: Cum calculez marimea caloriferului intr-o camera?


cobracrk
Cum calculez marimea caloriferului intr-o camera?
Vreau sa cumpar o centrala termica si m-ar interesa cum calculez marimea caloriferului intr-o camera.

10x

Franco222
Ia un calorifer... mare si apoi temperatura camerei oricum se regleaza din termostat.
Cu cat caloriferul e mai mare cu atat randamentul e mai bun si economisesti energie.

curiosul
Franco, n-as zice, cu cat caloriferul e mai mare cu atat se incalzescte mai repede camera respectiva dar in acelasi timp cu atat mai multa energie disipa ... randamentul tine de izolarea camerei si de eficienta centralei (presupunand ca toate tevile trec prin casa).
Pana la urma conteaza ca suprafata caloriferelor sa fie proportionala cu volumul camerei in TOATE camerele (in cazul in care nu ai robinete la calorifer)
P.S. acasa avea unele de alumuniu - foarte eficiente!

fishy
Daca iei un calorifer "subtire", at. va degaja mai multa caldura-mai repede, deci va trebuie mai multa energie sa-l incalzesti mereu.
Daca iei unul mai "gros" (de fonta), at. va degaja caldura mare dupa un anume timp si va pastra caldura mai mult timp.

Franco222
Fishy, important din pdv economic e sa nu iasa caldura din camera, nu sa nu iasa caldura din calorifer...
Aci nu e soba care vrei sa stea calda si dupa ce ai inchis focul. Caldura oricum se inmagazineaza in apa nu in fonta.

Franco222
Dap, Curiosul pune punctul pe I, important e sa le faci proportionale!
Randametul depinde de mai multi factori, dar in ce priveste strict marimea radiatorului, e important sa fie mare deoarece pentru tranferul termic necesar camerei este necesara o diferenta mai mica de temperatura intre agentul termic si aerul din camera.
Altfel spus, un calorifer mai mic trebuie sa fie mai fierbinte pentru a face aceasi treaba ca unul mai mare si mai putin fierbinte. Daca vrei sa economisesti grade la agentul termic, limitand astfel anumite pierderi, ar fi mai indicat unul mai mare.

Daca vrei sa incalzesti camera iarna dupa ce ai aerisit-o (unii oameni deschid geamul iarna ca sa intre aer proaspat, altii asteapta primavara ca sa inspire aer din noul an) atunci un calorifer mai mare realizeaza reincalzirea aerului proaspat mai rapid.

AdrianB1
Dacă vrei să faci economii la încălzire diminuezi pierderile. Iar astea sunt prin pereți și geamuri, nu țin de dimensiunea caloriferului. Dacă ai centrală cu reglare de temperatură pe termen lung nu contează dimensiunea caloriferului, dacă deschizi geamul larg iarna ... ai nevoie de ceva care să cedeze multă căldură în timp scurt. Unul mai mic de aluminiu, unul mai mare de fontă sau un calorifer cu un ventilator care să circule aer.

VyRuZ
Stiu ca sunt oarecum off-topic, dar as alege un calorifer din fonta. Motivul este cel invocat de fishy: fonta se comporta ca o soba cu terracotta - se incalzeste putin mai greu dar inmagazineza mai multa energie termica. Si in plus, am vazut niste calorifere de fonta la Romstal care chiar aveau un design destul de placut si un pret de de bun-simt.
Sau exista varianta caloriferelor de otel... am auzit ca sunt chiar mai bune decat fonta. Sunt ieftine si imbina atat calitatile fontei (care inmagazineaza caldura) cat si calitatile aluminiului (transfer termic bun, oxidare aproape inexistenta).

Acum si pentru versiunea on-topic: ideal ar fi ca atunci cand te duci la firma care iti va vinde caloriferele sa intrebi pentru ce suprafata de camera il poti folosi. Ar trebui sa fie in stare sa iti ofere aceasta informatie. Totodata, iti recomand sa pozitionezi caloriferul in locul cel mai rece din camera, dar probabil ca deja le ai pozitionate sub geam pe cele vechi. Acolo este un bun loc. A, da: fa un efort si cumpara termopane, caci altfel vei irosi energie degeaba.

Later edit: am vorbit cu un prieten care se ocupa de asa ceva si problema se pare ca este in felul urmator:

1) Faci volumul camerei;
2) Inmultesti volumul camerei cu 50;
3) Rezultatul inmultirii il imparti la randamentul fiecarui element (in princpiu 19) - scrie in cartea caloriferului;
4) Rezultatul este puterea necesara pentru camera ta, in KW;
5) Exemplu: volumul camerei este de 8 M3. 8*50 = 400. 400/19 = ~21KW.

Aceste date le-am aflat de la un tert, deci va rog mai intrebati pe cineva care cunoaste :)

Succes!

cobracrk
Multumesc mult :d

curiosul
Am intrebat si eu prin jur si se pare ca orice calorifer care se respecta are scris pe el puterea ... deci cred ca te poti descurca cu formula lui VyRuZ intr-un magazin
Succes!

claudia
Eu mi-am schimbat caloriferele anul trecut. Poti calcula folosind formula lui vyruz, dar n-ai sa gasesti in magazine calorifere cu puterea calculata de tine. Iti recomand calorifere din otel; sunt si mai ieftine, dar nu asta e argumentul principal; ideea este ca ai venit acasa si intre timp centrala a fost oprita; o ponesti si vrei caldura repede; daca ai calorifere din otel in 15 min nu spun ca ai temperatura dorita, dar, oricum, se simte (iti spun din proprie experienta); e adevarat, dupa ce opresti centrala, in 15 min caloriferele sunt reci, dar ce mai conteaza, oricum centrala o opresti cand pleci, nu? caldura se pastreaza oricum, daca tamplaria e etansa. Deci, un calorifer de 22x600x900 e suficient pentru o camera de 10-12 mp, unul de 22x600x1200 e suficient pentru 15-16 mp, iar unul de 22x600x1400 e suficient pentru 18-20 mp. Daca iei calorifer prea mic tremuri, daca iei unul supradimensionat nu-i nici o problema, pentru ca termostatul de camera (obligatoriu, daca vrei ca investitia facuta de tine sa fie rentabila) are grija sa comande centrala sa-ti dea atata caldura cata ai cerut. Daca mai ai nevoie si de alte lamuriri poate te ajut. M-am documentat putin anul trecut.
"as alege un calorifer din fonta. Motivul este cel invocat de fishy: fonta se comporta ca o soba cu terracotta - se incalzeste putin mai greu dar inmagazineza mai multa energie termica". Energia termica e furnizata de centrala; caloriferul nu-ti da mai multa caldura daca e din fonta; fonta are inertie termica mai mare, deci un calorifer din fonta e mai "lenes" (se incalzeste, respectiv se raceste mai greu).

AdrianB1
5) Exemplu: volumul camerei este de 8 M3. 8*50 = 400. 400/19 = ~21KW.

Wrong, o cameră de 8 mc (deci 3 mp suprafață) cu un calorifer de 21 kw poți să o umpli cu apă și să o fierbi!
Un calorifer ca să țină camera la o anumită temperatură trebuie să transfere o cantitate de căldură egală cu cea pierdută de cameră în exterior (fizică de liceu). Asta e invers proporțională cu rezistența termică a pereților și ferestrelor și direct proporțională cu diferența de temperatură între "înăuntru" și "afară". Deci calculul încălzirii fără să iei în considerare tipul pereților și eventual izolația suplimentară e bun de dat la câini. Poate formula e validă pentru standardele din construcții dintr-o anumită perioadă de timp când construcțiile aveau un anumit tip de pereți și ferestre cu un anume coeficient (poate așa se ajunge la acel 50), dar ăsta e cazul cel mai prost care poate exista. Cine stă la bloc poate căptuși peretele exterior cu polistiren expandat sau chiar extrudat (3-5 cm pe interiorul peretelui), pune geamuri bine etanșate și cu coeficient termic mic și poate tăia jumătate din calorifer. Și jumătate din costul încălzirii dacă are centrală termică proprie.

C64
Asa cum a spus si AdrianB1 calorifeful trebuie sa compenseze pierderile din incinta ca sa poata pastra temperatura constanta si sa mai aiba o rezerva de putere in cazul in care se doreste ridicarea temperaturii in incinta.Calculele sunt destul de complicate, tin de coeficientul de transfer de caldura a peretilor (respectiv geamurilor) si de diferenta de temperatura dintre interior si esterior. In urma calculelor se obtin urmatoarele valori: 35 W/mc de incinta in cazul unei izolatii foarte bune si geamuri termopan si 70 W/mc pentru bloc din beton si geamuri clasice. Mai conteaza si orientarea apartamentului (daca beneficiaza de caldura solara pe perioada iernii) dar asta doar din punct de vedere al economiei de agent termic deoarece caloriferele trebuie dimensionate pentru situatia cea mai defavorabila (sa faca fata tot timpul). De asemenea trebuie tinut cont ca un calorifer da puterea indicata la o anumita diferenta de temperatura intre tur si retur (conditionata in special de temperatura apei de intrare). La o temperatura mai scazuta a apei de intrare trebuie corectata si puterea caloriferului in mod corespunzator (situatia se intalneste la furnizarea energiei in sistem cetralizat).

Emphasis
Sugestia mea este pentru calorifer din fonta, dar acesta are inertie mare termica, solicita pompa de la centrala, avantajul de necontestat al acestuia este durabilitatea mare si inertia termica. Caloriferele din tabla subtire (in special cele din aluminiu care suporta o coroziune electrochimica Fe-Al) au o inertie termica mai mica, contin mai putina apa, se incalzesc mai repede, dar se strica extrem de repede. Pentru a vedea cati elementi trebuie, pur si simplu uita-te la altul in camera si gata! :approve: daca vrei neaparat calcul, asa cum s-a scris e destul de complicat si tine cont de o serie de coeficienti locali. Pentru consum mic, izoleaza tot ce se poate izola (adica termopane, poliestiren, etc). A, si pentru a reduce intradevar la minimum consumul ia-ti un cronotermostat. E foarte util.

C64
O precizare: inertia termica mare specifica unui calorifer de fonta este un dezavantaj cu toate ca nu pare. Sa ma explic: in mod normal, este de dorit ca sistemul de incalzire sa raspunda cat mai rapid cererii de caldura. Energia termica trebuie sa fie disponibila in timpul cel mai scurt cand ai nevoie de ea. Si de asemenea in momentul in care nu mai ai nevoie de caldura (se paraseste incinta) nu e necesar sa ai caldura acumulata in calorifere care o sa o degaje cind nu e nimeni. E o falsa problema faptul ca dupa oprirea centralei caloriferele raman calde deoarece in cazul centralei de apartament energia termica a fost produsa, gazul metan (sau combustibilul) a fost consumat. Conteaza doar energia termica disipata in incinta si atunci e bine sa fie transferata cat mai repede.
PS. poate aceste lucruri au mai fost spuse dar cred ca am adus o clarificare...

VyRuZ
Edificator raspunsul lui AdrianB1. Si sunt sigur ca a avut dreptate. In fapt, am specificat ca datele acelea sunt obtinute de la terti si au valoare contestabila.
Cred ca cea mai buna metoda de a afla calculul caloriferelor este sa te duci la o firma care se ocupa cu asa ceva si sa iti calculezi o instalatie ca lumea. Daca vrei sa ai randament.
Imi aduc aminte ca imi luasem la un moment-dat un sediu pentru firma, care avea 34 de metri patrati. O singura camera, gen vagon, termopane, izolatie. Caloriferele IMENSE si din aluminiu. Nu faceau fata niciodata, deoarece erau asezate prost in camera si instalatia era facuta "la plesneala". Daca dadeam eu drumul caloriferului mai tare sa am caldura, dardaiau aia din restul cladirii - lipsa de presiune. Daca dadeau aia tare, clantaneam noi. Si tot asa. Calvar.
Eu sincer mi-as pune centrala si as lasa caloriferele de fonta, dupa o curatare prealbila. Macar asa stiu ca nu mai dau bani pe calcule si gata. Dar asta e parerea mea. Si in fapt, multi cunoscuti de-ai mei asa au facut.

claudia
Dupa cum spuneam, pt o camera de 18-20 mp e suficient un calorifer de otel de 22x600x1400. Eu la o camera de 5,25x3,5=18,375mp, cu 2 pereti exteriori folosesc unul de 22x600x1200 si doar in noptile cele mai geroase simt un oarecare disconfort. La dormitor (4,75x3,5=16,625mp) am unul de 22x600x900, insa am balcon inchis in dreptul lui si e super ok. Peste 20 mp vei avea nevoie de mai multe calorifere, dar atentie cum le plasezi - in punctele cele mai reci ale camerei, adica sub ferestre.

kronosro
Eu sincer mi-as pune centrala si as lasa caloriferele de fonta, dupa o curatare prealbila. Macar asa stiu ca nu mai dau bani pe calcule si gata. Dar asta e parerea mea. Si in fapt, multi cunoscuti de-ai mei asa au facut.

Pe undeva ai dreptate. Dar ce te faci daca acele calorifere sint vechi, ruginite, iar dupa curatare, apar pori (de la rugina) care la inceput sint infimi dar dupa un timp se maresc si ....gata inundatia.... :damn:

Personal, as schimba caloriferele cu unele de otel/aluminiu sau le-as lasa asa pe cele vechi iar in instalatie as baga si un lichid cara sa curete ( oricum nu curata asa tare ca si cum ar fi curatate cu soda sau cu ce se curata )

C64
Ca o experienta personala, inainte de a-mi instala contrala, am zis sa schimb caloriferele din sistemul centralizat (nu aveam bani de cantrala si am sperat ca o sa am mai multa caldura). Zis si facut. Norocul a fost ca am schimbat doar 2 calorifere (din 6 cate trebuia). Am pus calorifere din otel. Experimentul a fost ratat. Caldura ioc. Vara urmatoare am pus centrala, dar am zis sa pastrez caloriferele de anul trecut. Am pastrat doar unul, celalalt l-am dat pe gratis. Au fost asa de murdare, de mal, de rugina incat la caloriferul pe care l-am spalat (am considerat ca l-am spalat....) am lasat sa curga apa (in circuit deschis, in vana) 24 de ore si tot nu am fost curat. Am pus detergent in el, l-am scuturat, l-am lasat cu detergent, si inainte de a face spalarea in circuit deschis, si dupa, am incercat si cu soda...Acum o data pe an curat filtrul "y" de la intrarea in centrala de rugina, mal...Ideea este ca, la cat de scumpa e o centrala nu prea cred ca merita sa faci economie la calorifere, mai ales daca sunt vechi, fara sa amintim ca piatra depusa nu prea poate fi data jos, si aceasta piatra afecteaza serios schimbul de caldura.

kronosro
recomandarea producatorilor de calorifere este ca pe timpul cind nu este nevoie de caldura , apa/agentul termic sa fie lasat in calorifere. Adica sa se inchida robinetele tur si retur si sa tineti caloriferele cu apa in ele . Astfel se evita depunera de piatra, rugina etc.

curiosul
http://www.evz.ro/diverse/?news_id=199300

thax
Am si eu o intrebare, poate suna stupid. De ce musai trebuie puse caloriferele in zonele cele mai reci?
Si inca o chestie; am de gand sa imi pun si eu o centrala si vreau sa renunt total la calorifere. Ideea e sa scot parchetul, sa pun tevaraie in toata camera pe podea si apoi deasupra parchet laminat. Este careva care a facut ceva de genu ? Eventual sa dea ceva indicatii asa pentru necunoscatori.

napalm
Atunci am si eu o intrebare. De ce sa le pui caloriferele in zonele cele mai calde? :D
(Ideea e ca temperatura sa fie constanta (uniforma) pe toata suprafata camerei si sa nu existe zone mai reci sau mai calde. De fapt montezi caloriferul unde doresti dar nici eu nu prea gasesc loc mai potrivit decat cel de sub geamuri.)

thax
Exact. Cel mai bine e sa nu ai calorifer. Adica sa acopere toata suprafata camerei si sa nu se vada. :D

Franco222
Am si eu o intrebare, poate suna stupid. De ce musai trebuie puse caloriferele in zonele cele mai reci?
Si inca o chestie; am de gand sa imi pun si eu o centrala si vreau sa renunt total la calorifere. Ideea e sa scot parchetul, sa pun tevaraie in toata camera pe podea si apoi deasupra parchet laminat. Este careva care a facut ceva de genu ? Eventual sa dea ceva indicatii asa pentru necunoscatori.

Interesanta idee, dar probabil ca e ineficienta din pdv termic.
Incalzirea prin podea nu o sa fie prea rapida, deoarece caldura trece greu prin lemnul parchetului, mai ales daca mai pui si ceva deasupra (covor, obiecte etc.)
Gandeste-te ca un calorifer care sa incalzeasca rapid si eficient este fierbinte pana la pragul la care nu poti pune mana pe el. Podeaua in nici un caz nu o sa fie asa. Si atunci, sigur n-o sa dardai de frig?
Plus ca o parte din caldura se va pierde luand directia "in jos", incalzind plafonul sau subsolul, ori tu ai vrea probabil ca primul care sa se incalzeasca sa fie aerul din camera.

Caloriferele nu stiu daca trebuie sa fie plasate neaparat in zonele cele mai reci. Oricum aceasta va determina un transfer accelerat de caldura catre exterior.

Probabil ideea amplasarii sub ferestre a venit de la dorinta de a economisi loc in camera. Oricum nu se poate pune mobila in dreptul ferestrei, deci acolo e locul propice pentru un calorifer, doar n-o sa stea in dosul sifonierului, acolo unde nu circula aer.

napalm
Podeaua in nici un caz nu o sa fie asa. Si atunci, sigur n-o sa dardai de frig?
Plus ca o parte din caldura se va pierde luand directia "in jos", incalzind plafonul sau subsolul, ori tu ai vrea probabil ca primul care sa se incalzeasca sa fie aerul din camera.
Sub podea vor fi un sir de tevi pe toata suprafata camerei, izolat pe o parte. (daca vrei sa incalzesti numai vecinul de bloc de sub tine atunci izolarea faci in asa fel... :D) Sunt si aici niste chestii tehnice pe care cred ca stiu mai bine oamenii care se ocupa de instalare. Sau ar fi bine sa stie...

kronosro
Probabil ideea amplasarii sub ferestre a venit de la dorinta de a economisi loc in camera. Oricum nu se poate pune mobila in dreptul ferestrei, deci acolo e locul propice pentru un calorifer, doar n-o sa stea in dosul sifonierului, acolo unde nu circula aer.

Ideea este sa se compenseze pierderea de caldura din zona ferestrei. Pentru cei care au termopane (sau vor sa-si puna) ideal este sa ai caloriferul in dreptul ferestrei si eventual pe toata lungimea acesteia. Am citiva prieteni care si-au schimbat caloriferele si au pus unele mai scurte (cica randamentul e mai bun si costa si mai putin) iar acum pling ca toate aceste ferestre transpira cind e frig afara.

Totusi, chiar nu exista o formula "oarecum universal valabila" de a calcula dimensiunea caloriferului?

Franco222
Mdap, deci rezulta ca acesta amplasare este o solutie anti-condens. Altfel, echlibrarea termica la nivelul camerei se facea si prin curenti de aer, dar fereastra e greu de uscat daca nu e caloriferul nu genereaza curenti calzi ascensionali exact sub ea. E ca la masina.

AdrianB1
Si inca o chestie; am de gand sa imi pun si eu o centrala si vreau sa renunt total la calorifere.
[...]
Este careva care a facut ceva de genu ? Eventual sa dea ceva indicatii asa pentru necunoscatori.
Nu am făcut încă, abia peste o lună sper să mă apuc, dar am văzut când se monta la un prieten. Nu am asistat la toată operațiunea, dar am vorbit mai apoi cu el și era foarte mulțumit de rezultat.
Când o să ajung să o fac și eu o să descriu experiența.

claudia
acesta amplasare este o solutie anti-condens. Altfel, echlibrarea termica la nivelul camerei se facea si prin curenti de aer, dar fereastra e greu de uscat daca nu e caloriferul nu genereaza curenti calzi ascensionali exact sub ea.
Bingo! Unde apare igrasia? In incaperile insuficient incalzite si in special in zonele care se umezesc (din diferite motive, ex condens) si care sunt mai prost incalzite.

kronosro
Iata ce mi-a spus un tip de la support ( un magazin on-line de centrale si sisteme de incalzire):
Temperatura pentru care urmatorul calcul este valabil este de 18 grade, iar temperatura tur / retur este 90 respectiv 70 grade Celsius.
Formula este xM3 * y(40-70) unde x=cubajul camerei iar y=un coeficient care variaza cu calitatea izolatiei termice a camerei.
Ex. camera 20m2 * 2,55m (inaltimea unui apartament normal) iar coeficientul este 55 (am luat o medie, valoarea scade cu cit camera este mai bine izolata ); 51m3 * 55 =~ 2800W. Asta ar asigura un confort de 18grade in conditiile de mai sus. Acum, daca se doreste mai mult (22-24 grade ) cred ca ar fi bine sa se mareasca acel coeficient.

C64
Iata ce mi-a spus un tip de la support ( un magazin on-line de centrale si sisteme de incalzire):
Temperatura pentru care urmatorul calcul este valabil este de 18 grade, iar temperatura tur / retur este 90 respectiv 70 grade Celsius.
Formula este xM3 * y(40-70) unde x=cubajul camerei iar y=un coeficient care variaza cu calitatea izolatiei termice a camerei.
Ex. camera 20m2 * 2,55m (inaltimea unui apartament normal) iar coeficientul este 55 (am luat o medie, valoarea scade cu cit camera este mai bine izolata ); 51m3 * 55 =~ 2800W. Asta ar asigura un confort de 18grade in conditiile de mai sus. Acum, daca se doreste mai mult (22-24 grade ) cred ca ar fi bine sa se mareasca acel coeficient.

De fapt acel coeficient exprima W/metru cub. Si poate avea valori intre 35 si 70, exact cum ti-a spus si depinde de gradul de izolatie si de tipul ferestrelor (Este cunoscut faptul ca cea mai mare parte din caldura se pierdea prin ferestre daca acestea erau clasice. La termopane se poate considera ca se comporta ca un perete din punct de vedere al izolatiilor.)

Din punct de vedere al caloriferelor, puterea acestora este specificata de producator in anumite conditii de diferenta de temperatura intre tur si retur. Diferenta aceasta de temperatura depinde de tipul caloriferelor (Un calorifer de aluminiu va avea un transfer de caldura mai bun si deci va avea o diferenta mai mare intre tur si retur decat unul de fonta spre exemplu.). Ceea ce vreau sa spun este ca in acelasi volum de calorifer se poate transfera caldura mai multa sau mai putina, transfer care depinde de tipul caloriferului.

kronosro
Pentru otel mai sint pe ici pe colo formule dar cum calculezi dimensiunea unuia de aluminiu?

C64
Tot cu aceeasi formula. De fapt, importanta este puterea.Caloriferele de Al de obicei sunt modulare, adica pot fi formate din cati elementi se doreste. In aceste conditii ai o putere pe element data de o anumita diferenta de temperatura dintre tur si retur, putere specificata de producator (sunt mai multe tipuri de elementi, mai groase, mai inalte,etc. si nu se pot combina intre ele doua tipuri diferite). Calculul puterii necesare in incinta se face inmultind volumul incintei cu W/metru cub si apoi se pun atitia elementi ca sa depaseasca (cu putin) puterea necesara a fi instalata.

aiurelbn
Pentru cei interesati de acest subiect, va propun AICI (http://www.calcul-termic.blogspot.com) un "program" pt. calculul termic si dimensionarea radiatoarelor (fisier Excel), usor de folosit de catre oricine. Tine cont de mai multe variabile ale fiecarei camere, ofera totaluri pt. 12 camere si se poate alege radiatorul potrivit din cele 4 marci propuse.

danix71
un "program" pt. calculul termic si dimensionarea radiatoarelor (fisier Excel), usor de folosit de catre oricine.

Nu e deloc usor de folosit, simpla deschidere si prima vedere a lui te nauceste. :)

Privita astfel, izolatia in grosime de 3-5 cm pare intr-adevar o gluma, nu-i asa ?

Nu. :)

aiurelbn
Nu e deloc usor de folosit, simpla deschidere si prima vedere a lui te nauceste.

Poate ca ai dreptate. Insa am incercat sa-l fac cit mai compact, sa nu trebuiasca sa se umble mult prin pagina. Iar multe celule contin comentarii legate de completarea lor. Plus o pagina de explicatii. Daca nu se intelege ceva, astept sugestii pt. corectarea acestui neajuns. In concluzie, cred ca merita o a 2-a privire, si putintica rabdare, pina te obisnuiesti cu el.

Nu. :)

Sint buni si 3 cm, nu zic nu, dar cred ca e mult loc de mai bine.

aiurelbn
Dupa aproape 6 ani, cei mai multi au inteles importanta si beneficiile izolatiei termice si folosesc 8-10 cm polistiren expandat, sau mai nou vata bazaltica de mare densitate, pt peretii exteriori. Cu atit mai mult cei 3-5 cm de strat de izolatie termica exterioara pot fi considerati o gluma proasta din alte timpuri...

Preturi Electronice