: Instalare XP


radubogoevici
Nu credeam s-ajung vreodata sa pun o astfel de intrebare:

Cum instalez pe curat XP in conditiile in care nu pot boota de pe CD ROM si vreau sa-mi pastrez si vreo 100MB de date pe hard (deci fara formatare). Desigur, daca as avea un Partition Magic pentru XP lucrurile ar fi simple, dar nu e cazul meu...

Va multumesc pentru orice sugestie pertinenta!

lecter
Cu dischete de boot, dar trebuie facute pe alt calculator. Nu mai tin minte exact metoda, dar asa vei rezolva.

radubogoevici
Stai putin, sa inteleg ca poti instala XP-ul dintr-un mediu DOS sau pseudo-DOS?

takeda
Da, in loc de setup.exe lansezi I386\winnt.exe

radubogoevici
:) Si merge si de pe o discheta de Win98?:)

lecter
Eu ma refeream de fapt la 3 dischete de boot pe care le faci pe alt calculator din kitul de XP, urmand ca ele sa-ti porneasca installer-ul de pe CD. (adica cam ca discheta de boot pt. 98, numai ca pt. XP) Numai ca neincercand personal vreodata treaba asta, n-as putea sa-ti spun unde se afla maker-ul....sau mai e o varianta, du-te cu HDD-ul la altcineva, si fa-ti backup la date.

Neuromancer
Hmm
Singura metoda care o cunosc sa mearga in cazul tau e sa copiezi kitul de XP pe hdd si apoi sa lansezi din I386\winnt.exe (dupa cum a zis si Takeda).

lecter
Da? Si de unde il lanseaza?

takeda
Booteaza cu o discheta "sistem" de '98, si lanseaza setup-ul fie de pe hdd daca are kit-ul copiat acolo, fie de pe cd daca a bagat un driver de cdrom in startup.

sandubogdan
Fisierul winnt din directorul i386 este in format dos, deci poate fi lansat si prin bootarea unui dos 6.0 sau mai jos (daca aveti). Recomandat este sa formatezi pt. ca este cam greu (dar nu imposibil) de sters anumite fisiere ala windows-ului instalat inaite (2000 sau XP).

takeda
Halal recomandare, sa formatezi hdd pt ca e mai greu sa stergi anumite fisiere. :)

Nu iti trebuie dos 6.0 sau mai jos, ci un banal dos 7.x de pe un sistem win98/winme/whatever, si nu trebuie sa stergi manual vreun fisier sistem - setup-ul stie si el atata lucru. Sincer sa fiu nu inteleg ce e asa complicat, eu mereu am instalat xp in felul asta. Daca mai sunt nelamuriri o sa explic din nou. :)

Jaffar
sandubogdan, să vezi ce ușor se șterg "anumite" fișiere cu "deltree".

radubogoevici
Sa va zic eu cum sta treaba ca asta-noapte...

Nu uitati cerintele de mai sus: fara formatare (cca. 100MB de date cu greu adunate si carate cu discheta de la serviciu), o singura partitie NTFS (asta am uitat sa specific) si fara posibilitatea bootarii de pe CD-ROM.

Deci, bootand de pe discheta facuta sub WinXP (ii zice ceva de genul "boot disk DOS") nu faci nimic (sau eu eram surprinzator;) de ametit incat nu mi-am dat seama): nu vezi HDD-ul, nu vezi nici CD-ROM-ul. De pe discheta de boot din Win98 e OK: vezi CD-ROM-ul dar nu vezi HDD-ul pentru ca e NTFS (apropo, daca aveti doua partitii, mutati cumva datele pe cea care nu e pentru sistem si lucrurile se simplifica semnificativ). In aceste conditii daca pornesti WINNT.exe instalarea isi da drumul dar foarte devreme moare pentru ca nu vede partitia de NTFS!!!:mad: Nu stiu care e problema lui, dar am impresia ca totul depinde de discheta de boot, daca prin ea partitia NTFS devine vizibila, atunci si cu WINNT poti sa o vezi...

Oricum am incercat - fara sa aplic si metoda, greoaie de altfel, de a-mi lua HDD-ul si a merge la un prieten - nu stiu pe nimeni cu WinXP - nu mi-am putut salva datele si am recurs la formatare de pe discheta de Win98. Acum mi-am repus Win98...:D

In cazul in care ajungeti sa intrati in WinXP Safe Mode command prompt only: va spun ca s-au facut atatea progrese incat seamana cu consola din linux. Nu stiti ceva dati un help si va edificati. Puteti chiar folosi "help command" si primiti detalii despre comanda. Oricum, mie mi-a luat ceva timp sa pricep ca pentru numele directoarelor de genul Program Files, orice comanda as fi dat asupra lor, trebuia sa fie in ghilimele: "Program Files", altfel nu le vedea...

Daca mai aveti ceva de adaugat si de sfatuit, va rog, nu ezitati...

Rabbit
Si in DOS 6.x exista "help command" dupa care in 7.x s-a renuntat, insa a functionat in continuare "command /?".
Asa ca nu vad nici un progres...

radubogoevici
Pai, totusi, de pilda in noua consola poti sa derulezi afisajul in sus si in jos (se trece pe full screen ca si pana acum: Alt+Enter). In DOS 6.x nu am lucrat, foloseam doar DOS din Win, asa ca nu stiam...

Oricum sufar pentru imposibilitatea instalarii unui XP de pe discheta (desi probabil ca sunt putini in situatia mea). Puteau totusi implementa si o astfel de varianta;).

cristi23
Cum poate sa iti vada dos-ul o partitie care este ntfs cand dupa ce ai instalat xp si ti-a transformat din fat32 in ntfs nu-ti mai vede hdd.

Jely
tu ce diskete sistem ai folosit pt instalare 98 sau Xp .Dar daca ai suficient spatiu te invat ce sa faci pui ghostul sau daca vrei iti pot trimite exe cu ghost ca nu e prea mare si poti sa faci un backup al xp si dupa ai sa poti sa il pui din dos pt ca ghostul merge si pt ntfs si nu mai ai pb sa mai instalez xp in vecii!

Bill
Pentru a crea dischete de boot ai nevoie de 4 dischete si de CD-ul original Windows XP.

Programul care se foloseste se numeste makeboot.exe si se gaseste in directorul \bootdisk de pe CD.

Bafta!

Daca nu ai CD-ul original, ia de aici:
Pentru Windows XP Professional (http://www.microsoft.com/downloads/release.asp?releaseid=42819)
Pentru Windows XP Home (http://www.microsoft.com/downloads/release.asp?releaseid=42818)

radubogoevici
Baieti, va multumesc pentru ajutorul dat. Din pacate XP-ul s-a dus cum a venit. Am rezolvat totul rapid cu un fdisk de pe discheta de boot din 98. Am pierdut insa tot ce am avut:(.

Preturi Combine Frigorifice