel, locul de unde se pot cumpara e descris cu un post inainte de al tau. Din pacate nu e prea romanesc, nici macar european.

emigrantu'
off topic:
"In state", e cam sumara adresa asta.:D
Seamana prea mult cu locatia la care ma raportez eu . :p
Prefer un nume de firma sau macar un cod postal. ;)

nikita
In ordine:
emigrantu'- 54km nici macar nu se apropie de vreun record de transmisiuni wireless de date folosind antene terestre. E adevarat ca in 2.4 Ghz nu e o distanta comuna, dar cu costurile adecvate e perfect tangibila, la limita legii de emisie libera(de licenta). S-au facut transmisiuni in 2.4 Ghz si la 250 km in relieful si cu echipamentele necesare.

Pentru antena de 9 dbi cred ca daca cauti pe google vei gasi 100 de firme care vind asa ceva. Fireste nu in romania. Daca nu te descurci am sa te ajut. Cu Andrew am sa tratez problema mai la sfarsitul post-ului.

ipman: Se poate sa fie inainte, locul de antene.... desi nu am vazut nici un post care sa dea link-ur la antene bune si la preturi rezonabile.

Si din nou emigrantu'
Nu vreau sa fiu secretos sau ceva de genu' dar chiar nu ar ajuta pe nimeni sa dau nume si adrese fiindca nu va putea nimeni sa beneficieze de asta. Omul cu antenele sta in florida, si a fost furnizorul nostru de diferit antene pe vremea cand faceam experimente pt guvern. Eu am pastrat legatura si astfel pot sa mai fac rost de una-alta, nu as putea sa aduc 100 de bucati de exemplu. Daca pot sa ajut pe cineva si sa-mi iasa si mie ceva e ok, dar nu e o chestie 'oficiala' .... cu factura si toate cele.

emigrantu'
Nikita, nu vreau sa fiu cârcotaș, dar din postul tău lipsesc tocmai detaliile esențiale, pentru ca și noi să câștigăm ceva experiență din "informațiile" furnizate. ;)
Adică:
- antene Andrew- model?
- AP-uri TREND - model?
- "22 Mb/s" sau "6800 Kb/s"?
- iar o antenă dintr-o cutie de conserve(tin can antenna), costă mai puțin de 30 USD(costul este doar pentru mufă:2-3USD plus munca proprie plus costul cutiei, care este de maxim 3 USD și depinde de conținut :p ), la un câștig mediu de 10-11 dBi (http://www.qsl.net/n9zia/wireless/pics/tincanant.jpg) și bate peste 1 km. ;)

nikita
Hmmm.... asta era anu trecut:
- Antene Adrew Magnesium Grid Antenna - 24 Dbi.... altceva nici daca stai in cap nu stiu sa-ti spun despre ele... daca te referi la numerele deproductie si chestii din astea.
- AP- TREND TEW-310 APBX (daca te mai intereseaza si alte specificatii, intreaba-ma)
- chestia cu 22Mb si cu 6800 KB e o treaba funny care m-a surprins si pe mine la vremea aia. Dupa o discutie cu inginerii de la TREND m-au convins ca 22 Mbps e standardul conexiunii dar ca in practica troughput-ul echipamentelor (ap, placi de retea) e mult mai mic - adica nu pot ele sa proceseze mai multa informatie. Chestie care se aplica si la retelele anyBaseT sau F. Pauza. Asa ca oamenii aia au fost tare surprinsi ca la distanta aia conexiunea functiona la limita maxima a puterii de procesare a echipamentelor.... funny!
- la tin can si antenele home made, cum am spus apreciez chestiile astea, dar nu au valoare nici stiintifica nici comerciala.... si 30$ chiar nu e o suma mare, e ca si cum ai folosi ziar si cartoane in loc de hartie igienica, fiinca hartia igienica totusi 'costa' ...ai prins ideea?

nikita
Hei emigrantule, am facut rost de pdf-ul cu specificatiile antenei da din pacate are 383k asa ca nu am putut sa-l atasez. Da ca vrei tu sau altcinava sa aruncati o privire vi-l trimit pe mail.

interzis
tocmai ce m-am apucat sa testez un trend 310apbx.... parerea mea e ca... sucks....

pana acum am mers pe netgear me102 care scoate 100mW comparativ cu trend 310apbx care scoate doar 50mW....

in afara de asta, netgear-ul mai scoate si o amarata de informatie despre link, informatie care la trend lipseste cu desavarsire! nici macar dupa ce l-am facut D-Link 900+ prin upload de firmware nu a stiut sa scoata ceva cu adevarat util...

parerea mea ca trendul e bun doar la legaturi pe distanta mica sau daca-ti permiti antene de la mama lor... si care sa se "duca" peste 20dB castig.... cu "homemade" nu prea...

concret... a fost testat cu tot felul de antene homemade (tincan, biquad, etc) pe o distanta de 4.5km iar la celalalt "capat" aveam un netgear cu omni de 12dB... rezultatul? ZERO! nici urma de semnal! cu aceleasi antene, nici netgear nu se conecta stabil... dar SE CONECTA!!! vedea ceva acolo! :P

din ce am testat eu... faza cu 54km... si chiar cu antene de 24.... nu prea imi vine a crede... ca a facut-o un trend 310apbx...

in alta ordine de idei: a testat cineva antena pe care o lauda Trevor Marshall? Aia din profil rectangular de aluminiu... adica SLOTTED Antenna? Sau ce parere "homemade" aveti? Merita sa o fac sau nu?

Bye bye

nikita
omule, pai un emitator de 100 mw merge mult mai tare decat unul de 47. Poti oricand sa-ti iei un amplificator de 1 w daca te arde buza asa de tare.
Ummm sa stii ca ingineria e sa folosesti un semnal de putere mica, si sa-l duci la destinatie cu bine. Cu semnale puternice oricine face treaba.... E riscant sa emiti un semnal de putere prea mare, oricine il poate capta chiar daca nu e pe directia antenei. Tu gandesti lucrurile cam cu multa forta bruta. Parerea mea. Antenele, pe de alta parte, fac totul. Pot sa faca miracole cu semnale de rahat(vezi radarele spatiale) sau pot sa faca un rahat dintr-un semnal de putere mare (vezi gsm). Deci acolo trebuie lucrat cu migala.
Si-ti ma spun o chestie: daca toti proprietarii de retele wireles din jur ar folosi semnale de 1 w deabea daca ar transfera fiecare cativa biti banda fiind ocupatade alte semnale care nu le apartin. Iar chestiile cu semnalul care ti-l arata sau nu un ap, e aiurea, astea-s 'gadget'-uri ieftine.... tu te bazezi pe ce-ti arata ap-ul? Daca vrei informatii ia-ti aparate speciale nu un soft amarat. Trebuie sa vezi si partea economica: Un 310 cost 100 de dolari iar un cisco costa 1000. Daca stai sa te gandesti ca totusi nu e jucarie nic 310-ele atunci eu zic ca merita, si firmele si-l pot permite. Aparatul asta a mers si la -20 grade cu toate ca e indoor, si suporta o umiditate de 90% deci nu e de loc pretentios.

Iar la faza cu 54 km ... e un rezultat dovedit stiintific. Dar nu cu antene home-made. Antenele home made sucks! Nu-ti poti baza vreo afacere pe ele. Sunt doar ca sa te distrezi.
O zi buna

g2dor
sa abordam pe rind problemele:
1. In 2.4Ghz exita echipamente cu 200, 500mW(proxim RL27521 -spre exemplu) legale in SUA dar ilegale in Europa(vezi limita EIRP -100mW la antena )
2. In 5.8Ghz este limitata doar puterea la mufa aparatului 100mw - deci teoretic si practic se pot face legaturi la distante mai mari in 5.8 decit in 2.4 - in plus antenele de cistig echivalent sunt mult mai mici.
3. Banda de 5.8Ghz asigura trafic mult mai mare - minim 54Mbps (802.11a sau 802.11g).
4. Echipamentele Tsunami de la Western Multiplex actualmente Proxim asigura legaturi de 60Mbps sau 100Mbps in 5.8Ghz la 60km cu antene incorporate de tip patch de 18dbi

Recomandarea este sa optati daca bugetul este permisiv pe solutia 5.8Ghz.

Atentie - legile in vigoare in Romania impun depunerea unui proiect la IGCTI spre avizarea legaturii wireless.

nikita
Hei merci de opinie g2dor. In principiu e ok dar fi atent la niste aspecte:
1. Cu cat frecventa este mai mare, cu atit undele cirula mai putin in obstructiuni, deci legatura intre cele doua antene trebuie sa fie cat mai 'curata' din punct de vedere geografic, geologic si geodezic :). In cazul asta e aberant sa spui ca undele cu frecventa mai mare de 2.4 (gen 5.8) vor circula mai mult, fizic vorbind. Uite frecventele FM merg mult mai departe ca orice microunda.
2. Faptul ca antenele sunt mai mici dezavantajeaza crunt iubitorii de antene home-made (si constat ca sunt o gramada) din cauza priciziei mult ridicate la care trebuiesc executate antenele.
3. In 2.4 GHz deja sunt echipamente care dau peste 50 Mbps. Dar la capitolul rata de transfer, e adevarat ca o frecventa mai mare asigura o latime de banda mai mare, asa ca pentru cine transferul dicteaza, ar trebui sa se gandeasca serios la o frecventa mai mare de 2.4 pt ca asta e la marginea tehnologiei.
4. De fapt celora pentru care securitatea si fiabilitatea sunt pe primul loc le recomand sa nici nu se atinga de wireless. E cel mai nesigur mod de a transmite date pe care il stiu eu.

si in ultimul rand, as vrea sa va atrag atentia la toti utilizatorii wireless ca frecventele in care lucram noi acum au benzi limitate. La un moment dat se vor da echipamente wireless de gratis(deja sunt foarte ieftine) si vor fi o gramada de utilizatori pe metru cub. Si toata banda va fi defapt o congestie. De aceea cea mai profesionala solutie ar fi pentru cei care castiga din asta sa-si cumpere licente de frecventa (gen pt 10 Ghz) si sa-si ia echipamente pentru treaba asta. Deabia atunci vor putea sta relaxati.

PS. Ummmmm am uitat sa va mentionez de relee de transmisie? Uitati antenele patch... ele sunt bune doar in birou.

g2dor
1. Cred ca am formulat putin cetos.
Deci banda de 2.4gz are in principiu 3 canale care nu se suprapun pentru 802.11b, cind oferi 22Mbps sau mai mult acoperi TOATA banda si atunci incep problemele. Este ca atunci cind cineva foloseste o autobasculanta uriasa pe un drum normal si toti sunt obligati sa traga pe dreapta. Cei din zona incep sa se plinga de interferente, apar reclamatiile si riscati sa aveti o vizita a unor domni deloc doriti, dar dupa cum se vede necesari.

2. 5.8 este mai avantajos decit 2.4 din cauza limitarilor impuse de lege:
- 100mW EIRP (la antena) -aceasta este puterea maxima "vizibila" legala in Europa
- 100mW la borna aparatului. - rezulta ca puterea aparenta pe o directie aleasa de mine poate sa fie si de 25de W (cu antena de cistig mare)
deci - 5.8 este practic mai bun pentru legaturi la distante mai mari.

practig 5.8 este banda libera - 2.4 este gng adica guvernamentala si apoi neguvernamentala. pentru mai multe faceti o vizita pe la un inspectorat IGCTI.

Dar din ce se vinde in Romania cred ca sub 5% este cuprins intr-o retea "legala".

3. nu antenele sunt problema principala ci cablu de legatura - la aceasta frecventa pierderile sunt uriase. Solutia este aceea de a monta in spatele antenei sau chiar in focar. mai creu de relizat de amatori - dar nu imposibil. cu ceva experienta merge.

nikita
Da, ar fi o chestie misto de experimentat. Dupa parerea mea antenele ar trebui sa se numeasca antene 'cu pierdere' nu cu castig, pentru ca fiind o componenta pasiva, practic reduce din pierderi mai mult decit amplifica semnalul. Sau nu.
Cu toate ca in aparenta ai putea folosi o putere mai mare totusi la 5,8 Ghz lungimea de unda e mai mica si proportia e semnificativa. Tu crezi ca degeaba nu au impus cei 100 mw?

Si nu numai ca mergi cu basculanta pe mijlocul drumului, da defapt transporti 2 persoane si pe o distanta de 500 m ca sa pastrez metafora. Ideea e ca daca semnalul e mai slab si bine directionat, sansele sa ingramadesti pe cineva scad. Ar fi frumos sa gandeasca lumea asa, sa nu deranjeze pe altii.

G2dor, daca de bate gandul sa misti ceva cu aia 5,8 GHz anunta-ma si pe mine, ca ma intereseaza. Am sa ma uit pe la furnizori sa vad cat costa desi am bagat o gramada de bani in 2.4 si m-as ancora in frecventa asta.

g2dor
a. antenele concentreaza semnalul - asta inseamna amplificare.
b. banda de 2.4Ghz se mai numeste ISM - industrial scientific medical - si include chiar si cuptoarele cu microunde. Este absolut necesar sa existe un control cit de cit al puterii emise. La 5.8 banda a fost libera de la inceput - nu a existat pericolul unor interferente majore cu org. guvernamentale si politica a fost mult mai putin restrictiva
dar sa stiti ca nu in toata europa banda de 5.8Ghz este free.
c. am montat echipamente de 5.8 industriale - la Sibiu si in Bucuresti - simple si ff scumpe seria Tsunamy de la Proxim -protocol propietary - 100Mbps.
d. de testat am facut teste cu 802.11a mai precis cu echipamente de tip harmony 802.11a de la Proxim. Am montat cite un AP de 802.11a in conexiune cu o antena de 32dbi - am pierdut cam 5dbi pe cablu de 50cm si mufele N si am ajuns la cei tipici 27dbi. legatura stabila la aprox. 17Km pentru o putere de emisie de 100mW.
Adica transfer stabil de 24Mbps - mai mult cred ca nu mergea Placa de retea desi era de 100Mbps.
Din pacate dupa doua zile a trebuit sa dau jos una din antene - directorul silozului vroia bani ca tin antenele pe cladirea lui, asa ca nu stiu cum se comporta pe ploaie.
Versiunea industriala se comporta minunat - pierde cam 5dbi pe ploaie torentiala pentru 5Km de link wireless.

Prin concediu poate facem nishte teste de video on demand in 5.8 . pina atunci vom avea sigur echipamente mai ieftine.

interzis
mai baieti! voi ati uitat de ce a aparut thread-ul asta! omu vroia si el solutii ieftine! adica homemade!

si nu stiu daca homemade chiar sucks ptr ca din ce am testat eu (destul de putine, intradevar) nu prea vad de ce draq as da aproape 200 para pe o omni cand pot sa o fac si sa am EXACT aceleasi performante! si sa ma coste doar 100.000 lei! poate nici atat! iar la directionale e tot cam asa!

nu zic ca solutia homemade e mai buna! zic ca e mai... romaneasca! ca de...il faci, il faci... dar... trebuie sa mai si plezneasca! nu-i asa?


si degeaba plezneste cu antene de la mama lor! ca aia stie toata lumea!
ideea e sa plezneasca cu "tigaia" sau "cutia de kober"... si abia dupa aia mai vb de ingineria semnalului mic!

toate bune! si hai sa vb de kestii mai "la indemana oricui" ca 5.8 inca nu e!

bye bye

nikita
Da omule, aici cam ai dreptate. Ne indepartam de subiect.... desi e interesanta si latura asta.
E adevarat e cool si cu antenele home-made, desi nici gand sa faci ce face una industriala. Oricum, luna asta o sa fac si eu niste experiente home-made cu reflectoare parabolice si antene tin can in focar.... o sa va tin la curent. Dar nu ma voi limita la 100.000 lei si la citeva ore, voi acorda atentia cuvenita.
Acuma daca chestia cu Trend-u si cu antena de 30 de dolari nu e la-ndemana oricui, atunci aces oricine ar trebui sa uite de wireless pt ca sunt echipamente care nu-s de gratis. Si un radio-amator cheltuieste mai mult!

O zi buna.

morph
Interesanta discutie, dar ca sa nu deschid alt topic incerc sa gasesc raspuns aici.
Am asa:
-o legatura radio cu rds cu echipamente luate de la icg, mai exact un kit su-i-d-1d, adica un ap breezcom su-i si o antena grid de 24dbi.
- distanta intre mine si nodul radio rds este de cca. 5km, zic nod radio pt. ca nu stiu ce echipamente au baietii acolo.
- transferul este de 100kB/s, dar asta din cauza limitarii lor.
-legatura este de tip punct-to-multipunct, adica suntem mai multi pe aceeasi antena la rds (mi se pare o prostie sa faci asa ceva).
-exista vizibilitate directa si merge la fel mereu ( nu conteaza ca e ceata, ca ninge, ca ploua , ca au inverzit copacii)
- puterea semnalului e in jur la 80 din 100....nu stiu ce sunt astia, dar asa am vazut pe laptop cand directionau antena.
Problema mea:
- nu ma intereseaza transferul, ca oricum sunt limitat din routerul lor, pe mine ma doare PING-ul.
Cand merge cel mai bine am in jur de 8-9-10 ms in gatewayul meu, dar are prostul obicei sa sara si in 30-100ms.
Ce pot sa fac pt a obtine un ping mai bun gen 3-4ms si sa fie constant?
-sa urc antena mai sus? ma gandesc ca daca am semnalul asa bun ridicarea antenei nu o sa fie o solutie. (stau la casa si mai mult de inca 3-4m nu am cum mai sus)
-sa pun un amplificator? rezolv ceva cu asa ceva sau o sa amplific si zgomotul si iarasi nu fac nimic?( de unde pot lua asa ceva si de care trebuie)
Am uitat sa mentionez, cablul de la antena are circa 40cm +pigtail cca. 10cm.
O solutie?
Multumiri anticipate.

interzis
Stai asa Morphy ca nu inteleg o chestie:
AP-ul tau este setat in mod bridge, point to point? si te conectezi pe un AP de-al RDS setat bridge point to multipoint care accepta si alte legaturi de la alte AP-uri... asa e?

este normal ptr ca pe acel AP de-al RDS este o antena omni la care se leaga toti clientii RDS din acea zona...

din ce spui cred ca ap-urile sunt setate in mod bridge si cred ca din aceasta cauza ai pingul mare si instabil...

eu trec prin 3 AP-uri si am ping cu router-ul de 2-3ms dar sunt setate in mod "AP client" - "AP" - "AP client".

ce vedeai tu acolo banuiesc ca era calitatea linkului in procente. nu erau doua indicatoare de semnal? oricum... la 80% stai extrem de bine ptr distanta pe care o ai! nu vei rezolva mai nimik ridicand antena sau montand amplificator.

si... ptr nikita!
vezi mane ca si rds-ul foloseste un "soft amarat" ptr testarea semnalului? de ce sa dam banii aiurea cand nu e cazul? si sa nu-mi zici ca RDS nu are bani! :)

morph
Da, ap-ul e setat in mod bridge si nu stiu cat de omni este antena la rds pentru ca baietii au zis ca au 3 antene care acopera partea asta din baneasa si eu mai sunt cu 5 firme/institutii pe antena.
Curios este si acest echipament, care dupa spusele celor de la ICG are un troughput de 2.8Mbiti/s.Urat din partea lor este si faptul ca eu nu am acces in propiul AP, pe care am dat o gramada de bani.Ma rog, nu mai conteaza .
Deci din cauza topologie retelei lor imi merge asa. Asta e, m-am obisnuit de un an cu chestia asta.
Inca o intrebare interzis: AP-ul meu are posibilitatea de 2 antene puse pe el, daca mai cumpar o antena si sa fac pe una RX si pe cealalta TX se vede ceva la ping?
Salutari.

interzis
nope! nici o diferenta!
tu ai semnal acolo destul de bun... chiar foarte bun...

access in propriul ap nu ai ptr ca nu trebuie! nici mie nu mi-ar place sa pun un ap undeva si sa am probleme cu el daca si-ar baga oricine altcineva "nasul" acolo! indiferent daca stie sau nu ce face! cam asta este politica "admenstruatorilor de retea"... :D

deci nu esti singur pe antena? mai ai inca 5 clienti (fiecare cu reteaua lui banuiesc) care ies prin AP-ul tau? pai si de aici ar putea creste pingul... daca ei fac un trafic de moare lumea...

morph
Originally posted by interzis
...deci nu esti singur pe antena? mai ai inca 5 clienti (fiecare cu reteaua lui banuiesc) care ies prin AP-ul tau? pai si de aici ar putea creste pingul... daca ei fac un trafic de moare lumea...
Nu , cred ca m-am exprimat eu gresit.
Eu sunt singur pe APul meu, pe AP-ul rdsului sunt mai multi.
Sunt firme, deci noaptea ar trebui sa-mi mearga cel mai bine.
Ok, sunt lamurit acum. Pt pinguri mai bune cred ca-mi trebuiesc alte echipamente ca sa-mi fac legatura point-to-point cu rdsul, adica sa-mi mai iau un ap care sa-l pun la rds si sa fiu singur singurel pe respectiva conexiune. Cu toate ca nu cred ca o sa fac mare chestie din cauza distantei considerabile, poate doar sa-i rog sa-mi scoata limitarea si sa ma rasfat cu 400kB/s in MAN.
10x

interzis
pai asta depinde doar de rds... sincer... nu cred ca vor accepta sa-ti monteze alte echipamente... ca ei doar isi respecta contractul! si cu asta se cam termina totul...

de ce nu incerci sa iei o legatura prin cablu? nu te costa nimik in afara de modem (lancity sau rca, de preferat rca) si chiar ca nu mai ai probleme!

btw: zici ca ai ping mare cu gatewayul tau. stii care e IP-ul ap-ului la care te conectezi? ce ping ai cu ap-ul rds?

ipman
Unii zic ca cele mai bune rezulate se obtin inaltind antena la 30m peste orice obstacol din cale ... In schimb, sa te vad cum faci asta.

morph
Originally posted by interzis
pai asta depinde doar de rds... sincer... nu cred ca vor accepta sa-ti monteze alte echipamente... ca ei doar isi respecta contractul! si cu asta se cam termina totul...
de ce nu incerci sa iei o legatura prin cablu? nu te costa nimik in afara de modem (lancity sau rca, de preferat rca) si chiar ca nu mai ai probleme!
btw: zici ca ai ping mare cu gatewayul tau. stii care e IP-ul ap-ului la care te conectezi? ce ping ai cu ap-ul rds?
Ba da, imi schimba echipamentul, chiar ei mi-au recomandat avaya RG-1000 pt. o conexiune p-t-p cu ei :)
Cablu? cel mai apropiat nod este cel al rds-ului la 2km de mine :(. Crezi ca eu nu vroiam cablu? :sad: si mai este si fibra.
Ap-urile nu se vad, ele fac doar bridge intre utp-ul meu si routerul lor, deci primul ip prin care ies este ipul routerului lor.
Ipman daca ridic 30m antena deja sunt paratraznetul cartierului, aici sunt numai case; plus ca daca ma intind cu un cablu de 30m se pierde de tot puterea antenei pana in ap.
E complicat pe la mine pe aici si cica stau si in sectorul 1 :D
Sa ma risc la o antena cu castig mai mare? 30dbi?
Practic, pingul pe wireless de ce anume e influentat? ca de la vreme nu am avut probleme absolut deloc. Si cu zapada pe ea si a mers la aceeasi parametri, si pe ceata a mers la fel, pe ploaie in schimb merge mai bine.... de ce? mai bine in sensul ca am un ping mult mai constant...

ipman
Mda, pentru 30m inaltime lucrurile se complica. Va trebui sa construiesti un stilp, cu paratraznet. Si AP-ul il duci in virf, si de acolo vii cu UTP.

interzis
ap-urile au IP...
incearca sa afli IP-urile AP-urilor...
un arp, ceva acolo... netview... etc...

morph
Originally posted by interzis
ap-urile au IP...
incearca sa afli IP-urile AP-urilor...
un arp, ceva acolo... netview... etc...
Daca se poate, te rog, poti sa-mi dai o adresa de unde le pot downloada? Ai dat niste nume scurte la ele si gasesc tot felul de nebuneli pe google. Sau chiar pe mail daca se poate si nu sunt prea mari. ( morphy@xnet.ro)
10x.
PS: se poate ca ip-ul ap-ului sa fie acelasi cu cel de la placa de retea?

interzis
nope! ip-ul ap-ului e diferit de cel al placii...
iti trimit pe mail niste soft de scanat reteaua...

morph
Mersi, am primit mailul.Cred ca o sa sun la rds mai bine, dar oricum chiar daca mi-ar zice ipu nu am ce sa fac. Cel mai mic ping il am in gateway, ce este peste el (orice alt ip) mai creste cu aproximativ 1-2ms.Cred ca trebuie sa ma impac cu pingul acesta.

martinez
Morphy^ - In ce zona stai?
Eu stau pe Sos. Chitilei si de juma de an ma chinui sa gasesc o solutie wireless in cartier ...

evaeuro
Am realizat o legatura wireless folosind 2 echipamente SMC2682W la o distanta de 400m cu vizibilitate directa. Legatura este stabila cu un ping de 5ms folosind antenele proprii ale echipamentului. As dori sa realizez o legatura la distanta de 3Km folosind antene home - made si costuri finale de 300-400E. Ce tip de echipament imi recomandati si ce antene? Alegerea unor AP-uri SMC ar fi o alegere buna sau nu?

puterfixer
Ce zici de antenele astea (http://www.ral.ro/php/produse.php?cid=32), mai ales a doua - California Amplifier cu câștig de 24 dB, cam 100 USD bucata inclusiv TVA. Cea de 18 dB e la jumătate preț. Uite poză pentru CalAmp (http://www.ral.ro/imgprod/California-Amplifier.jpg), bate de departe orice antenă home-made :) Ar merge numa' bine cu acest bridge (http://www.ral.ro/php/produse.php?cid=22#ZyAIR-B400) la 60% din prețul SMC-ului folosit de tine. Și SMC-ul e bun, dar cam scump; în loc de AP, poate ar fi mai bun un bridge. Părerea mea, din studiat ofertele; poate de la toamnă o să pot să probez pe viu asemenea echipamente.

evaeuro
Din ceea ce am mai citit eu nu mi`am format o parere prea buna despre Zyxel ,dar totusi care credeti ca ar fi cel mai performant produs wireless ,intr`o comparatie intre netgear - smc - zyxel ,dar si alte echipamente ce au un pret apropiat de acestea?

interzis
CalAmp este intradevar cea mai buna antena unidirectionala de pe piata noastra. Are cel mai bun raport performante/pret.

Poti scoate ceva si cu homemade dar CalAmp ramane "on top".

Nu cred ca SMC isi merita la fel de bine banii ca un CalAmp. Si nici ZyXel.

Am testat de curand Trendnet 310APBX si de ceva timp Netgear ME102. Trendnetu e ceva mai "frumos" dar parca tot cu un Netgear m-as incurca! Netgear "bricolat"... cu antena externa...

Cea mai "nasoala" faza e sa faci "legarea" antenei exterioare la AP. Din acest pct de vedere cauta AP-uri cu mufe ptr antene exterioare.

Am mai incercat o placa usb Corega Mini la care, tot asa, i-am legat o antena externa! Pot sa spun ca sta foarte bine cu partea de radio.

evaeuro
Originally posted by interzis
Dane, eu am incercat pana acum tin can-ul si biquadul!
La inceput am facut 2 cani din cutii de fineti (sticksuri d-alea umplute cu ciocolata) si cred ca le-am facut destul de bine dar transferul in retea imi mergea undeva in jur de 150KB/sec (masurat empiric, cu ceasul) :)))

In acest moment am pe unul din access pointuri o antena biquad facuta pe cablaj dublu placat si transferul a crescut pe la 350-400 KB/sec (tot empiric masurat). Pingul imi "sta" undeva intre 2 si 4 ms.
Distanta intre antene e de 1.5km, fara obstacole!Ce AP`uri ai folosit ? Da`mi si mie ceva indicatii despre antenele care le`ai confectionat pe cablaj dublu placat.

evaeuro
"Am mai incercat o placa usb Corega Mini la care, tot asa, i-am legat o antena externa! Pot sa spun ca sta foarte bine cu partea de radio."

De unde ai luat USB Corega Mini ? Ce tip de antena ai folosit si pana la ce distanta ai realizat legatura radio si cu ce performante?

MadMaus
Am vrut sa-mi pun o legatura prin RDS, si am cautat ceva echipamente mai pt. buzunarul meu :) Am gas. la RAL o antena California Amplifier si un modem radio Zyxel, pe care le-am testat la un preten (legat pe alt provider, nu pe RDS) si mergeau destul de bine.

Toate bune si frumoase pana cand dau mail la RDS si intreb de echipamente (bine k nu cumparasem alea), faza la care imi spun ca n-o sa mearga cu echipamentele astea, ci ca mere doar cu echipamente breezenet, care costa doar 700$.

Intrebarea mea ar fi: De ce incearca sa-mi bage pe gat breezenet, care e si mai slab la transfer decat zyxel (max 3mb/s fata de max 11mb/s la zyxel; nu ca as prinde viteza asta dar totusi), si chiar nu merge legatura cu zyxel?

interzis
Deci AP-urile sunt Netgear ME102 1pic modificate. Adica am facut o "operatie" in AP si am legat antena (cablul) inainte de acel integrat care face distributia catre cele doua antene ale AP-ului.

Antenele sunt biquad, dupa modelul lui Trevor Marshall. Dar mult mai bine decat Biquad sau Tincan mi-a mers asta:

http://www.saunalahti.fi/~elepal/antenna1.html

Zi-mi ce detalii vrei despre biquad...

Corega Mini mi-a adus un prieten la 60 para (50+tva).

Antena folosita a fost cea de mai sus (vezi link) iar legatura a fost stabilita la o distanta de aprox 2.5km.

interzis
MadMaus... nu stiu exact care e faza cu echipamentele de 3Mbps si daca se "impaca" cu cele de 11 dar daca cu cele de 11 te mai poti "juca" si chinui ca sa scoti ceva din "aer"... cu cele de 3 se cam schimba treaba! Am inteles ca stabilitatea echipamentelor de 3Mbps ar fi mult mai buna decat a celor care merg in 11.

Totusi... echipamentele de 11Mbps si mai sus sunt, in marea lor majoritate, echipamente de "indoor". Ca le "zapaceste" lumea si le "convinge" sa mearga si pe ploaie si la cativa km... perfect adevarat! Dar sculele "deshtepte" de wireless se pare ca sunt totusi cele de 3Mbps...

Cam atat! mai mult nu mai stiu! Bafta!

ipman
Echipamentele BreezeCom mai vechi folosesc o modulatie proprietara, necompatibila cu 802.11b. Pe vremea respectiva nu exista acest standard. Deci au dreptate, nu va merge.

radukong
Echipamentele de la breezenet folosesc standardul FHSS iar cele de 11 folosite de noi folosesc DSSS .
Daca va intereseaza ce inseamna cautati cu " GOGU" :) , cert este ca cele pe FHSS sunt considerate aparate profesionale si au si scoruri pe masura. Aceste doua standarde nu pot comunica intre ele, chiar daca folosesc amindoua banda de 2.4Ghz.

MadMaus
Aha...danke pt. lamuriri...

Se pare k trebuie sa renunt la idee pana trece RDS-u' pe echipamente de 11, sau pana ajung alea de 3 la pretul celorlalte (700$ fata de 280$ e ceva :)) ambele lucruri cam imposibile =>sunt nevoit sa raman la dial-up..damn...

P.S:Ce inseamna FHSS, respectiv DSSS pt cine n-are chef sa dea un search :) "Frequency Hopping Spread Spectrum products provide data rates of 3 Mbps and are most suitable for high user density and harsh radio environments. Direct Sequence Spread Spectrum products provide high-speed data rates of 11 Mbps - suitable for high rate applications requiring 10BASE-T Ethernet speed for outdoor or indoor use." Asa ca ar merge fara probleme RDS-u' pe 11, dar daca au inceput pe 3... :(

morph
Originally posted by MadMaus
Aha...danke pt. lamuriri...

Se pare k trebuie sa renunt la idee pana trece RDS-u' pe echipamente de 11, sau pana ajung alea de 3 la pretul celorlalte (700$ fata de 280$ e ceva :)) ambele lucruri cam imposibile =>sunt nevoit sa raman la dial-up..damn.....
RDS-ul nu o sa treaca curand pe alte echipamente, dar poti vorbi cu ei sa-ti montezi echipamentele tale la ei, adica sa dai 2x280$ .
RDS iti da in cei 700$ un kit, nu doar un ap. Ai un cablu de 10m cu pierdere de -2dBi care face peste 100$ cu tva + o antena cu castig de 24dBi care si asta face peste 150$. Deci ap-ul respectiv nu e chiar scump.
Daca te uiti, chiar si pe la noi ( http://www.brinel.ro/romana/produse/oferta_avaya_wireless.htm ), la echipamentele mai profesionale o sa vezi ca pe la 700euro se invarte un AP si asta fara antena inclusa cablu si mufe.
Si crede-ma, ap-ul ala pe care ai pus tu ochii nu "duce" sigur pana la 50Km, iar daca nu ai o legatura curata o sa ai lossuri, pe cand la cele alvarion/breezaccess nu exista asa ceva oricat de zgomotoasa ar fi zona in care esti. Au algoritmi propietari care in caz de eroare la transmisia de pachete se retransmite informatia pe un alt subcanal tot din banda de 2,4Ghz.
Chiar si echipamentele care au modulatia DSSS, dar de firma diferita au mari sanse sa nu se "vada" intre ele.
Cam asa arata ap-ul care ti-l da rds-ul http://www.alvarion.com/RunTime/CorpInf_30180.asp?fuf=1&id=18&f=jpg&s=686.7kb&ifdown=1&type=item
Si asa arata antena http://www.alvarion.com/RunTime/CorpInf_30180.asp?fuf=1&id=41&f=jpg&s=&ifdown=-1&type=item
PS: degeaba iti cumperi echipamente de 11Mbps, rds-ul nu-ti da moca atata banda pe MAN, adica peste 1Mbps nu o sa vezi nici cu pile ;)

radukong
Morphy^

In cea mai mare parte ai dreptate si sunt de acord cu tine dar cu 100 $ - 10m de cablu nu prea sunt de acord. Cablu e in jur de 3 - 4 $ / 1m iar conectorii in jur de 4 - 5$ / bucata asa ca nu prea da 100$ oricum am lua-o.

morph
http://www.brinel.ro/romana/produse/oferta_avaya_wireless.htm
700015852
 Antenna cable 20 ft/ 6 mtr (LMR 400 - standard-N- 2dBi loss) *
72.14 USD*
Deci daca il faci de 10 metri si pui si tva-ul cred ca ajunge fara probleme la 100$. Eu l-am vandut pe al meu cu cca 50$ pt ca nu aveam nevoie de el ( imi trebuiau doar 30cm de cablu)
Atasez imaginea cablului l-a lucru unde l-am dat, cred ca o mufa din aceea nu e doar 4$ si nici metru de cablu cu o grosime de cca 2cm nu e atat de ieftin

radukong
Eu am luat cablu H1000 care are probabil pierderi putin mai mari ceva in jur de 2.3 dBi dar am dat 70.000 / metru adica ... 2USD .

snorlex
Radukong de unde ai luat cablu H1000?

eRASER
As dori sa imi fac si eu o retea wireless la vreo 100-150 m.

Treaba sta in felul urmator:

La 150 m este o retea UTP cu switch. As dori sa ma contez wireless la aceea retea si nu prea stiu cum.

Vreau sa imi explicati exact ce ap-uri sa cumpar si ce antene m-ar favoriza la o distanta asa de mica.

De asemnea as vrea sa nu depind de unul din acele calculatoare ca sa vad mereu reteua. (adik sa ma conctez doar la un singur calc si atunci cand acesta este stins sa nu mai pot accesa aceasta retea). Deci as dori sa stiu cum sa fac trecerea de la UTP la wireless.

Multumesc anticipat.

morph
Daca reteaua va fi pe doar 100-150m nu trebuie sa te mai stresezi cu antenele, cele incluse in AP-uri sau in pcmcia-uri vor fi ok.
In partea retelei trebuie sa pui un AccsessPoint, care va intra direct in switch-ul lor, la tine poti folosi un pcmcia cu adaptor, sau chiar o placa pci wireless. Daca vizibilitatea este directa o sa mearga fara probleme la viteze acceptabile ( ~7-800KB/s)
De recomandat nu stiu ce sa-ti zic, nu ai specificat un buget anume, incearca Zyxel, dar vezi ca un AP este cu mult mai costisitor decat 2 placi wireless pci. (probabil ca o sa ajungi la peste 500$ cu totul).

puterfixer
Unele AP-uri sunt cu router, adică separă rețeaua cablată de cea wireless, altele sunt cu bridge, adică fac legătura directă între computerele legate cu cablu și cele legate prin radio, ca și când ar fi conectate împreună. Dacă ai două rețele pe UTP în două blocuri și vrei să le legi prin radio, pur și simplu la switch-uri sau hub-uri mai conectezi câte un bridge wireless și pui antenele una spre cealaltă (antene unidirecționale, de exterior, nu "creioanele" cu care vin unele - alea-s omnidirecționale, pentru interior, și distanță mică).

sobolanul
As avea si eu cateva intrebari. In primul rand, pana acuma am fost adeptul cablarii structurate. Am o retea cablata pe utp/stp in care am tras peste 12 km de cablu pentru 120+ calculatoare, 22 de swich-uri si 4 servere. Merge perfect (intre 16 - 48 Mbps), dar acuma am ajuns la Est la un cimitir, la West la un parc, la Nord la centru comercial (magazine si alte chestii unde nu se poate cabla) si la Sud la iesirea din oras. Vrem sa prelungim reteaua in 3 directii, dar nu vrem rata de transfer sub 1 mbps si vrem o legatura stabila (nu neaparat antene home made). Bugetele de extinedere sunt diferite in fiecare directie. Acum intrebarile mele ar fi:
1. Se poate prelungi pe o distanta de 100 m cu doua placi de retea wireless cu antena de exterior? Daca da, ce placi recomandati si care ar fi costurile? Care ar fi distanta maxima pe care s-ar putea realiza o legatura intre doua placi de retea fara AP?
2. Se poate pune un AP cu antena de exterior si toti care au vizibilitate directa cu acea antena sa se conecteze la acel AP cu placi de retea wireless cu antene de exterior? Daca da, care este raza care se poate acoperi? Ce antena este nevoie pentru Ap-ul central? Ce AP recomandati? Cati cleinti s-ar putea lega pe AP-ul respectiv? Bugetul pentrul AP-ul central + antena nu trebuie sa depaseasca 800 USD.
3. Cum se pot realiza puncte de retransmisie? Vreau sa conectez 3 puncte intre ele care: nici unul nu are vizibilitate directa cu celalalt, dar toate au vizibilitate directa cu un punct situat la 3 Km fata de cel mai apropiat punct ce trebuie conectat si la 5 fata de cel mai departat. Se poate realiza aceasta conectare cu un buget de 1000 USD? Daca da, cu ce echipamente, daca nu, cat ar fi nevoie?
4. Acum vrem sa cumparam un AP si o placa wireless pentru teste. Bugetul 300 Euro. Ce AP si placa sa cumparam?

Cam atat. Multumesc anticipat

ipman
Ce vrei tu acolo e destul de complicat... Cred ca mai bine o sa ceri astea unui integrator. Tot ce se discuta pe acest forum nu este destinat industriei, si nici retelelor de tip WAN. Implica multe lucruri, multe scule scumpe si fara greseli. Departe de ceea ce se discuta in acest topic ...

morph
1. Da. Poti cumpara dupa buget (ceva ieftin http://www.itshop.ro/descriere.php?cod_produs=GL2422-VP ) .Cu antene exterioare de 24dBi poti ajunge si la cativa Km. Antenele exterioare probabil ca te ajung pe la 100-150$ bucata.
2. Da, dar o solutie profesionala ar fi un SU-I breezaccess de la alvarion cu antene de 24dBi la fiecare client (cca 800$ cu tva la ICG) si un AU-I cu antena omni de 8dBi (cca 1500$ to la ICG) cu ele ajungi la cativa km buni, sunt in 2.4Ghz folosesc access radio FH-CDMA si au 3Mbps (standard compliance 802.3 CSMA/CD). La mine merg la cca 6 Km in semnal maxim. Sunt mai bune datorita faptului ca nu interfereaza cu transmisiile in 2,4Ghz, au algoritmi propii care determina optimul de performanta transmitand semnalul pe mai multe subcanale (2.4-2.485Ghz) , avantajul lor este ca sunt independente de calculator si pot fi montate unde vrei, in pod, pe terasa unui bloc etc. ( nu rezista ploilor/zapezilor trebuie sa le faci o cutie sau sa scoti si mai multi bani pt. ceva dedicat exteriorului ).
3. vezi punctul 2, dar AU-I-ul trebuie pus in punctul unde au vizibilitate toate.
4. www.brinel.ro, echipamentele orinocco/avaya sunt f. bune.

PS: tot ce am zis este doar ca sa-ti faci o parere, sa ai idee cam cat te duce o solutie profesionala. Probabil ca poti iesi la cel putin jumatate din pretul total, poate chiar mai mult. Pt. 4 clienti SU-I ( subscriber unit) + 1 AU-I ( access unit ) ajungi usor la 4300$ cu tva, cabluri si cu antene.
PS2: aceste echipamente nu sunt compatibile cu standardul 802.11 cum sunt majoritatea, deci o placa normala wireless la cineva nu o sa "vada" reteaua.
PS3: probabil ca nu te-am ajutat deloc, dar dupa cum vezi calitatea si fiabilitatea costa.
Bafta.

edit Sau solutia ieftina, un AP cu antena omni 8-10dBi (cca 900$ ) si la restul carduri pcmcia+adaptor pci ( 180$) si antene in functie de distanta. Cum o dai un lucru e clar: ieftin nu e.
PS: incearca sa cumperi ceva de firma totusi, asta daca nu vrei sa te trezesti cu lossuri si pinguri mari ca a pornit vecina aerul conditionat ;)

evaeuro
Originally posted by mister_rf
Eu folosesc de ceva timp o legatura wireless de tip bridge to bridge, modelul SMC 2682W, pentru care am folosit antene "home made".Ce tip de antene ai folosit si ce distanta maxima ai reusit sa faci legatura radio? Si eu folosesc SMC si nu am reusit decat 500m cu antene biquad.

RMA
a incercat cineva AP-uri Planet ?
mai ales din seria 802.11b+ (22mbs) - wap-1965 ~140 $
imi place ca au 2 antene ;)

evaeuro
Am incercat sa fac o legatura acum in an cu doua AP`uri planet si nu am reusit la distanta de 200m cu antenele lor originale.A postat cineva pe aici cate ceva despre Planet dar nu prea era de bine.Stiu ca au un pret bun dar si performantele sunt cam cum e si pretul.
Pret mic = performante mici

RMA
din ce am citit eu prin specificatii AP SMC si Planet au exact aceeasi putere

radukong
Planeturile sunt niste mizerii eu iti recomand nici sa nu te apropii de ele. Am luat teapa cu unu, nu e bun de nimic. Am avut initial reteaua facuta cu Netgear ME102, astea sunt niste bijuterii pacat ca nu se mai gasesc in Romania. Eu as da orice sa pot as mai cumpar niste netgear-uri. Nu stiu ce AP-uri sa-ti recomand, eu ma gindisem la ZyXEL dar alea nu au functie de AP-CLIENT. Acum sunt inca in cautari si tare mi-e frica sa nu mai iau vreo teapa.

RMA
"mizerii" ..? hmmm si tocmai vroiam sa cumpar cateva :confused: :sad:
radukong , poti sa detaliezi te rog , in legatura cu Planet ?
sa ma mai interesez si de SMC;SMC-uri nu prea am vazut pe thread-ul asta
..
din specificatii sunt apropiate,soft-urile difera cu siguranta

radukong
Am vorbit cu cineva care are o retea numai cu planeturi si mi-a spus ca la el pica o data pe saptamina legatura asa aiurea. Mie imi pica cel putin o data pe zi ( probabil fiindca nu se inteleg prea bine cu Netgear-urile ). Oricum sunt tare nemultumit de ele, si suportul e slabut, monitorizare nu prea au.
Probabil ca daca or mai lucra la Firmware mai cu spor :) o sa mai remedieze unele defecte. in orice caz nu-si merita banii, cel putin deocamdata.
A si inca ceva vezi ca la sistec sunt 118$ ( dar ai grija la sistec in cluj nu in bucuresti, unde e 134$ )

RMA
da, am observat si eu , are un pret "bun" la sistec

nu ma pot hotari intre SMC si Planet :

-amandoua au 22/11 & aceeasi putere & 2 antene
-SMC are in minus : trebuie alt echipament pentru bridge -mai scump , la Planet se foloseste tot un AP
-pretul este cam acelasi (un pic mai scump SMC - neglijabil)

credeti ca mai sunt si alte diferente intre cele 2 produse (AP) ?
chiar nu a incercat nimeni SMC ?
daca sun la Flamingo o sa-mi spuna sigur ca " sunt mult mai bune ca Planet , sunt aproape cele mai bune"

interzis
ap corega la genesys.
ap-urile nu le-am testat inca dar "usb mini" de la corega merge "tzais"!! are partea de RF foarte buna.
se pare ca si ap-urie "merg" pe acelasi rf asa ca ar trebui sa mearga si ele la fel de bine...
pretul unui ap este sub 100$...

ElBubu
Poti incerca si AP - QUBS.
La mine au mers ... si cu o antena externa... totul a fost in regula...
Iar pretul poti sa-l iei de pe www.tornado.ro.
Cand le-am luat io, erau mai scumpe... tzeapa mea. :)
Acum au scos baietii si routere....

snorlex
Cum merge APul Qubs? La ce distanta il folosesti? Ce fel de antena folosesti la el?

A testat cineva Apuri QuickLAN de 54 Mbps?

tent
Va recomand calduros AP-urile Tellus. Merg in orice configuratie cu antene uni si omnidirectionale si le am operationale cu clienti radio SMC, Avaya si Orinoco.
Sistemele cu 22 si 54 Mbps nu sunt inca complet dezvoltate dpdv al compatibilitatii intre diversi producatori si deci nerecomandate.

mihaius
Inca n-am auzit de Tellus , poti da mai multe detalii sau linkuri cu specs si evetual de unde se pot cumpara?
Merci

tent
Mai multe detalii la www.tellus.com.tw. AP-ul este A14. Sculele se pot achizitiona inclusiv OEM-uri urmand a fi apoi brand-uite. De altfel asta fac multi dintre producatori.

mihaius
La partea cu cumparatul nu am inteles mai nimic, te rog fii un pic mai explicit.

RMA
din ce am citit eu , A14 este la 11 mbps ; desi nu se inteleg 100% intre ele (intre diferite marci) , sistemele pe 22 si 54 ofera o viteza sporita si ... cine vrea sa-si faca reteaua cu 4-5 marci de echipamente ?

tent
Tellus este distribuit de CG Equipment (www.cg.ro) si Online Service (www.onlineservice.ro).

mihaius
Merci.
Stie cineva unde pot gasi conectica si cabluri pentru echipamente wireless in 2,4 ghz? ma intereseaza cabluri RG316, RG213 , mufe SMA, mufe N , mufe MMCX etc. ?

ipman
Daca ne si spui unde ai vrea sa gasesti, poate te ajuta cineva.

mihaius
Oriunde in tara , n-am veleitati de turist interational.

ipman
Aha. Atunci in Bucuresti gasesti pe Bdul eroilor. Nu mai tin minte numele firmei, dar se afla pe Bd Eroilor nr 3-5 la subsolul unei vile. Au tot ce iti trebuie in principiu. Mai gasesti si pa Maica Domnului la magazinele acelea multe.

mihaius
Merci

interzis
Tellus? La www.cg.ro nu le vad! Nu sunt trecute in site?Si nici pe site-ul celor de la onlineservice :(
Da-ne si noua niste modele si niste preturi pls!
Totusi,la CG trebuie facuta o vizita, imi par interesante echipamentele de la Wave Wireless.
"Mash Topology", asta de care zic ei, pare tare desteapta.
Intreba cineva de AP-uri Netgear ME102. Inca se mai gasesc in RO. La www.spot.ro , confirmarea am avut-o la telefon zilele trecute.
Am mai testat un APL-11 de la Corega si se pare ca nu merge chiar cum trebuie. Pe partea de RF e super OK. Cu antena omni homemade (legata direct in partea de RF) aveam un semnal de -77 -76 dB. Cu un Netgear ME102 aveam -79 -80 dB, cu aceeasi antena.
Partea proasta a lui Corega APL11 este ca nu merge decat in mod Acces Point, nu stie de Acces Point Client!! :( Dar cea mai proasta si mai proasta parte e ca nu se intelege cu restul retelei (nu stiu cum sa explic mai clar). AP-ul Netgear il "vede", se "leaga" la el (stabileste legatura), dar computerele din "spatele" AP-urilor nu se "vad", nici urma de ping! O sa mai incerc cu un client tot de la Corega, un USB-Mini sa vad ce zice! Sper sa fi fost ceva configurat gresit ca altfel... Corega APL-11 incompatibil??

PS: magazinul de pe bd-ul Eroilor se numeste Charma Connect. (sper sa nu fiu acuzat de reclama mascata) :P

tent
Firma se numeste Charma Gold. Sunt un pic cam scumpi dar au marfa de calitate.

RMA
mda , am testat planet-uri : maxim 8 mb
nu au in soft calitatea semnalului ;(

concluziile le trageti voi

evaeuro
Originally posted by interzis
Am mai testat un APL-11 de la Corega si se pare ca nu merge chiar cum trebuie. Pe partea de RF e super OK. Cu antena omni homemade (legata direct in partea de RF) aveam un semnal de -77 -76 dB. Cu un Netgear ME102 aveam -79 -80 dB, cu aceeasi antena.
Partea proasta a lui Corega APL11 este ca nu merge decat in mod Acces Point, nu stie de Acces Point Client!! :( Dar cea mai proasta si mai proasta parte e ca nu se intelege cu restul retelei (nu stiu cum sa explic mai clar). AP-ul Netgear il "vede", se "leaga" la el (stabileste legatura), dar computerele din "spatele" AP-urilor nu se "vad", nici urma de ping! O sa mai incerc cu un client tot de la Corega, un USB-Mini sa vad ce zice! Sper sa fi fost ceva configurat gresit ca altfel... Corega APL-11 incompatibil??
Mai spune ceva despre Corega APL-11, ai reusit sa`l faci sa primesti reply la ping? Mai da ceva detalii, sunt interesat sa`mi cumpar si eu. Eu folosesc SMC`uri si nu stiu daca sunt compatibile cu Corega APL-11 .

radukong
RMA sa-mi spui si mie daca ai probleme cu picatul legaturilor . La inceput mie imi pica de 3 4 ori pe zi si nu un minut doua ci cite o ora - doua - trei . dar de vre-o 2 saptamini s-a mai linistit putin ( probabil era prea nou :P ) si nu mai pica zilnic :) . Intradevar cu semnalul e mare problema ca nu ti-l arata dar eu le-am trimis mail si au zis ca " inginerii lor lucreaza la soft si vor sa faca asta probabil la firmwarele urmator".
As vrea sa va mai intreb cam la ce distanta ati reusit sa link-ati doua AP-uri ( pe care le folositi fiecare). Eu am reusit cu netgear-ul, chiar daca in carte zice ca 1M la 500m maxim afara, sa fac legatura de 1M la 1Km si mergea foarte bine 80 - 100KB/s fara probleme, si asta cu antenele acelea micute ale AP-ului :) .
Interzis cu ce monitorizezi semnalul pe APL-11, SNMP sau programul care vine cu AP-ul.

mihaius
Am tot incercat sa aflu cati clienti poti lega maxim de un AP in asa fel ca linkurile catre clienti sa ramana stabile si ping-ul sa nu depaseasca niste valori rezonabile. Poate ma lamureste careva cu o opinie bazata pe experienta proprie nu pe ce se zvoneste. Teoretic stiu ca se poate pana la 128 de clienti dar in practica situatia se schimba dramatic.

interzis
Din pacate nu am mai avut timp sa ma mai joc cu corega apl-11...
APL-11 nu merge (repet) decat in mod "Acces Point". adica "host"! Semnalul il monitorizez pe netgear me102 (ap client) cu MRTG-ul sau cu softul de la ATMEL (snmp).
evaeuro, daca esti din bucuresti putem testa corega cu smc. PM.

tent
Distanta maxima la care am realizat o legatura comerciala in 2.4 GHz a fost 15 km. Acum instalam un sistem cu un link la 30 km. Am inteles ca s-au realizat si legaturi la peste 50 km dar apar probleme legate de curbura pamantului si de puterea maxima radiata (100 mW). Pot apare probleme cu IGC-ul.

pid
Salutare.
Am si eu o intrebare:
ce parere aveti de antenele omnidirectionale de la planet de 8 dB comercializate de ultrapro? Are cineva asa ceva?
Cam atat.

Si mai am o intrebare: :)
Cum pot sa conectez la un router smc7004vwbr o antena externa?
Cam atat.

martinez
interzis - "ap-urile nu le-am testat inca dar "usb mini" de la corega merge "tzais"!! are partea de RF foarte buna"

Ai idee, daca pun USB MINI pe casa, cam la 10m, si cobor cu prelungitor USB merge?
Daca merge, cum crezi ca se vad cam la 80m distanta cu ceva frunze intre ele?

merci!

mihaius
cu cablu usb te poti duce maxim 5m , ca sa te duci mai mult iti trebuie ca la fiecare 5 m sa pui si cate un hub usb.Stiu ca a aparut o tehnologie noua usb 400 care te poate duce pana la 100m dar unde gasesti asa ceva n-am idee.

martinez
merita si hub din 5 in 5 metri daca merge, tot iese mai ieftin;
ar fi super sa mearga dar mi-e frica sa incerc daca nu stiu sigur ca merge.

evaeuro
Originally posted by tent
Distanta maxima la care am realizat o legatura comerciala in 2.4 GHz a fost 15 km. Acum instalam un sistem cu un link la 30 km. Am inteles ca s-au realizat si legaturi la peste 50 km dar apar probleme legate de curbura pamantului si de puterea maxima radiata (100 mW). Pot apare probleme cu IGC-ul.
Ce tip de echipament ai folosit?
Ce antene si ce castig aveau antenele?

tent
Am folosit antene parabolice de 1.2 m, client Ethernet SMC si AP Tellus. Pentru link-ul pe 30 km intentionam sa instalam antene de 1.5 m. Pentru a se realiza legatura este f. important ca in zona respectiva sa nu fie spectrul foarte incarcat.

interzis
martinez, nu iesi mai ieftin cu multe usb-uri.
ce am testat si am obtinut niste rezultate surprinzator de bune:
usb corega mini "operat" ptr antena externa! si ghici ce cablu este intre corega si antena!! CABLU DE TV!!!! d-ala nashparliu la 6-7000 lei/metru!!!
foarte ciudat si foarte intrigant e faptul ca acest cablu avea lungimea de aprox 15m!!! DE CE cu cablul asta TV de 75ohm MERGE si de ce cu RG58 de 7-8 metri NU MERGE nu mai pot sa stiu!
ideea e ca asta am testat si asta a mers!!! pierderile pe acest cablu (care conform tuturor normelor nu ar trebui sa mearga la asa ceva) pot sa spun ca sunt mai mult decat acceptabile!!

RMA
tent , cum ati pozitionat antenele ? busola ?

tent
nu inteleg de ce folositi clienti USB. Exista numeroase echipamente cu interfata Ethernet unde nu ai limitari atat de mari cu lungimea cablului.

tent
Pentru alinierea antenelor exista mai multe metode (sisteme de vizare in infrarosu, analizor de spectru, etc). In cazul in care nu detineti echipamentele de mai sus merge cu succes si metoda vizuala. Antenele oricat ar fi ele de "unidirectionale" au o anumita deschidere (de obicei 6 grade) deci problema se reduce la a alege corect reperele.
Va recomand totusi un analizor de spectru pentru link-urile comerciale.

RMA
comercializeaza oare cineva asa ceva(analizor de spectru ) in RO ?

eu am vazut de vanzare p-afara insa pretul era ~900 USD ;(

evaeuro
Originally posted by tent
Am folosit antene parabolice de 1.2 m, client Ethernet SMC si AP Tellus. Pentru link-ul pe 30 km intentionam sa instalam antene de 1.5 m. Pentru a se realiza legatura este f. important ca in zona respectiva sa nu fie spectrul foarte incarcat.
Antenele sunt home-made?
Daca sunt antene comerciale ,ce tip de antene sunt si ce castig au?
SMC model _ _ _ _?

sfinxfx
Salut.
Vreau sa conectez 2 blocuri la distanta de aprox. 200-250m si ma gandesc sa folosesc "U.S. ROBOTICS - 11/22 Mbps Wireless PCI Adapter (pe oferta Flamingo - 2.598.000 buc.)".
Eu stau la etaju 9 si de pe balcon se vede blocul, dar nu se vede balconul celui cu care vreau sa ma conectez (asta sta la et. 1 e bloc cu 4 etaje).
Intrebarea mea este daca dau jos antenele placii wireless (betisoarele alea doua) si le prelungesc cu cablu coaxial (din discutiile de aici se pare ca trebuie ceva de genul Belden H1000) pana le scot sa se vada una cu alta (am inteles ca nu tre sa fie mai mult de 10m de cablu) as avea vreo sansa??? tinand cont ca distanta este destul de mica max. 250m ideea este ca altfel nu s-ar putea vedea intre ele.
As opta pentru altceva cu interfata Ethernet care sa le montez pe bloc. Problema este.. cum sa le las pe bloc??? nu le ploua???:eek:
Stiu ca par stupid dar.... trebuie sa intreb nu???
ca daca as putea cumva sa le inchid sa nu mi le ploua as lua 2 buc. "SMC - 7004VWBR, Barricade Wireless 802.11b Broadband Router" si le-as spanzura undeva asa incat sa se vada intre ele si n-as mai avea probleme. Chiar... daca as face un fel de acvariu in care sa le bag .. ar mai functiona???
Nu dar... mi-e cam lene sa ma apuc sa experimentex cantene.
ok... astept reply... (probabil mult si bine)....

evaeuro
Alegerea pe care ai facut`o este foarte buna.Cel mai simplu ar fi sa cumperi cablu RG213 sa cumperi mufe si sa fixezi cele 2 antene mici ale echipamentului astfel incat sa se vada.O sa functioneze sigur.Sau la fel de bine ai putea folosi echipamente SMC ,ca tot sunt la aceeasi firma.Succes!

pid
Eu totusi nu inteleg cum sa pun o antena exterioara la un acces point smc. Dupa parerea mea antenele lui nu se pot da jos decat daca le rup. Deci pana la urma cum ar trebui sa fac? are cineva o idee? (m-am gandit si la faza cu desfacutul echipamentului dar nu prea imi surade atata timp cat garantzia este de 5 ani)

radukong
Daca nu ai curaj sa-l desfaci ( eu le-am desfacut pe toate pina acum fara sa le rup elementele de "siguranta" :) ) incearca sa desfaci antena cu totate ca mai tare cred ca o sa se observe ca ai incercat sa scoti antena. Nu am vazut cum sunt antenele la SMC dar trebuie sa existe undeva o imbinare, incearca sa vezi daca la imbinarea aceea antena este lipita ( incearca sa o invirti sau sa tragi de ea si vezi daca se misca ) daca e lipita baga o surubelnita micuta sau ceva de genul asta si incearca sa dezlipesti bucatile ( deja la faza asta se cunoaste ca ai incercat sa fortezi antena), eu asa am procedat la o antena de Planet si am scos-o fara probleme.

sfinxfx
Inca o intrebare....
care sunt cele mai ieftine echipamente wireless (AP sau BrodbandRouter sau altceva care sa functioneze independent adica nu placi PCI sau pe USB) care sa dispuna de interfata Ethernet si sa aibe antene detasabile si mai ales care sa le gasesti pe la noi prin tara... Daca se poate vreau sa stiu si la ce firma si pretul lor.
Am gasit ceva de genul "SMC - 7004VWBR, Barricade Wireless 802.11b Broadband Router" cu 4.358.970lei cu TVA dar nu specifica daca antenele sunt detasabile si mai sunt niste AP-uri SMT lafel... nu specifica (astea parca erau mai ieftine)
aa... si inca ceva... cablu pentru un pigtail?? de unde si cat?
Eu sunt din Pitesti dar nu conteaza.... daca gasesc prin Buc. pe undeva.. dau o fuga ...
Daca e careva din Pit. si vrea sa experimenteze....
Chiar placile PCI Corega WLPCIB-11 sunt bune de ceva??? am vazut ca au antena prelungita cu un cablu, dar din cate am inteles antena aia nu merge decat la 150m

evaeuro
Eu folosesc AP`uri SMC si merg bine dar din ce am citip pe forum sunt si alte echipamente la fel de bune.Pentru ce vrei tu AP`urile SMC sunt suficient de bune

pid
sal,
eu am un asfel de echipament, si pot sa specfic ca antenele nu sunt detasabile.......
si pe mine ma intereseaza sa ii pun o antena exterioara..... si am desfacut echipamentul... (se desface relativ usor fara sa se cunoasca prea tare)
problema pentru montarea unei antene exterioare sta in felul urmator:
ori dezlipesti de pe placa electronica firisoarele care duc la antena si lipesti alte fire iar in locurile antenelor (dupa scoatere) lipesti vreo mufa de tip N (sau o mufa de 50 ohmi ca sa poti scoate antena exterioara)
ori tai pur si simplu firisoarele care duc la antena (de dupa filtre) shi le lipesti pe mufe N
banuiesc ca ultima varianta ar fi mai comoda si mai usor de realizat
mentionez ca in ambele variante presupun ca se pierde garantia.... :( si de aceea nu am indraznit sa fac nici o modificare....
mai am o intrebare si eu..... daca tot are 5 ani garantzie ati intalnit un astfel de echipament care sa se strice in perioada de garantie?

evaeuro
SMC 2662w am mers cu el la garantie de 3 ori in 1an .In prezent mi l`au schimbat cu SMC 2662 v.3 care are performante mult mai modeste.SMC 2802 am mers cu el la garantie o singura data in 2 ani,mi l`au schimbat cu un model similar.

sfinxfx
Ce imi recomandati :

Wireless Router NETGEAR MR314 (4.291.400 LEI) sau
SMC - 7004VWBR, Barricade Wireless 802.11b Router (4.358.970)

SMC-ul stiu ca nu are antene detasabile despre Nergear nu stiu nimic.

liviu
Originally posted by radukong
Nu stiu ce AP-uri sa-ti recomand, eu ma gindisem la ZyXEL dar alea nu au functie de AP-CLIENT. Acum sunt inca in cautari si tare mi-e frica sa nu mai iau vreo teapa.
ZyXEL va scoate in toamna Ap-uri care pot fi configurate atat AP cat si client. Au scos un chipset proprietar (ZyDAS) si toate echipamentele lor vor avea la baza acest chipset.

codurile produselor bazate pe ZyDAS sunt de forma x20.

JaxWInS
Io zic sa va luati Trendnet de la depozit , am 2 bucati , merg si ca client si access point , au dhcp server incorporat , antene detasabile si 5 ani garantie .De un an merg perfect la 450 m cu 5.5 megabiti.

pid
a construit careva o antena omnidirectionala de tipul
http://www.frars.org.uk/cgi-bin/render.pl?pageid=1071 sau ceva asemanator ?
daca da ..... a meritat efortul?
sau ati gasit o antena omnidirectionala (home made) care sa dea rezultate bune?

BebeD
A folosit cineva AP uri Zyxel B-2000 ?
Le recomandati?

Mersi

rombest
Deci, din cate am citit eu pe aici, sunt asa si asa antenele home made. Problemele pe care le am in continuare. Distanta dintre mine si pid este cam de 1km, nu cred ca am vizibilitate directa.El are un AP SMC, eu as vrea sa cumpar de la depozit o placa trednet. Ma intereseaza ce mufe trebuie sa cumpar, inafara de cele de tip N, cum se cheama mufele care se conecteaza pe placa de retea ?, si daca imi puteti spune niste preturi aproximative. Si ma mai intereseaza daca am vreo sansa de reusita. mentionez, ca doresc sa prind macar 1Mbs, eu vreau mai mult pentru internet.
Multumesc anticipat

TudorD
Originally posted by rombest
Distanta dintre mine si pid este cam de 1km, nu cred ca am vizibilitate directa.

Fara vizibilitate directa nu poate functiona indiferent ce hardware ai cumpara (mai merge printr-un copac).

rombest
Confectionez, pentru 500m si antenele alea din cutie de brasero. Trebuie neaparat vizibilitate directa ? Si cum se cheama mufele ?
O zi buna !

TudorD
Originally posted by rombest
Confectionez, pentru 500m si antenele alea din cutie de brasero. Trebuie neaparat vizibilitate directa ?
Trebuie... si chiar mai rau, unda trebuie sa aiba si spatiu de propagare astfel incat distanta b din desenul de mai jos este de 3m in cazul tau.

O documentatie buna pe aceasta tema unde vei gasi si cabluri, mufe etc este cea
Avaya Outdoor Antenna Installation Guide (http://support.avaya.com/japple/css/japple?temp.groupID=107534&temp.selectedFamily=107552&temp.selectedProduct=107634&temp.selectedBucket=126355&temp.feedbackState=askForFeedback&temp.documentID=125653&PAGE=avaya.css.CSSLvl1Detail&executeTransaction=avaya.css.UsageUpdate()).

PS. E drept ca cei de la Avaya nu au descoperit, inca, cutiile de Brasero si se incapataneaza sa vanda antene dar poate ceva si tu in documentul respectiv.

evaeuro
https://wireless.org.au/archives/melbwireless/2003/Jan/10598.html

ShosetuDeNegue
Apelez la voi pt. a afla informatzii legate despre "cum se pot conecta 2 calculatoare aflate la distantza de 1KM in bucureshti prin solutzia radio!?"
Transferul intre cele 2 PC'uri sa fie macar 100k si sa coste cit mai putzin!

Doresc sa mi se spuna si pretzul estimativ la care se ridica aceasta conectare si ceva siteuri cu explicatzii!!

Multumesc!

PS.. va rog .. fara "google"!

adyroman
Ai citit topicul asta inainte de a posta?

ShosetuDeNegue
Am citit ceva din el dar nu am ajuns la o concluzie clara :(

morph
* SMC - 2804WBR, Barricade Wireless 802.11g Broadband Router (http://www.flamingo.ro/produs.asp?id=5014)
* SMC - 2802W 54Mbps Wireless PCI Adapter (http://www.flamingo.ro/produs.asp?id=5036)

-ping in gateway:
Ping statistics for 212.93.xxx.xxx:
Packets: Sent = 17, Received = 17, Lost = 0 (0% loss)
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 2ms, Maximum = 10ms, Average = 2ms
-transfer in .ro 150-170kB/s, deci circa 1-1,5Mbps
-legatura este intre 2 puncte aflate la aproximativ 5km
-1 antena 24dBi + una de 18dBi, in curand cea de 18 va fi inlocuita de un CaliforniaAmp de 24dBi.
-semnal 53% cu vizibilitate aproape directa, cativa copaci, etc.
-legatura realizata la 36Mbps, dar la trafic scade la 2Mbps.
-aliniamentul antenelor s-a facut dupa ureche, deci cred ca se poate obtine semnal mai bun, dar revin cu detalii dupa ce se monteaza a doua antena de 24dBi si dupa ce o sa o ridic mai sus pe cea care este in locatia mea, stau la casa cu curte si e la 4 metri de sol :p

PS: ping asa de bun nu am mai vazut decat pe fibra :D
Long live OFDM, cea mai buna modulatie :p

Gigawatt
Da' nu poti sa o duci in varful acoperisului? 4 metri mi se par chiar prea putini...

morph
O sa o ridic inca 3 metri, va fi suficient, nu o sa mai aiba nici un obstacol. Mai mult incep sa ma risc, devin paratraznet :D

morph
Exista pe la noi prin tara amplificator de 50mW pentru 2,4Ghz, daca da, cine comercializeaza asa ceva?

snorlex
N-am vazut de 50 mW...........am vazut de 200 mW (dar sunt ilegale :D )
Daca vede cinebva asa ceva sa ne anunte.

morph
Sunt curios, care era pretul acelui amplif? Pe afara am vazut unul de 10Watti la 3000$ :D

klausi
Cum as putea realiza o legatura intre marginea Bucurestiului si o alta locatie aflata la la 45 Km ?
Exista vreo firma care realizeaza legaturi comerciale de tipul asta ?
Cum vedeti voi realizarea ei, tinand cont ca am citit parerile a destui specialisti in domeniu de pe aici ?
Multumesc anticipat.

snorlex
Pai se vad locatiile intre ele (mas mira)?

klausi
E vorba de Bucuresti si Titu.
La Bucuresti m-as putea urca cu antena la vreo 35m inaltime iar la Titu am chiar 75m altitudine pe un turn.

morph
Da, poti. In 2,4Ghz mai greu, dar in 5,8Ghz sigur poti. Depinde de buget, dar fara 2500$ nu faci nimic, sunt scumpe echipamentele profesionale.

ipman
Mai ales ca 5,8 e banda licentiata, daca stiu eu bine, si nu free ca 2,4.
Pe internet niste tipi au reusit sa faca o legatura 802.11b la 40 si ceva de kilometri, cu o antena parabolica ...
Oricum, cu asta treci de puterea admisa legal in Romania.
Poti arunca un ochi pentru echipamente aici: http://www.cg.ro/produse.php?lg=ro
Si o firma care se ocupa cu legaturi radio este AccesNet. Mai sint si altii evident.

morph
Revin cu noi detalii in legatura cu linkul meu:
-am pus routeru sa emita 802.11b only, sa nu mai transmita 802.11g rezultatul este enorm pentru ca mi-a sarit viteza de la 150-170kB/s in 480-520kB/s.
Trag concluzia ca standardul 802.11g e bun in "indoor", extern nu prea da roade.
Mai revin.

tent
Pentru legaturi de peste 40 de km chiar si curbura pamantului devine o problema. Oricum nu este cazul avand in vedere inaltimile de care vorbesti.
Totusi daca este vorba de o aplicatie serioasa si pentru o legatura stabila si de calitate la distanta asta eu zic sa folosesti totusi un link profesional tip radio-releu. Conversia unui sistem indoor pentru aplicatii outdoor la mare distanta nu este cea mai fericita solutie.

rombest
Ce stiti de ZyAIR_B-1000 ? se merita, sau nu ? IL voi folosi doar pentru mod Ap, cu antena omnidirectionala, iar eu am placa de baza asus si Wi-FI+ antena unidirectionala. Ma intereseaza mai mult parerile despre modelul ala de ap.
O zi buna
PS: sau modelul de la trednet apbx, ce ati alege intre astea 2

Darkstar
Buna. Sint nou pe aici asa ca sper sa nu stresez pe nimeni cu o intrebare posibil dezbatuta deja.
Se da problema: 2-a locatii la aprox. 3 Km distanta cu front descis dar fara vizibilitate directa. Vizibilitatea directa este obturata de niste brazi cam la jumatatea distantei si 2-3 acoperisuri de casa. Echipamentele la care ma gindeam ar fi 2-a AP-uri de 200 mw (+23 dbm) in Rf si ma gindeam la niste antene yagi directionale aprox 15 db .
Va intreb ... oara va merge aceasta legatura ??? sau sa incerc cu alte modele de antene ?? Idea e ca nu vreu sa investes in ele si sa nu mearga ... stiu ca suna prost .... dar asa din exerientele voastre de teren am ceva sanse sa mearga ?

Va multumesc. :thumbs:

ciombe
Stie cineva,pe undeva,de vinzare,niste antene de MMDS ?
Nu de alta dar sunt numa' bune pentru legaturi wireless pe 2,4 Ghz.Dati-mi si mie de stire daca auziti pe undeva.Multumesc.

TudorD
am ceva sanse sa mearga ?

Nu merge prin acoperisuri. Un brad, doi mai treaca-mearga.

shaqvill
Salut, Pot sa imi construiesc un dispozitiv radio?
Daca cineva stie cate ceva va rog sa imi raspundeti si mie cu niste sfaturi.

emigrantu'
Da, poti sa construiesti. :rolleyes:
Dar pot sa te intreb si eu ce dispozitiv anume?
Si mai am o intrebare: cu ce, din ce si care este experienta proprie in domeniu? :kul:

amarilo
Puteti sa-mi spuneti si mie ce scule imi trebuie ca sa ma conectez la internet prin radio.Poate imi dati si niste preturi sau linkuri.

coti
Ce stiti de ZyAIR_B-1000 ? se merita, sau nu ? IL voi folosi doar pentru mod Ap, cu antena omnidirectionala, iar eu am placa de baza asus si Wi-FI+ antena unidirectionala. Ma intereseaza mai mult parerile despre modelul ala de ap.
O zi buna
PS: sau modelul de la trednet apbx, ce ati alege intre astea 2

Eu folosesc o jucarie Trendnet TEW310-APBX amplasata pe pervazul geamului. Nu am pus antena exterioara. Distanta intre mine si antena cealalta (amplasata pe un bloc cu 8 etaje pe un suport f. inalt) e de cateva sute de metri (apreciez la peste 500) insa am vizibilitate directa. Merge f. bine.

interzis
Am testat si trendnet 310apbx si zyair b1000 v2.
Nu prea imi place nici unul dar daca ar fi sa aleg intre astea doua... as alege trend. Este la fel de slab pe partea de RF ca si zyair dar cel putin are si mod AP Client.
Trend-urile 310apbx le folosesc "hack-uite" cu firmware de la d-link 900+
Alta bila alba pentru Trend este si faptul ca urca in 22Mbps
Daca ar fi sa aleg (si sa mai gasesc) pentru AP as folosi Enterprise 04 care se aducea odata la RAL. Am doua bucati de-astea si merg perfect in mod AP sau AP-Client. Se "inteleg" cu Netgear ME102, Trendnet 310APBX, USB Mini Corega, etc.
Bafta

Sorcerer
vreau sa fac o retea wireless formata dintr-un AP Zyxel b2000 si un client Zyxel b420 , cu antene externe ( home-made / tincanuri ) pe o distanta de max. 1.5 km .
Este adevarat ca nu este posibila conectarea celor de mai sus daca una din antene o sa fie pozitionata indoor , in spatele unui geam termopan ?! :hmm:
Am vorbit cu cineva si mi-a spus ca a testat el acest lucru si s-a mentinut conexiunea pana la MAX 10m ( printr-un geam termopan ) ... acum nu stiu ce sa zic ... vroiam si parerea voastra

interzis
geamurile termopanate sunt de doua feluri: cu sticla normala, care nu obtureaza sau cu sticla LOW-E care are in ea un nitrat de argint sau ceva de genul asta pentru o mai buna izolare termica si fonica.

geamurile facute cu LOW-E mai mult ca sigur vor ecrana semnalul.

totusi, sa montezi antena "indoor" nu este o solutie prea buna. incearca sa o montezi cumva in afara geamului.

morph
Cu 802.11g, ce distante ati atins si ce viteze de transfer?
Eu sunt dezamagit total de .11g, e bun doar pe 100 de metri...

interzis
Cu 802.11g, ce distante ati atins si ce viteze de transfer?
Eu sunt dezamagit total de .11g, e bun doar pe 100 de metri...


Super slab. Adevarat ca nu am testat decat cu niste Trendnet 410APB dar nu pot spune ca am obtinut ceva rezultate de bagat in seama.
Oricum, chiar producatorii spun ca pentru am merge in 54 tre sa ai niste semnale foarte mari (undeva la -65dB) ceea ce nu prea se poate la distante mari pentru ca depasesti puterea maxima legala de emisie. O alternativa se pare ca vine in banda de 5GHz unde limitarea de 100 este la iesirea echipamentului si nu in antena propriu-zisa. Deci ai putea folosi antene de castig mai ridicat. Insa e totusi cam departe banda de 5.

Bafta

puterfixer
Viteza este de până la 11 sau 22 sau 54 Mbps, depinde de standard, iar distanța de funcționare este de până la 300 metri în câmp liber. Asta nu înseamnă că sunt îndeplinite simultan condițiile! De fapt, viteza maximă este atinsă doar pe câțiva zeci de metri fără obstacole, apoi viteza scade odată cu creșterea distanței. Vitezele tipice pentru 802.11b sunt de 11 Mbps, apoi 5, 2 și în cele din urmă 1 Mbps.

LittleJ
salut
tocmai am achizitionat si eu o placa wireles pe pci
Qubs Wireless PCI Card, 11Mb/ s, 802.11b+
de la tornado ( http://www.tornado.ro/page.jsp?node=337&lang=ro&layout=product.xml&ltype=3&blayout=product_list_by_cat.xml&bltype=8&prod=QB701101PCI&s_type=RGB&ord=price&page=1 )
problema mea este:
1. vreau sa fac o legatura wireles pe o distanta de 250 - 270 m vizibilitate "directa" (1 afurisit de pom dar il rezolv eu cumva :dracu: ) cu placa care o detin eu si cu un ap Orinoco (nu stiu exact model stiu doar ca este 802.11b)

2a. daca mai are cineva tipul asta de placa wireles pot sa ii adaptez cumva o antena externa ?

2b. daca da ce cablu si ce mufe mi'ar trebui ? si unde gasesc ? mentionez ca sunt din judetul alba

3.m-am gandit sa folosesc ceva cablu low loss signal din cate am citit eu pe aici iar distanta de la antena la placa ar fii maxim 5 m (sa pun un calkulator un pentium 166 in podul case ca server si de acolo sa vin cu utp in casa, este o solutie ? )

4. ce antena home made usor de realizat imi recomandati? tinand cont de distanta pe care vreau sa fac legatura ? din cate am citit am vazut ca cele tin can sunt cel mai usor de realizat. aveti cumva o poza cu o "cutie" realizata de voi ? sau ce fel de "conserva" sa aleg? se zicea ca brasero de 250 gr o poza ceva ? am gasit pe net un calculator desta in functie de diametrul cutii si imi calcula frecventa in care ar functiona antena dar pe o cutie brasero de 250 gr imi iesea total aiurea :angry: .
cam atat

ps: daca aveti poze cu tin canurile voastre sau cu mufele si cablurile care mi le recomandati plz mail me littlej956@hotmail.com
mersi mult

ipman
Eu am folosit o cutie de Finetti sticks. Perfecta pentru asa ceva. Mufele si cablurile le-am luat din Bucuresti, nu stiu ce sa zic d judetul Alba.

interzis
cauta Biquad la www.trevormarshall.com
este mult mai mica decat tincan-ul si iesi si mult mai ieftin. performantele sunt asemanatoare

mihaic16
interzis dc ai zis ca B1000v2 e slab pe partea RF.?

SI apropo TRENDNET APBX (parca astra era seria) Qubs, PLANET (fostul WAP1965) ,Enterprise 02 sunt aceleasi APuri (identice ca soft si ceea ce au inauntru( numai carcasele au culori diferite sub diferite branduri))

mister_rf
este mult mai mica decat tincan-ul si iesi si mult mai ieftin. :biglaugh:
la aceasta afirmatie am ramas "interzis"...

Antenele care se bazeaza pe cutii de tabla (tin can antenna), sint mai usor de construit, deoarece mare parte din munca este deja inglobata in cutia propriuzisa. :) Aici (http://www.turnpoint.net/wireless/cantennahowto.html) gasim un exemplu de constructie cu toate datele si detaliile necesare. Practic se poate folosi o cutie utilizata la ambalarea uleiurilor alimentare, deoarece se incadreaza in limitele de executie dorite: diametrul 75-90mm si lungimea de cel putin 180-200mm. Pentru folosirea tabelelor de calcul de pe site se tine cont ca acolo se calculeaza in inches, 1"=2.54 cm. Mufa de conectare se fixeaza prin suruburi sau cositorire, iar tipul acesteia depinde de conectorul ce se fixeaza pe cablul de antena, mufe "N", "BNC", "TNC" etc. In mufa de panou care se fixeaza pe cutie se cositoreste de pinul central un conductor de Cu, diametrul de 1-2 mm si lungimea totala ce cuprinde si elementul central al mufei de panou , se ajusteaza la 1/4 din lungimea de unda la frecventa de lucru, aproximativ 32 mm.
O problema importanta este cuplarea cablului la placa wireless, deoarece fabricantii de placi utilizeaza mufe atipice, din seria de RF dar cu pinul central de polaritate opusa celor uzuale, asa numitele mufe "reverse polarity" (http://www.wimo.com/cgi-bin/verteiler.pl?url=cn_bnc_d.htm) :TNC-RP, SMA-RP, etc. O solutie simpla dar distructiva este demontarea antenei locale si folosirea conectorului aferent + 3-4 cm de cablu coaxial rezultat la creearea unui cablu de adaptare de la placa la cablul de exterior. Cablul de exterior este unul cu pierderi minime la acesta frecventa (2.4GHz) uzual se foloseste cablul de tip H1000 sau LMR400.
Din pacate la noi furnizorii (http://www.mondoplast.net/products/index.html) pentru aceste cabluri livreaza numai pentru firme si in cantitati industriale (100/250/500 m).

mihaic16
Furnizeaza si cate 10-20 m de cablu LMR400;)

morph
H1000 nu este tocmai un cablu bun, adica pe 10m merge super ok, dar peste incepi sa pierzi decibeli. Mai vedeti si la www.icg.ro . Cred ca au un LMR600, oricum un cablu mult mai bun pe la vreo 3-4$/m, iar mufele de le ei au pierderi minime (22$/bucata). Adica ce face H1000 pe o anumita distanta face asta pe o distanta de 2,2-2,5 ori mai mare.

mihaic16
Decat sa dai banii pe atata cablu si mufe....mai bine cumperi o cutie hidro-termo-izolanta iti pui Apu langa antena si ai rezultate mult mai bune.
Daca e vorba de o placa PCI.......mai bine nu iei decat sa dai atatia bani pe conectica. Eu acum lucrez cu LMR400 si e ok. Mufe iau de la RAL si iarasi e ok (sunt 2,5 dolari bucata)

Si H1000 mi se pare OK (e foarte mica diferenta fata de LMR400):
2 metri 0.5 dB
3 metri 0.7 dB
5 metri 1.09 dB
7 metri 1.49 dB
10 metri 2.18 dB
15 metri 3.27 dB
20 metri 4.36 dB
25 metri 5.45 dB

LittleJ
buna
deci pe home made antena am ramas pe tin can
din cate am citit pe net sunt cel mai usor de confectionat
si au si castig destul de bun oricum pe distanta care vreau eu ar fii suficient sa prind si o conectie de 140k/s transfer conectie de net
iar ca mufe si cablu rog pe cineva care este din bucuresti si este dispus sa cumpere cablu si mufe pt mine sa le trimita prin prioripost cu plata in rambus sau stiu eu cum dreq era de plateam cand luam coletu exact pretu pm mail me littlej956@hotmail.com daca e careva dispus (nu trag tzepe) :jap:
daca nu careva din cj sa imi recomande un magazin unde gasesc asa ceva (sa le aiba pe stoc) ca o sa dau o tura in cluj pe weekend
apoi eu inca nu m-am prins cu mufele ce mufe imi recomandati sa fie cat de cat ieftine si cablu acolo maxim 3-4 metri la fel cat mai ieftin , iar mufa la placa de retea wireles nu stiu cum vine conectata se poate sa cositoresc firele direct pe placa wireles ? sa ma stiu scapat de o treaba ?
astept raspunsuri si eventual mailuri
mersi mult :thumbs:

mister_rf
Placa ta este cea din imaginea anexata?
Antena este demontabila?

LittleJ
mister_rf initial asa am crezut si eu ca e placa ca in imaginea anexata de tine dar surprize cand a ajuns comanda era asta:
http://www.eusso.com/Model3/GL2411-VPR/GL2411-VPR.htm
bun si asa ca la asta e antena demontabila
acum problemele :(

1. am instalat totul frumos am luat calku in brate si m-am dus langa ap (ap instalat in podul unei case cu 2 etaje eu la "parter" cu calku) am incercat conect si toate alea nimik nu vedea pic de retea sau ap

2. sa ma chinui sa ii construiesc o antena ? (eu vreau pe 250 m retea vizibilitate directa) daca nici "langa" ap nu o mers mai are rost ?

3. daca cumva nu am facut eu ceva bine o sa ma mai chinui acum ca ati vazut si poza stiti cam ce mufe mi-ar trebui pt un tin can ? ziceti exact cum le zice la mufe daca stiti ca poate trimit pe vreun fost coleg de liceu in cluj sau in timisoara sa cumpere si sa stiu ce sa ii zic la ala sa cumpere :P sa fie cat de cat acolo mai eftine

4. nu imi ziceti ca m-am tapit ca fac cu nervi :P

ps: ap'ul e orinco pe 802.11b nu stiu exact modelu dar chestia e ca mai sunt legati si alti prieteni la acest ap la distante de 1-2 km cu antene de 18 db gain :(

astept idei
pa :thumbs:

morph
Si H1000 mi se pare OK
H1000 are pierderile acestea pe 2,3Ghz, pe 2,4 sunt ceva mai mari, apoi mai pui pierderi si in mufe... chiar daca sunt ele de 22$.
La 100m, H1000 pierde aproape 25dBi.

mihaic16
Da stai un pic. Cine foloseste 100 m de cablu H1000........oricum H1000 e acceptabil si ca pret si ca pierderi.......Si ce naiba .......22 dolari pt o mufa....

morph
Pai sa nu vina vre-o idee "stralucita" la cineva sa puna antena pe bloc si el sa stea la etajul 1 cu o placa wireless infipta in computer. :biggrin2:

LittleJ
imi zice si mie careva ce tip de mufe trebuie sa cer daca ma duc la un magazin cu destea ?
cum le zice exact
vreau sa imi fac un tin can si am gasit acolo un link cu cabling detail da nu prea scrie denumirea mufei exact
http://www.saunalahti.fi/elepal/wlancable.html
daca stiti careva plz post
ps imi trebuie si un pigtail (daca e acela din placa wireles la cablu, am iesire de genu acesta)
mersi mult
papa

mister_rf
Mufele cele mai utilizate sint de tipul N.
Asa sint si cele de pe site-ul respectiv.
Exista diferente in functie de cablul utilizat.

mister_rf
Si totusi nu am stabilit ce tip de mufe ai la placa wireless.
In general exista doua tipuri:
Mufa de panou tip SMA rp, vezi imaginea anexata:

mister_rf
Sau mufa de panou TNC rp, vezi imaginea urmatoare:

mister_rf
imi trebuie si un pigtail (daca e acela din placa wireles la cablu, am iesire de genu acesta)
Pretul unui cablu de adaptare de tip pigtail este destul de mare. Preferabil este sa desfaci antena locala si sa te folosesti de mufa si cablul respectiv pentru a face un adaptor improvizat. Adaptorul se confectioneaza in functie de perechea de mufe de RF pe care o avem la dispozitie. De exemplu pentru un cablu heliax am conectat o mufa de placa SMC si din mufa de la antena locala (TNC rp) plus o mufa SMC de cablu am confectionat adaptorul din imagine.

mihaic16
Acum ce echipamente folositi in retele voastre WIRELESS (oudoor)?........Nu stiu ce echipamente sami cunpar in continuare (am testat mai multe titpuri dar nu prea am fost multumit).

LittleJ
salut
mister_rf mersi foarte mult de posturile acelea cu poze
ff mult mo-r ajutat
deci pe placa wireles am mufa de tip SMA rp
deocamdata nu o sa imi fac comanda la pigtail de genu ala
o sa incerc sa improvizez :P
acum am facut comanda la mufele pt cablu si la "Mufa N de panou" :P
cam atat sper sa imi iasa :)
mai postez eu pe aici
Mister_rf dau o bere :P
:beer:
pa

LittleJ
deci sunt super fericit :P
am scos un tin can pe geam si hopa SIGNAL :) o detectat ap'ul merge totul oka :)
bine ca am semnal prost e altceva dar nici nu aveam nici un fel de mufa pana la tin can si tin canul era realizat in 5 minute :P fara masuratori exacte facut din ochi :) da imi vede ap'ul e un inceput :P
mister_rf pigtail de genu ala care imi trebuie mie gasesc prin bucuresti ? la vreun magazin ? daca gasesc plz pune si adresa magazinului (pigtail pt SMA rp)
mersi mult zbya

mister_rf
Ce fel de cablu si mufe folosesti pentru exterior? Deoarece in functie de aceste mufe se face si cablul adaptor "pigtail".
Pentru un cablu H1000 prevazut la capete cu mufe N-tata, antena are nevoie de mufa N-de panou (pin central "mama") iar pentru adaptarea la tine (SMA rp panou) este necesar un cablu cu o mufa de cablu SMA-rp (pin central "mama") si la celalalt capat o mufa N de cablu tip "mama". Atentie, in functie de cablul folosit mufele sint diferite. De exemplu se pot folosi mufe pentru cablu tip RG58 (Vezi imaginea atasata), pret aproximativ 60.000 lei/conector. Ce lungime de cablu exterior ai nevoie?
Mufe se gasesc la magazinul Charma Conect, Bd. Eroilor nr.3, sector 5, tel 021.410.88.69, mobil 0722.323.087.

LittleJ
deci mister_rf mersi mult de adresa si numarul de telefon :)
in primu rand nu stiu ce tip de cablu e :(
e de la un prieten la care i-o ramas cablu cand si-o luat o antena awaya (cred ca asa ii zice) de 24 dbi e gros rau :P
mufe exact deaia din dreapta ca in poza atasata de tine am pe placa wireles adica exact deaia se infileteaza pe placa wireles :P
maine astept sa ajunga un prieten din bucuresti sa imi aduca mufa N de panou si apoi o sa incep sa fac un tin can ca la carte :P
deocamdata am reusit sa ma conectez si fara mufe ;) :P
nu am testat viteza de transfer oricum in softul placi wireles semnalu e tot pe rosu :P :)
hai ca mai vb mister_rf sencs :P
bya all

keno
Dupa ce am citit tot threadul acesta am ajuns la concluzia ca se poate totusi realiza o retea outdoor cu ceva bataie de cap si indemanare. :)

Problema mea:
Doresc sa-mi fac o retea wireless cu un prieten care sta la bloc, eu fiind la casa. Distanta ar fi pana in
2km. Blocul lui e inalt(8 etaje) iar eu am casa cu un etaj, deci o antena plasata pe acoperis ar fi OK.
Am nevoie de aceasta retea mai mult pentru acces la internet. El are internet prin cablu de la RDS pe cand eu, la casa, nu prea intrevad curand aceasta facilitate.
Intrebare:
Ce echipamente imi recomandati? As putea conecta echipamentul de la el direct intr-un cable modem sa am legatura la internet tot timpul? Daca da, care ar fi echipamentul adecvat? (ar fi bun un Acces Point + Bridge TRENDnet TEW-310APBX?).
Sau, pot sa conectez si cable modem-ul si calculatorul prietenului pe acelasi acces point printr-un switch?
Imi pot rezolv problema cu o antena "Tin can"?

Multumesc anticipat celor care imi vor raspunde.

LittleJ
saliu
deci am scos tin canu pe geam
semnalu e : signal quality verde tot timpu, signal strenght galben tot timpul
pingul nu am apucat sa il testez, mirc si explorer merg struna

si acum problema:
eu sunt gamer, adica ma joc cs si quake3 pe net
1. quake3 merge beton ping 25 pana in 40
2. pe cand cs'ul imi variaza pingul cand am 8-9 cand 150,
care poate fi problema? :(

ps: antena nu e fixata ca lumea, daca bate un pic vantu se misca (sper sa rezolv asta saptamana asta); plus ca e orientata dupa ochi si nu am nici un gram de mufe low loss;
cablu ce-l folosesc scrie pe el ceva de genu bendler... nu stiu ce firma, super low loss 50ohm h1000 sau ceva de genu

acum, pot sa prind semnal mai bun cu mufe speciale ? sau nu are rost sa dau bani pe ele?
hai ca va mai tin eu la curent, mai testez eu

Gigawatt
[off-topic]
LittleJ, fara suparare, da' tu esti bolnav de smilies? a trebuit sa editez postul de mai sus incat am scos nu mai putin de 13 "bucati" afara... post fragmentat si scris si incoerent pe deasupra
aici e un forum cu reguli specifice, cu un regulament clar, iar astfel de modalitati de a posta (in gen IRC) nu sunt agreate. Esti liber sa participi la discutii, da' nu la modul asta ...

Asa ca fa eforturi sa-ti imbunatatesti maniera de a posta.
[/off-topic]

morph
pe cand cs'ul imi variaza pingul cand am 8-9 cand 150, care poate fi problema?
Pune placa wireless sa transmita pe o anumita viteza 11Mbps sau 5.5Mbps. Verifica sa nu mai fii pe acelasi canal cu cineva. Verifica "rate"-ul din cs (ex in consola dai: rate 5043.702)
Asa facea si la mine.

LittleJ
morphy nu e problema din cs acolo ma pricep :P
problema e din antena am orientato putzin mai bine si acum e totul oka :)
mersi mult
zbya

keno
ma ajuta si pe mine cineva?

ipman
ma ajuta si pe mine cineva?
Propagarea undelor in niste conditii sumar cunoscute ... este sigur sumar cunoscuta.
Nu iti poate nimeni garanta ca merge. Asta nu inseamna ca nu va merge totusi. Dar poate insemna intr-un anume caz extrem ca va trebui sa incerci si daca nu iese sa ramii cu banii dati pe echipamentele respective de pomana.
Cred ca ar fi bine daca ai cumpara un access-point cu home gateway si un switch de 4 porturi, care va face NAT pentru cele doua computere.

keno
Si ce access-point cu home gateway mi-ai recomanda?
Deci nu merge cu un TRENDnet TEW-310APBX si un switch?
Sau m-am gandit si la solutia sa pun un calc mai vechi pe post de server.

mister_rf
Problema ta se imparte in doua sectiuni:
-partajarea accesului la net, deci partajarea adresei unice a modemului de cablu si se face prin NAT-Network Address Translation. Solutii de realizare aici (http://www.price.ro/forum/showthread.php?&threadid=7317) si aici (http://www.price.ro/forum/showthread.php?t=4784&highlight=partajare+net).
-legatura wireless intre cele doua locatii. Care se poate face si cu echipamente TRENDnet TEW-310APBX, dar ai nevoie de antene externe. Solutia finala depinde de conditiile locale->lungimea cablurilor si tipul antene cu se poate acoperi distanta de 2 Km.

keno
Merci.
Ar fi mai bun acesta WIRELESS TRENDNET ACCESS POINT+BRIDGE TEW-410APB? Diferenta de pret e de 300 mii.
As putea duce echipamentul chiar langa antena, nu cred ca ar fi problema. Conditiile de mediu sunt ca peste tot. :)
Acum cu antenele nu prea sunt hotarat. Mi-as construi eu dar daca gasesc una in jur de 50$ as cumpara-o.

keno
Ce ziceti de asta: US ROBOTICS - 100Mbps Wireless Turbo Access Point & Router (http://www.flamingo.ro/produs.asp?id=5638) ?
Merita? Ca asa m-am rezolvat si de router.
La acesta se poate conecta un Acces point TRENDnet?

mister_rf
Cred ca da. Conform specificatiilor de aici (http://www.usr.com/support/8054/8054-ug/three.html) stie sa faca si NAT. Probabil ca suporta conectarea unui TRENDnet, folosesti MAC filter si SSID setate corespunzator.

silence
In primul rand , vreau sa va multumesc celor ce ati deschis threadul asta , multumita voua acum sunt legat la internet la o distanta de 6km de orash . Folosesc 2 antene Calif. Amp de 24db si 2 apuri Trendware 310APBX. Din pacate reteaua la care m-am legat nu avea nimic indreptat catre mine si a trebuit sa imi fac "linie dedicata" , dar asta e alta treaba. Ce as dori sa stiu, este ce setari trebuie sa fac .. sunt sigur ca se mai poate imbunatati legatura .. momentan am 10% loss la pachete (mi se pare enorm) dar asta este..
Nu am gasit pe google mai nimic despre cum ar trebuit setat un AP/AP-client pentru distante anume deci apelez la voi.
Momentan un AP e mod AP , celalalt am pus pe AP-client.
Authentication Type- Open System
Beacon Interval (msec, range:1~1000, default:100) 1000 la mine
RTS Threshold (range: 256~2432, default:2432) 2432 la mine
Fragmentation Threshold (range: 256~2346, default:2346, even number only) 2346 la mine
DTIM Interval (range: 1~255, default:3) 3 la AP, 255 la AP-client.
Preamble - Long la ambele (posibilitate si pt short)
Basic Rate - AP 1-2-5.5-11 AP-client 1-2
Supported Rate - la fel ca basic
Ar trebui sa pun si Apul din oras tot pe Bridge sa fie Bridge-Bridge ?
Cum ar trebui schimbate setarile de mai sus pentru echipamentele/distanta precizata ?

Mersi.
S.

morph
- pune un cablu de calitate superioara.
- mai scurteaza din cablu
- pune mufe de firma
- mai inalta antenele
- citeste pe net ce e cu zona Frenzel
- pune-le in mod bridge
- pune o rata de transfer constanta, gen 11Mbps sau 1Mbps

interzis
incearca sa pui ambele echipamente in 1-2Mbps si short preamble. restul default. daca in rata de 1-2 nu vei mai avea atat de multe pachete pierdute inseamna ca nu ai semnal suficient de bun pentru rate mai mari. vezi si o ushoara reorientare a antenelor.
mai poti face si un hack la 310 cu firmware de D-Link 900AP+.

vezi http://www.seattlewireless.net/index.cgi/Wap11Ver22Hack

uite un exemplu de 310apbx cu firmware de D-Link 900AP+ in mod AP Client:
http://end.ro/310.JPG

antena nu este foarte bine orientata si mai pierde din pachete la "send".

PS: daca faci update salveaza-ti intai firmware-ul original.

interzis
Merci.
Ar fi mai bun acesta WIRELESS TRENDNET ACCESS POINT+BRIDGE TEW-410APB? Diferenta de pret e de 300 mii.
As putea duce echipamentul chiar langa antena, nu cred ca ar fi problema. Conditiile de mediu sunt ca peste tot. :)
Acum cu antenele nu prea sunt hotarat. Mi-as construi eu dar daca gasesc una in jur de 50$ as cumpara-o.

Am testat si 410APB. problema cu el este de "firmware".
nu stiu care anume este explicatia dar din 3 AP-uri unul singur a mers stabil. dupa un anumit timp de functionare, celelalte 2 pur si simplu "inclemau". nu mai raspundeau nici macar la RESET hardware!
Raspunsul suportului tehnic de la Trendware: trebuie update de firmware. updateul de firmware ptr versiunea EU nu exista acum vreo 5 luni (acum nu stiu) asa ca am primit unul tot de la ei. tot ei mi-au zis ca acest update trebuie facut prin "wireless" si nu prin cablu!!!!!!.
Din fericire a mers acest update dar din pacate dupa asta AP-ul nu mai stie de modul AP Client. acesta este inlocuit definitiv de modul AP Repeater.
In mod Repeater se pare ca nu se intelege decat cu alt 410 si nu mai are nici acel "signal meter" din fereastra de "Site survey".
Pana la urma am renuntat la 410APB deoarece aveam nevoie de ele in mod AP Client.
Nu am incercat alte moduri de operare deoarece nu am de gand sa "reconfigurez" restul echipamentelor din retea.

Antene pana in 50 USD gasesti la RAL. sunt unele, parca turcesti, de 18dB. Insa sunt destul de slabute! Mai bine le faci!

Snoopishor
Are cineva idee pe unde pot gasi mufe SMA rp (mama si tata) pentru cablu RG58, caci eu am cautat aproape prin tot Bucurestiul (Charma Conect, Romkatel, Dell)si nu am gasit nimic... M-am interesat si la RAL, dar ei nu vand pt end-useri.

Multumiri anticipate!

silence
Care-i faza cu polarizarea ? Cum e mai indicat sa fie polarizarea in zona de trafic intens ?

Multumiri
S.

LittleJ
salut
pot sa aflu cumva printr-un program la ce viteza e conectata placa ?
nu am in softul ei nimik de genu doar 2 monitoare in care e signal strenght si signal quality la primu e galben si la al doilea e verde
dar nu stiu la ce viteza e conectata... de aflat prin metoda "clasica" copiat din retea nu pot pt ca am conectie la net si sunt limitat ... deci asta iasa din calcul daca este vreun soft si stiti voi va multumesc
ps: placa wireles foloseste chipul realtek rtl8180
mersi mult
pa

andrie
Silence polarizarea este un parametru tehnic care depinde de antena. In general, polarizarea pentru antenele de AP este verticala. Este putin probabil sa poti controla polarizarea antenelor din zona ta, si nu ai tu norocul sa nimeresti singur pe una din ele.

darkm4n
Deci ... sa va spun problema mea ..

Am un AP SMC2455W - ce parere aveti de el
Am 2 antene Cal Amp de 24 dB
Mufa MCX pt AP si N de panou .
220 V in cutia cu ap ( care sta pe bloc )

La celalalt capat tot un Cal Amp de 24 dB dar .. din lipsa de fonduri pretenu meu a cam dat-o in bara cred ...
A luat o placa daia ieftina pe USB ,Am prelungit cablu USB la 10 m ... atat a mers .. mai mult si nu mai vedea placa .. si de acolo am plecat cu cablu RG58 pana in antena .. aprox 6 m de RG 58 .. cu niste lipituri pe placa de retea ..etc...
Nu a mers ... distanta fiind de 500 m . Antenele se vad .. nu cred ... eu stau la bloc de 3 etaje , el la 2 etaje si sunt niste pomi + un bloc .. deci ...
E normal sa nu mearga ? L-am pus sa cumpere cablu RG213 de la UNIVERSAL .. fiind doar 14500 lei /m ... eu dasta am si nu am prob cu semnalul deloc ...
Cu antena la mine... pot sa o inalt cat vreau eu .. sunt si radio amator si am pilon mare... nu e asta o problema . la el e prob ..nu prea are bani pt cablu bun ...
Eu pun APUL exact sub antena ... in cutie etansa si etc .. el .. pune placa pe la mijlocu blocului atarnata intr-o cutie de smantana ...si de acolo cu cablu rg213 pana in antena .. aprox 15 m cred ...

Ce zicetzi ... merge??
THANKS !

darkm4n
Da ... am uitat sa va intreb ...

La apurl SMC2455 daca pun antena CalAmp pe mufa MCX din dreapta .. nu merge ... nu se simte nici o diferentza de semnal .. asta avand laptopu la 10 m de ap ... cand bag mufa in partea stanga ..se simte clar .. dc ?
Apul nu tre sa emita si sa primeasca pe amundoua antenele ?
Daca eu selectez din meniu sa foloseasca antena din dreapta degaba ,,, el tot stanga foloseste ... dc ??

mister_rf
... distanta fiind de 500 m . Antenele se vad .. nu cred ... eu stau la bloc de 3 etaje , el la 2 etaje si sunt niste pomi + un bloc .. deci ...

Daca nu exista vizibilitate directa nu prea ai sanse mari sa realizezi legatura intre cele doua puncte.
La distanta de 500 m cu antene de 24 dB se pot folosi si cabluri de legatura de 20-25m (LMR400, H1000 sau chiar RG213) deoarece atenuarea introdusa de acestea, cel mai mult pentru RG213 care are aproximativ 45-50dB/100m/2.4GHz, este compensata de cistigul antenei.
Deci se poate pune unitatea in casa, se scurteaza cablul USB (maxim 4-5 m) si se inalta antenele pe pilon pentru o vizibilitate directa. Atentie la modul de realizare al legaturilor la conectorii folositi.

power1style
Imi cer iertare ca ma bag in discutie asa dar pe situ http://www.rohack.go.ro/antena.htm gasesti niste schieme cum sa construiesti un Wireles. Poate te ajuta cu ceva. Mai putini $$$

emigrantu'
Pagina respectiva e "super" :biglaugh: .
Autorul are probleme cu gramatica, cu explicatiile si continutul materialului. Singura problema este ca darkm4n are deja antenele si nu mai poate sa faca economie de "$$$". :rolleyes:

interzis
Da ... am uitat sa va intreb ...

La apurl SMC2455 daca pun antena CalAmp pe mufa MCX din dreapta .. nu merge ... nu se simte nici o diferentza de semnal .. asta avand laptopu la 10 m de ap ... cand bag mufa in partea stanga ..se simte clar .. dc ?
Apul nu tre sa emita si sa primeasca pe amundoua antenele ?
Daca eu selectez din meniu sa foloseasca antena din dreapta degaba ,,, el tot stanga foloseste ... dc ??

asta e o problema care apare la mai multe echipamente. chiar daca din soft poti specifica care antena o folosesti, hardware antena din stanga nu se "decupleaza"

"problema" asta am intanit-o la Trendnet 310apbx, Enterprise 04, Planet 1965 (parca, oricum ala "identic" cu Trendnet310)
Cel mai bine e sa legi antena pe mufa din stanga.

O chestie interesanta, cu un Enterprise in mod AP si Trendnet 310APBX, Netgear M102, Planet si nu mai retin ce in mod AP client: Daca pe Enterprise-ul care functiona ca AP setam din soft sa foloseasca antena LEFT, toate echipamentele se "legau" in afara de Netgear M102. A trebuit sa setez Enterprise-ul pe "Diversity Antenna" ca sa se lege si Netgear. De ce? Nu se mai stie! Nici macar baietii (care sunt de super gashca) de la RAL nu au avut o explicatie! :hmm:

sunt inca multe, chiar foarte multe "incompatibilitati" in 802.11b si chiar g pe care nu le poate explica nimeni. oricum, este cea mai ciudata frecventza cu care am lucrat vreodata.

interzis
Care-i faza cu polarizarea ? Cum e mai indicat sa fie polarizarea in zona de trafic intens ?

Multumiri
S.

din cauza ca aproape toate antenele OMNI folosesc polarizare verticala, si implicit si clientii acelor AP-uri folosesc aceeasi polarizare, aceasta este cea mai "aglomerata" zona.

daca ai link strict intre doua locatii iti recomand sa folosesti polarizarea orizontala. rejectia antenelor este destul de mare intre cele doua polarizari si nu o sa te mai "batzi" cu altii pe frecvente.

Daca trebuie sa folosesti antena omni... nu prea mai vad ce sa faci. Trebuie sa folosesti polarizarea verticala sau sa-ti gasesti o antena omni cu polarizare orizontala. vezi http://trevormarshall.com/waveguides.htm

ciombe
Stii cumva daca AP-ul asta este cumva acelas lucru cu vreunul de la Planet ? Firmware-ul de la Planet este de obicei mai bine facut !

Don Mario
marimar@pcnet.ro

interzis
Stii cumva daca AP-ul asta este cumva acelas lucru cu vreunul de la Planet ? Firmware-ul de la Planet este de obicei mai bine facut !

Don Mario
marimar@pcnet.ro

la care AP te referi?
trendnet 310apbx si toate modelele care au aceeasi "moaca" si acelasi soft sunt produse OEM. ca idee de baza sunt identice! eu unul nu am vazut nici o diferentza intre ele! Doar de eticheta si pret!

ciombe
Ma refeream la TEW 431 BRP.Am vazut undeva pe net,dar nu mai stiu unde,din pacate,ca la unele AP-uri TRENDnet se poate incarca firmware-rul de la Planet si merg mai bine si chiar au unele functii in plus.
Concret,eu am cumparat 2 TEW 431 BRP ca sa leg 2 mici net-uri intre ele,wireless bineinteles.Si din pacate nu am citit cu atentie documentatia inainte de a da banutzii ! ! ! ? ? ? si nu au functia AP client ! ! ! ? ? ? ..................deci am fuart-o din vina mea.
Daca ai vreo idee ti-as fi foarte recunoscator !

Don Mario

interzis
Ma refeream la TEW 431 BRP.

Mda... asta este doar router si nu are functie de AP client.
Cat despre upgrade de firmware nu stiu ce sa zic... Nu cred ca prin firmware poti obtine si alte moduri de operare. Eu am facut upload de firmare de D-Link 900ap+ pe un Trendnet 310apbx dar ambele echipamente sunt oarecum identice. Folosesc acelasi chip (parca ACX100 ii zice) si au functii similare. Dar ca sa faci dintr-un BRP "ceva" care sa mearga in mod AP client nu cred ca se poate.

ciombe
Am vazut si eu diverse echipamente care arata exact ca TEW 431 BRP si credeam ca poate pe acceas placa au mai facut si alti ceva similar,si ar fi scris un firmware mai performant,ca de ce sa nu recunoastem,de multe ori, la astfel de echipamente,"softul face diferenta" !
Daca stii un site unde sunt chestii din astea, bricolate ,pe la echipamente wireless,te rog spune-mi si mie.
Multumesc foarte mult

Don Mario

silence
Salutare.
Am un link creat din 1xTrendnet 310apbx modificat in Dlink 900ap+ si un Planet 1963A , ambele legate la antene Calif Amp 24db.
Are careva experienta cu 'hackingul' unui planet 1963a ? Cand aveam 2xtrendnet modificate mergea cu 5.5mbit constant acum nu stiu daca e o incompatibilitate intre ele dar mai mult de 3.2mbit nu scot din link (nu ma plang doar ca odata ce am gustat din linkul maxim de ce sa nu incerc sa imi pregatesc o masa copioasa ..)

Multumiri

ib
poate ma lamureste si pe mine cinevva care sunt costurile unei retele cu 3 acess point pe raza de 2km si ce performante obtin

zgr44
Sal. Spune-mi si mie te rog pe ce distanta ai linkul si ce rezultate ai obtinut inainte de modificarea in D-Link 900+ si daca modificarea este ireversibila.Am si eu un 310APBX si am un link de 100 metri de la APBX la o placa de retea 403PI. La AP am o antena biquad facuta cu mare grija iar la placa de retea antena din dotare, dat fiind faptul ca placa este pe 54G, am proptit-o la 11Mbps si am smnal in situatia de fata 51-54% link stabil pe 11mbp si asta cu transfer de fisiere, iar viteza bate cam la 650-700Kb/s si ping de maxim 20 razlet, in rest <10. As face un test de transformare, dar mi-e sa nu fac mai rau, dar am de gand sa fac un link de vre-o 15Km cu offset de 90.O alta probema pe care am intalnit-o a fost accea ca nu am reusit sa il fac ap client, dar in sensul cand dadeam accesul pe baza de MAC, ma taia de la portie. Cu toate ca am dat in softul lui toate macurile.

Raton
Salut

Stau la casa, la etaj. Am o placa Trendnet PCI de 54. AP este in blocul vecin, la 50 m, la et 7. Ap-ul e de 802 - b
Am dus uniatea la el pt. configurare. In bloc reteaua merge bine. Ajuns cu unitatea la mine in casa nu am semnal deloc.
Nu inteleg...eu credeam ca o sa am o conexiune, cat de slaba...
Va rog sa-mi spuneti ce mufa, cablu, si tinichele, ceva, din care sa-mi fac o antena.
De la calc. pana la punctul de "vedere directa" cu AP-ul sunt 7 m (lungime de cablu de care am nevoie).
Trebuie si AP-ul sa traga antena afara ?
As vrea niste date, schite si detalii complete.
Cea mai ieftina solutie, pt ca distanta e mica.

multumesc

mister_rf
Daca iti recomand sa cauti raspunsul tot pe acest thread... :rolleyes:
Oricum noi nu putem sa ghicim ce fel de mufe se folosesc la placa sau AP...

Raton
Bine, mufe gasesc eu.
Va rog spuneti-mi macar ce cablu (7m), si cum fac antena exact si din ce o fac...
As putea pune antena placii sus pe casa, sau nu ?
Poate trebuie sa fac una de castig...

Preturi Reportofoane