: orientare antena parabolica


Angelus_Artemis
Ceau.

As vrea sa receptionez satelitul ASTRA 1F (cu canalele PRO 7, RTL2, DSF, VOX, ZDF, s.a.) si nu stiu cum sa orientez antena parabolica. Stiu ca ar trebui sa fie spre sud dar in afara de asta habar n-am... Ma poate ajuta careva dintre voi?

Mersi anticipat

Am aflat cu google ca satelitul e la 19.2 grade EST. Ce inseamna asta? Cum il pozitionez?

andy4fun2go
sal. daca zici ca satelitul e la 19.2 grade longitudine estica si titand cont ca prin tara noastra trece meridianul de 25 grade longitudine estica, ar trebui sa orientezi antena spre vest. ;) vezi ce faci, oricum daca incerci vest si nu merge , incearca si celelalte puncte cardinale :thumbs:

L.E. Ai aici (http://worldatlas.com/webimage/countrys/europe/europea.htm) o harta a Europei , poate t ajuta sa te orientezi :)

VyRuZ
Recunosc ca nu sunt un initiat in domeniul antenelor parabolice, insa parca orientarea trebuia facuta in mod automat din receiver? Am cateva cunostinte care au detinut parabolice pana la aparitia cablului si din cate tin minte, setau coordonatele din receiver, in functie de ce satelit doreau sa receptioneze.

Angelus_Artemis
Recunosc ca nu sunt un initiat in domeniul antenelor parabolice, insa parca orientarea trebuia facuta in mod automat din receiver? Am cateva cunostinte care au detinut parabolice pana la aparitia cablului si din cate tin minte, setau coordonatele din receiver, in functie de ce satelit doreau sa receptioneze.

doar daca as avea un mic motor la antena, dar n-am.

sal. daca zici ca satelitul e la 19.2 grade longitudine estica si titand cont ca prin tara noastra trece meridianul de 25 grade longitudine estica, ar trebui sa orientezi antena spre vest. vezi ce faci, oricum daca incerci vest si nu merge , incearca si celelalte puncte cardinale

esti comic... :rolleyes:
Imi trebuie si inclinatia fata de nivelul pamantului. Daca-mi spune-ai ca trebuie orientata la 270 grade (adica in jos) sunt aproape sigur ca te-as fi crezut... :thumbs:

Am vorbit intretimp cu un cunoscut care mi-a recomandat o firma care se ocupa de toate tipurile de antene. Aia au un aparat cu care poti masura puterea semnalului si-mi vor monta si orienta ei antena.

Mersi oricum.

P.S.

puterfixer
Antena nu vine cu trei șuruburi, ci cu o așa numit㠄montură polară”, un sistem de prindere care o aliniază cu planul în care se află sateliții geostaționari astfel încât să poți mișca antena de pe un satelit pe altul. Rotirea nu se face în plan vertical, ci pe un ax înclinat la un anumit unghi, unghiul respectiv fiind în funcție de latitudinea la care te afli. Unele monturi polare sunt pentru poziții fixe (strângi șurubul și pa), altele sunt cu poziționare manuală (un șurub lung cu manivelă) sau automată (un actuator comandat de un poziționer de antenă satelit, poate fi un aparat separat dacă receiverul nu are funcție de poziționare).

Montura polară se fixează în primul rând pe un suport: perete, stâlp de oțel, etc. și se orientează cât mai aproape de direcția nord-sud. Apoi, pe montură se prinde reflectorul (antena, ligheanul) și se reglează înclinarea axului la unghiul corect în funcție de poziția ta în țară, și se strâng șuruburile de fixare. Contează și dacă reflectorul este rotund, cu LNB-ul poziționat în mijloc, sau dacă este parabolică (ovală), cu LNB-ul poziționat off-set. Antenele parabolice/off-set obțin aceeași putere a semnalului ca o antenă rotundă de dimensiuni ceva mai mari. O firmă specializată știe cum se fac aceste alinieri, au atât busolă și un raportor pentru calcularea înclinării cât și formulele de calcul al unghiului de înclinare în funcție de latitudine și tipul antenei. Din câte îmi amintesc, reflectorul și montura polară se vând la set, nu fiindcă nu coincid găurile de fixare ci pentru că montura polară nu se poate folosi pentru poziționarea unei antene rotunde și invers. Poate mă înșel... au trecut mulți ani.

După ce antena a fost fixată pe poziție, ea este aliniată cu planul în care se află sateliții geostaționari. Antena o poți roti în jurul axului înclinat pentru a o îndrepta spre un satelit sau altul. Pe vremea receiverelor analogice, căutam frecvența unui post cunoscut și bâțâiam antena până intra imaginea, iar reglajele de precizie le făceam ochiometric, să nu apar㠄peștișori” albi sau negri. Receiverele digitale moderne sunt mult mai pretențioase în ceea ce privește calitatea semnalului, așa că este necesar un aparat cu care se măsoară intensitatea semnalului și cu ajutorul căruia se face poziționarea exactă a antenei.

[edit] Am găsit instrucțiuni pentru instalarea antenei satelit direct pe site-ul Astra: http://www.ses-astra.com/consumerSite/siteSections/hra/dishInstallTool/index.php .

danb
In Timisoara Astra e aproape pe directia sud. Daca elevatia e fixata, il gasesti imediat cu receiverul pus pe un post existent. Banuiesc ca nu e mare diferenta pt. Arad.

puterfixer
Astra are 12 sateliți în 3 poziții diferite: 2A, 2B și 2D în 28,2 grade longitudine estică, 3A și 1D în 23,5 grade longitudine estică și 1B 1C 1E 1F 1G 1H 2C în 19,2 grade longitudine estică. Fiecare grup de sateliți este îndreptat spre o anumită zonă europeană, nu direct în jos, așa că semnalul recepționat de la un anumit satelit are putere suficient de mare doar în anumite țări în zona de acoperire. Din ce-mi amintesc, sateliții Astra de la 19,2 sunt îndreptați spre Europa de Vest și Nord, cei de la 23,5 spre Europa Centrală și de Est, iar cei de la 28,2 spre Europa de Sud-Est și Asia Mică. În afară se pot folosi antene mai mari, în funcție de apropierea de zona acoperită, însă semnalul se pierde destul de rapid la distanțe relativ mici. România se întinde cam între longitudinile 20,5 și 28,5, așa că într-adevăr direcția din Timișoara spre sateliții de la 23,5 e aproape direct spre sud.

Totuși, repet că treaba cu „găsitul” satelitului cu receiverul mergea pe vremea receptoarelor analogice, unde vedeai frumos semnalul slab. La receptoarele digitale, dacă antena nu e montată direct pe satelit astfel încât calitatea semnalului să depășească un 70-80%, nu vezi decât „No Signal” pe ecran; ciuciu reglare manuală, decât poate dacă miști antena foaaaaarte încet. Ca să fie mai clară diferența, recepția analogică se vede mai prost în condiții meteo nefavorabile, în timp ce recepția digitală se întrerupe complet în cazul unor ploi torențiale sau ninsori mai abundente sau vânt puternic ce zgâlțâie antena mai mult de câțiva milimetri de la poziția corectă.

Ah, instrucțiunile pentru instalarea antenei permit alegerea câtorva orașe din România pentru care se dau latitudinea și longitudinea. Pentru alte orașe, căutați latitudinea și longitudinea cu Google Maps și apoi introduceți-le manual în wizard pentru ca să se calculeze unghiurile de elevație, azimut și polarizare.

Angelus_Artemis
thanks man! daca as mai putea ti-as da o bulina verde...

danb
Ca o nota, receiverele digitale care le-am vazut au bara de semnal pe care se poate face reglarea antenei. Unele indica in plus si snr/ber.

Ca o alta nota, pt. antenele motorizate trebe omul cu scula (un analizor de semnal care se leaga in fundul lnb-ului si poate comanda si motorul) ca sa regleze corect axa de rotatie.

DaNa
Poate a-ti auzit de utilitarul asta (http://www.al-soft.com/saa/satinfo.shtml).

Preturi Camere Web