: Energie neconventionala


FP
Avand in vedere noile scumpiri preconizate pentru urmatorii ani la energie electrica si gaze, eu am devenit tot mai preocupat de analiza folosirii energiilor neconventionale.
In prezent doresc achizitionarea unei pompe de caldura geotermala ce poate fi folosita pentru incalzirea/racirea casei si care are un randament de 300%-400%.
Cu 1KWh energie electrica se pot obtine 3-4 KWh de caldura.

In special pentru cei care cunosc acest sistem si pot oferi cateva date, dar si pentru cei care doresc sa afle mai multe amanunte, am creat acest thread.
Va astept.

sandubogdan
E o idee buna, te folosesti de energia pamantului, si nici nu cred ca este f. costisitor de facut, insa in romania oamenii abia trec de la lemne taiate la gaz metan in sobe vechi, cam greu sa gasesti specialisti in domeniul asta.
Oricum imi place votarea, este super clara :biglaugh: .

adyroman
Randament 300% este un nonsens iar caldura geotermala din cate stiu eu poate fi folosita in zone in care exista surse de energie de acest fel, nu acasa la bloc. O pompezi de unde, de la gheizerul din blocul de vis-a-vis?

Poti sa ne lamuresti? Daca nu, topicul va fi inchis de urgenta (si asa era cat pe ce).

rdunare
Randamentul supraunitar nu e nonsens la pompele termice! :yeap: Intreaba un inginer frigotehnist sau termotehnist. E vorba de a folosi putina energie pentru a transfera o cantitate mai mare (nu de a consuma ceva pentru a crea mai mult). Spre exemplu, daca vrei sa transferi caldura de la sursa calda la sursa rece folosind un agregat tip frigorific, vei obtine randamente mult supraunitare. FP se referea la a extrage caldura din pamant (care iarna e mai cald ca aerul). Acelasi principiu poate fi folosit vara in sens invers, deoarece atunci pamantul e mai rece ca aerul.

FP
Randament 300% este un nonsens iar caldura geotermala din cate stiu eu poate fi folosita in zone in care exista surse de energie de acest fel, nu acasa la bloc. O pompezi de unde, de la gheizerul din blocul de vis-a-vis?

Poti sa ne lamuresti? Daca nu, topicul va fi inchis de urgenta (si asa era cat pe ce).

Nu este vorba de gheizere.
In principiu este un aparat clasic de aer conditionat care
foloseste o serpentina prin care circula un lichid special ingropata in pamanat.
Si aparatul de aer conditionat are un randament de aproximativ 200% dar acesta scade atunci cand se foloseste functia de incalzire si afara este foarte frig, pe cand pomp de caldura geotermala are acest randament de 300-400% indiferent de tempteratura de afara pentru ca lichidul din serpentina are in jur de plus 8 grade chiar daca afara sunt -15.
Eu sint economist. Am inteles cate ceva despre acest sistem dar nu stiu sa explic.
Mai multe detalii am gasit la www.geoexchange.ro, www.atg.ro sau www.asa.ro.
Sunt instalate astfel de sisteme la Hotel Park, Banca Tiriac Piata Amzei, Mobilrom, Pizza Hut Mosilor.


rdunare> iti multumesc pentru sustinere

FP
E o idee buna, te folosesti de energia pamantului, si nici nu cred ca este f. costisitor de facut, insa in romania oamenii abia trec de la lemne taiate la gaz metan in sobe vechi, cam greu sa gasesti specialisti in domeniul asta.
Oricum imi place votarea, este super clara :biglaugh: .
scuze, nu am inteles ce este cu acel POLL

FP
In USA, de exemplu, este foarte larg raspandit acest sistem de pompa de caldura geotermala, chiar si in Europa, mai putin probabil la noi in Romania.
Este drept ca nu este prea ieftin, dar in alte tari statul de ajuta pentru ca este o energie neconventionala.
Prima data am auzit de asa ceva acum 2 ani de la un roman plecat in Austria. Spunea ca acolo statul suporta jumatate din pretul sistemului.

vezi si site-ul www.termice.ro
Cei de aici mi-au spus ca acest randament poate fi urcat si la 800% prin instalarea si a unor panouri solare. In zilele de iarna cu soare aceste panouri solare pot ridica temperatura agentului care este circulat prin pamant de la 8 grade pana la 30 de grade si atunci cu 1KWh energie electrica se obtine si mai multa energie termica.

Mistral
FP, daca ai mai multe chestii e spus, poti sa o faci intr-un singur post. Arata nasol 5 posturi ale unui singur om unul dupa altul.

FP
mistral> ai dreptate

rdunare
Mai multe explicatii despre pompele geotermale gasiti pe site-ul howstuffworks (http://home.howstuffworks.com/framed.htm?parent=question49.htm&url=http://www.eren.doe.gov/erec/factsheets/geo_heatpumps.html). Enjoy :thumbs:

adyroman
Inginer fiind de profesie, nu cred ca ma veti convinge vreodata ca exista randament supraunitar. Ceea ce se spune mai sus e o gaselnita de marketing, daca ar inventa vreodata cineva o masina cu randament supraunitar ar deveni cel mai bogat om de pe planeta. Randamentul nu se poate defini pentru un sistem care primeste energie din afara fara a lua in calcul si acea energie. Practic, sistemul respectiv primeste energie electrica si energie termica, si furnizeaza energie termica (mai putina decat primeste) de unde rezulta ca randamentul este subunitar. Ca energia termica e gratis, asta e altceva...

Oricum, pentru ca m-am mai lamurit intre timp, imi cer scuze pentru tonul acid din primul post. :)

Bill
Randamentul supraunitar contrazice legea conservării energiei. Acel randament de 800% este un "randament" financiar (beneficii/costuri) și nu unul științific (energie utilă/energie consumată).

body76
Avand in vedere care sunt preturile in Romania la asa ceva cred ca centrala mea termica va functiona mult si bine. 4000$ - 28.000$???

FP
Acest randament supraunitar de 400% este obtinut din cauza ca energie termica din pamant, cele 8 grade, este gratis. Curentul electric consumat este pentru pompa care circula agentul din serpentina ingropata si compresor.
Intr-adevar, pretul este mare, din cauza aceasta nu este prea raspandita pompa de caldura la noi in tara. La o suprafata incalzite de 180 mp, costul instalarii este de aproximativ 70 USD/MP. Acum ni se pare scump, dar cand o sa creasca pretul la gaze sau energia electrica o sa ni se para o investitie foarte buna.
Si alt castig important este pe functia de racire pe timpul verii cand economia este de 90% fata de clasicele aparate de aer conditionat cand aceasta pompa de caldura geotermala nu face altceva, simplu vorbind, decat de a transfera cei 8 grade din pamant in aerul introdus in casa.

Sof
Acum ni se pare scump, dar cand o sa creasca pretul la gaze sau energia electrica o sa ni se para o investitie foarte buna.
.

Mda... thread-ul e bun si interesant pentru generalitati, insa daca se pune problema instalarii la un apartament de bloc thread-ul ar trebui mutat la "anagramaticalitati".
Crezi ca cineva care ar avea de investit minim 13.000 $ intr-o pompa, plus eventualele service-uri (sa zicem dupa 5 ani) ar putea fi deranjat de cresterea preturilor la energie termica, electrica si gaze?! Sa fim seriosi. O solutie este centrala de apartament pentru cei ce isi permit investitii de maxim 2500$, sau centrala termica de bloc (cu amortizare in 12 luni).
Poate o vrea vreun baron sa aiba o casa incalzita cu pompa, dar mai mult de fitze decat datorita scumpirii gazelor.
O solutie mai buna ca asta ar fi o microcentrala eoliana, si solara, ar costa mai putin si cei ce o cumpara ar si pricepe cum functioneaza. Doar nu o sa ne apucam sa mai dam iar gauri in asfalt sau sub blocuri, sa deranjam aurolacii.
Pana ne-om permite sa investim atatia bani in fantezii, se termina cele 5 reactoare nucleare...

rdunare
Definitia randamentului este (am mai spus-o) (energia utila)/(energia consumata). Pompa termica foloseste o cantitate de energie pentru a transfera alta energie intre 2 puncte. In acel caz randamentul este supraunitar (nu e gaselnita de marketing decat daca profii mei de termotehnica au fost si sunt bizoni) pentru ca energia consumata e cea "halita" de motorul pompei (pe care o platesc) in timp ce energia utila este cea transferata (pe care o primesc). Nu e vorba de un perpetuum mobile, energia pe care o castig este luata din pamant. Singura legatura intre cele 2 energii este ca cu cat diferenta de temperatura intre sursa calda si cea rece este mai mare, cu atat ai nevoie de mai multa energie randamentul este mai mic.

adyroman
Energia consumata include energia din pamant, deci randamentul e subunitar. Energia din pamant nu tot se consuma? Cine o consuma, nu tot pompa? Ca doar nu apare in pompa din senin, pompa o consuma din pamant, dupa care arunca o parte din ea in sistemul de incalzit (energia utila). Profesorul care ti-a spus ca randamentul e supra unitar in acest caz e cu siguranta tampit, imi pare rau sa-ti spun. E fizica de liceu asta despre care vorbim noi.

rdunare
Energia din pamant nu e consumata, e transportata. Tu cand te sui in autobuz nu esti consumat, pentru transportul tau se consuma combustibil din rezervor. Repet a 3-a oara, e vorba de raportul intre ce primesc si ce platesc, ca la urma urmei, energia termica ce vine din pamant nu vine cu factura. Factura am doar pentru curent.
Imi pare rau sa ti-o spun, dar omul ala chiar nu e tampit. NU am spus (nici eu nici el) ca iese mai multa energie decat intra in sistem, doar ca iese mai mult decat platesc. E ca la izvoarele de apa termala, doar ca la alea apa calda iese de bunavoie la suprafata, dar daca nu vrea, trebuie "convinsa" cu pompa.

AdrianB1
adyroman,
E foarte corect ceea ce spui din punct de vedere al fizicii ca stiinta. Sau ca inginer.

Ca economist, daca faci un calcul energie obtinuta/energie consumata nu te intereseaza rigoarea stiintifica, ci calculul economic. Atunci ca energie consumata pui doar ce te costa (curent electric, combustibil etc). In acest caz iese un randament supraunitar (economic, nu stiintific) pentru ca energia consumata din cea a pamintului nu te costa nimic. Iar economic te intereseaza sa obtii maxim de rezultate cu minim de resurse si daca se poate intotdeauna supraunitar (altfel nu faci investitia). Daca tu consumi 1000kw si obtii caldura echivalenta a 3000kw iesi in cistig si asta te intereseaza (pamintul pierde diferenta si pierderile din proces, dar el nu se supara si nu costa).

Deci, stiintific ai dreptate, practic lasa economistii sa se exprime si cu 'randament supraunitar' pentru ca vorbesc de altceva. Daca nu au alt termen si l-au folosit pe cel de randament, ce sa faca? Sa inventeze un cuvint nou? Considera ca randament este omonim pentru 2 lucruri diferite.

rdunare
Mai fac 2 completari pentru edificarea principiului pompei termice: pentru a transporta o unitate de energie (fie ea kWh) intre 2 puncte nu am nevoie neaparat sa consum mai mult decat acea unitate transportata. Daca distanta pe care fac transportul e foarte mica se prea poate sa nu am nevoie de multa energie. Daca distanta e mare, deja e alta treaba. Se poate face analogia cu cisterna care cara motorina, nu e musai sa consume mai mult decat are in "damigeana".

Azazel
Ii dau dreptate lui rdunare deoarece randamentul unei instalatii e al instalatiei. Dupa logica voastra ar insemna ca randamentul oricarui sistem sa fie 1, deoarece nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma.

Ontopic: in Romania totul e scump, amortizarea unei astfel de instalatii nu ar fi a noastra ci a nepotilor nepotilor nostri. Sa presupunem prin absurd ca un numar semnificativ de oameni si-ar instala un astfel de sistem si costurile acestuia ar fi acceptabile. Rezultatul: s-ar inventa taxa pe energii neconventionale (exact cum au devenit nerentabile motorina, GPL-ul, in curand centralele termice, etc).

Sof
Sa presupunem prin absurd ca un numar semnificativ de oameni si-ar instala un astfel de sistem si costurile acestuia ar fi acceptabile. Rezultatul: s-ar inventa taxa pe energii neconventionale (exact cum au devenit nerentabile motorina, GPL-ul, in curand centralele termice, etc).
Exact lucrul acesta s-a intamplat cu centralele de apartament ce functioneaza pe gaz. Pentru mine este suficienta replica: "daca toti si-ar pune centrale eoliene, vom vedea daca si de unde va bate vantul"... Alt exemplu ar fi: incercarea de a baga la plata pe cei ce au renuntat la sistemul centralizat, pentru motivul ca tevile vecinilor inca nedecuplati, trec prin si incalzesc peretii lor. Deci caldura aia de 8 grade, poate fi considerata patrimoniu national, cine vrea sa bage instalatii in pamanatul patriei sa plateasca.

Ca sa aberez in continuare, se pot face investitii la fel de mari prin folosirea unor aparate pe corpul oamenilor, care sa transporte caldura corpului uman (care oricum vine de la sine) pentru incalzirea apartamentului. Solutii tehnice ar fi, investitii imense, randament economic ar fi, dar ideea ramane aberanta.

Cand mai veniti cu idei (si nu ma refer la instalatia in sine, ci la aplicarea ei la incalzirea locuintelor), ganditi-va si voi la toti factorii implicati..., altfel discutia se va duce prin descrierea produselor viitorului, legi ale fizicii care nu pot fi aplicate dpdv economic, practic, tehnic, design etc.

Poate ar merge smecheria asta de exemplu pentru transformarea caldurii in energie electrica folosita pentru iluminarea unor obiective la care accesul este aproape imposibil (cum era pe vremuri Crucea de pe Caraiman). :rolleyes:

bco
Mie nu mi-se pare o idee aberanta si mai mult am inteles de la amici ce muncesc in vest ca e o solutie destul de larg utilizata acolo (mai ales ca investitia initiala se acopera prin economiile la facturi). E adevarata ca investitia initiala e mare, dar cand vom avea un sistem financiar consolidat si inflatie&dobanzi mici nu o sa mai fie un lucru atat de futurist.
(un calcul banal arata ca daca chiar se fac economii la facturi de 70% atunci investitia initiala s-ar amortiza din economia la facturi in aprox. 30 de ani).

Oricum m-ar interesa detalii privind preturile practicate in romania - functie de suprafata cladirii.

Cat despre impozite pe asa ceva nu cred ca vor apare din mai multe motive:
1. in actualul cod fiscal sunt deduceri pentru investitii vizand imbunatatirea "protectiei" termice a apartamentului/casei, etc, deci exista o preocupare in domeniu.
2. E un tip de incalzire ce nu genereaza poluare (nu exista arderi si nici emisie de gaze - tip monoxid de carbon, etc) deci nu are impact "-" asupra mediului (asa cum au motoarele cu motorina sau chiar banalele centrale de apartement).

Sof
Pretul am vazut si eu mai sus aproximativ 70$ pe metru patrat. Cat o fi in Romania in nici un caz mai ieftin nu?
Ceea ce spui cu recuperarea din economiile investitiei: da este adevarat, de aici s-a pornit insa recuperarea o vor termina stranepotii nostri, iar cea mai mica investitie pentru o garsoniera de exemplu, la pretul din afara (nu cel umflat de la noi) am putea-o face din plata salariului mediu pe economie in 3 ani de zile de pus TOT salariul deoparte... deci e aberant sa te gandesti ca ar fi o solutie in Romania. Mai mult decat atat in momentul cand sistemul romanesc financiar va fi consolidat: 1. ori nu ne va mai deranja pretul gazelor & energiei termice
2. va apare centrala perpetuum mobile :kill:
Ca nu vor apare impozite pe asa ceva asta este o gogomanie, cat timp deja au aparut impozite mai mari la alte produse (le-a scris Azazel), cat timp trebuie pastrat un monopol de catre stat, cat timp taxa de debransare de la sistemul centralizat pe mine m-a costat 700.000 si nu au facut nimic (!?)

Despre deduceri acum, deducerile sunt mult prea mici fata de investitii (eu mi-am pus termopane si nu am vazut nimic inapoi, poate ca de abia de anul acesta se aplica), iar banii ce trebuie sa ii vezi de la stat (vorbesc de sume mai mari) ii vezi la pastele cailor. Mai bine sa nu se deduca nimic, iar banii ramasi sa fie investiti in consolidarea blocurilor, in retehnologizare, sau cred mai bine in ALTA companie ce produce energie termica, poate luata de la 0 va fi cu mai mult bun simt.

Faptul ca poluarea este minima este un adevar, insa daca stau si ma gandesc bine, punandu-mi centrala pe gaz, am fost nevoit sa bag si filtru de apa... nu imi mai curge la robinet apa galbena, sau in cada sa imi ramana firicele de praf, sa sa spal caloriferele o data pe an ca nu mai incalzesc din cauza mizeriei. La prietena mea de exemplu, de aproximativ 3 saptamani, daca vreau sa fac o baie, trebuie sa umplu si sa golesc 5 cazi de apa fiarta, ca sa nu ma apuce scarba de tot jegul de acolo... apa pe care binenteles o platesc :damn: inmulteste cantitatea de apa cu 30 de zile si vezi ce iese.
Daca ne gandim si la faptul ca in costul producerii energiei nu se reflecta si salariul portarului, al manager-ului etc.. consider ca centrala termica de apartament (sau ma rog de scara-bloc) reprezinta cea mai buna alternativa, poate pana in momentul in care centralele termice ce folosesc energie alternativa vor avea un pret mai accesibil. Ceea ce nu cred ca se va intampla in viitorul apropiat, iar in cel mediu si indepartat sper sa platesc energia in dolari... ORICUM va fi produsa ea.

bco
Eu stiu ca in alte state se acorda deduceri pentru asa ceva si cum ne aliniem la legislatia "altor state" cred ca va fi la fel si la noi.
In plus si in alte state (in "vechea" Europa cel putin) toate produsele fosile sunt taxate, indiferent de natura lor - derivate de petrol, gaz, etc.

E evident ca o pompa de caldura geotermala nu e o solutie pentru o garsoniera de bloc ci mai degraba pentru o casa izolata (unde nu a ajuns gazul), pentru un bloc intreg eventual. Mi-se pare absurda ideea ca fiecare locatar sa decoperteze aleile din jurul blocului sa bage la 2 m adancime retele de conducte.

Pentru un bloc sau o casa ceva mai mare cred ca este foarte rentabil (iar perioada de 30 de ani e un scenariu pesimist - cred ca in fapt se recupereaza mult mai rapid investitia, mai ales daca pretul gazelor va creste - si se pare ca alinierea se va face la preturile din UE si nu invers :) ).

Iar la tipul asta de centrala daca dai 70$/mp suprafata locuita cred ca iti vor pune si un filtru de 700.000 lei pentru a avea apa curata.

PS : daca ai contor si golesti cate 5 cazi ca sa ajungi la apa curata crezi ca o investie de 1,4M rol (2 filtre a 700k rol - apa calda&rece) nu e de preferat? (eu mi-am pus si e OK).

adyroman
Ca sa fac clarificari :)

Nu am exprimat nici o parere decat din punct de vedere fizic/stiintific/tehnic. Din punct de vedere economic sunt de acord ca asa-zisul randament este supraunitar.

Totusi, atunci cand citesti specificatiile unui produs (eu la asta m-am gandit cand am auzit de randament) te astepti sa citesti specificatiile tehnice, iar in acest caz randamentul nu va fi supraunitar. Nu cred ca se publica randament economic pentru produse (eu cel putin nu am auzit inca de asa ceva, pentru produse de serie). Daca termenul de randament nu apare in specificatiile produsului, nu poate apare decat in reclama sau prezentari, de unde am dedus ca trebuie sa fie o gaselnita de marketing.

Ca sa nu mi se zbata o vena pe la ceafa :D de fiecare data cand citesc acest topic sau se discuta despre asa ceva, daca vorbiti despre raportul beneficii/costuri va rog sa folositi termenul de randament economic.

Termenul de "termotehnica" (cu toate ca nu am auzit de acest obiect pana acum) nu imi inspira decat stiinta/tehnica/inginerie => nu exista randament supraunitar.

Azazel, randamentul (tehnic, stiintific, fizic) se calculeaza pentru sisteme, nu pentru instalatii. In cazul sistemului pe care il constituie pompa respectiva, acesta are ca intrari [energia din pamant si energia de transport (cea care costa)]=energia consumata iar ca iesiri [energia termica furnizata]=energia utila si [pierderile] (in general acestea sunt tot sub forma de caldura, dar nu intotdeauna). Principiul de conservare a energiei (lege de baza in sistemul fizic "as we know it" - nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma) "statuteaza cu claritate de cristal" :D (dau un vot de reputatie pentru cine recunoaste formularea in acest context; relatii prin PM) ca energia de intrare este egala cu cea de iesire + lucrul mecanic efectuat. Pentru ca sistemul nu efectueaza lucru mecanic (fiind fix) => energia de intrare este egala cu cea de iesire. Randamentul este definit ca raportul dintre energia utila si energia consumata, in cazul nostru fiind subunitar datorita faptului ca pierderile nu au o valoare negativa.

Inca o data, din punct de vedere economic, in acest caz se poate spune ca randamentul este supraunitar. Insa numai din punct de vedere economic (cu toate ca din cate stiu eu in economie sunt altfel de indicatori, cu alte nume - profit, costuri, rentabilitate etc.). Astept inca explicatia pentru profesorii de termotehnica. :hihi:

AdrianB1
Adaug doar un lucru: in economie exista termenul de 'randamentul investitiei' care inseamna cistiguri/investitii. Intotdeauna e supraunitar daca vrei sa il aprobe cineva. In practica mai iese si subunitar (mai si pierzi). :sad:

FP
Mda... thread-ul e bun si interesant pentru generalitati, insa daca se pune problema instalarii la un apartament de bloc thread-ul ar trebui mutat la "anagramaticalitati".
Crezi ca cineva care ar avea de investit minim 13.000 $ intr-o pompa, plus eventualele service-uri (sa zicem dupa 5 ani) ar putea fi deranjat de cresterea preturilor la energie termica, electrica si gaze?! Sa fim seriosi. O solutie este centrala de apartament pentru cei ce isi permit investitii de maxim 2500$, sau centrala termica de bloc (cu amortizare in 12 luni).
Poate o vrea vreun baron sa aiba o casa incalzita cu pompa, dar mai mult de fitze decat datorita scumpirii gazelor.
O solutie mai buna ca asta ar fi o microcentrala eoliana, si solara, ar costa mai putin si cei ce o cumpara ar si pricepe cum functioneaza. Doar nu o sa ne apucam sa mai dam iar gauri in asfalt sau sub blocuri, sa deranjam aurolacii.
Pana ne-om permite sa investim atatia bani in fantezii, se termina cele 5 reactoare nucleare...
Nu a spus nimeni ca ar fi o solutie pentru un apartament de bloc desi nu ar fi imposibil de realizat. Serpentina din pamant poate fi bagata intr-un put gen fantana americana si care are un diametru de 30 cm si o adancime de 20-40 m. Pe www.termice.ro vei gasi valoarea investitie pentru un apartament de 3 camere care este 4400$ si costuri ANUALE cu energia electrica de 149$. Nu stiu daca firma respectiva a si realizat asa ceva.
Incearca sa gandesti ca pentru o investitie pe 25 de ani cat este durata de utilizare estimata a pompei, iar serpentina din pamant are 50 de ani. Pretul gazelor se va tripla in 3-4 ani, energia electrica se va scumpi. Gandeste-te ca un unele tari din UE incalzirea cu energie electrica este mai ieftina decat incalzirea cu gaze, vorbesc de sisteme de incalzire conventionale.
Pretul de aproximativ 70 USD pe mp este obtinut din Romania de la www.atg.ro.
Hotelul Parc din Bucuresti are si o instalatie geotermala pe langa una conventionala.
Eu locuiesc in Tulcea intr-o casa cu 145 mp si voi realiza aceasta investitie cat de curand pentru o parte din casa in prima faza. Si va voi trimite o comparatie intre consumul de KW de acum (am centrala termica electrica) si cel cu pompa geotermala.
Oricum am facut o estimare a economiei si am ajuns la urmatoarea concluzei. Daca iau un credit pe 10 ani pentru achizitia pompei, economia care o faca pe an numai la incalzire, comparativ cu incalzirea prin centrala electrica si neluand in calcul cresteri viitoare ale pretului energiei, deci economia anuala este aproape exact ratele anuale platite la banca. Dar voi avea si racirea pe timpul verii unde economia fata de un aparat de aer conditionat este de 90%.

Sof
Parintii mei si-au pus centrala anul acesta, iar costul incalzirii apei calde si a casei este de aproximativ 250.000 de lei pe luna, pentru 3 camere. E drept acesta este pretul gazelor fara a pune electricitatea. Asta inseamna ca anual platesc aproximativ 100$. Probabil ca, adaugand electricitatea ar costa probabil anual inca maxim 50$ (ma refer la centrala termica doar). Deci pentru a castiga un $ in momentul de fata trebuie sa fac o investitie de 4500$??? OK, gazele se vor scumpi (dar nu de 4 ori reali), electricitatea la fel dar in nici un caz atat de mult (pentru ca ar insemna ca Romania ar fi chiar de tot o bataie de joc, si ca jumatate din populatie ar muri de foame), dar investitia este mult prea mare, cel putin nu as face-o. Ar merita poate introdusa aceasta solutie in zonele unde gazul nu ajunge, sau unde nu mai este posibila conectarea la sistemul centralizat de incalzire, dar pretul este destul de prohibitiv... Iar in Romania sa te imprumuti la o banca pentru o asa o investitie este destul de riscant...

Later edit: Intrebari:
In plus, nu am inteles eu ceva sper sa ma edifici tu: pretul care l-ai dat cuprinde si costul studiului te fezabilitate al terenului (totusi este vorba de 20-40 de metri gaura in pamant). Cuprinde de asemenea si costul autorizatiei de a gauri atata, sau timpul pierdut pentru asta datorita birocratiei? Crezi ca se va aproba in Bucuresti, tinand cont ca mai exista si un metrou, care totusi nu este sub -40 de metri adancime? Sti pe cineva in Romania care si-a pus o centrala de genul acesta? Daca da, roaga-l pe el sa posteze aici eventual, pentru sincer sunt curios de acest fapt.

FP
Legat de cei 250.000 lei mi se pare foarte putin. Oricum iarna grea abia a venit de cateva zile. Vezi ca acest echipament permite si racirea pe timpul verii. Nu stiu cat ar costa aparatele de aer conditionat necesare unui apartament cu 3 camere. Economia la racire este 90% pentru ca pompa nu face altceva decat sa iti bage in casa cei 8 grade din pamant.
S-ar putea totusi sa ai dreptate, poate nu este o investitie buna in cazul unui apartament, ci poate pentru case mai mari.
Pretul de 70$ /mp este unul estimativ primit de la www.asa.ro. Voi avea, in cazul meu, un pret mai exact dupa ce un reprezentant de la www.atg.ro va veni la mine acasa.
Legat de put (este necesar daca curtea nu permite montarea serpentinei la 2m adancime pe o suprafata necesara spatiului de incalzit) am gasit o firma care il sapa in 1-2 zile cu 600.000 pe m. Cei de la www.asa.ro mi-au dat pretul de 70$ care include toate cheltuielile, iar cei de la www.atg.ro mi-au spus ca ma ocup eu de put.
De celelalte costuri cu aprobari nu stiu si oricum nu voi cere nici o aprobare pentru saparea putului la mine in curte si la Tulcea nu avem metrou, inca :).
Pretul la gaze si energie electrica va fi aliniat la UE. Aceste sisteme sunt raspandite in UE, deci totusi merita investitia. E drept ca prin unele tari statul incurajeaza puternic aceste energii neconventionale.
Lucrari executate gasesti pe www.atg.ro, fiind vorba de firme, e mai greu sa ii intrebi cat consuma si alte amanunte.
Pe www.termice.ro vezi lucrarea de la Costinesti. Am vorbit cu patronul vilei Iulia si mi-a spus ca economia pe timpul verii a fost de 90%, dar pe timp de iarna inca nu a facut un calcul, nici nu prea incepuse iarna cand am vorbit cu el, aceasta fiind si prima iarna cand functioneaza sistemul.

FP
Si inca ceva.
Sa zicem ca este vorba de o casa noua ce are o suprafata egala cu a unui apartament cu 3 camere. Am inteles ca racordul la gaze costa aproximativ 1000 USD, daca vrei sa iti pui aer conditionat in toate camerele, cred ca te mai costa inca 2000 USD. Pana la 4400 USD cat ar fi pompa de caldura geotermala nu mai este mult. Cei 1400 USD ti-i scoti din economia pe functia de racire.

Sof
Sunt avantaje si dezavantaje:
Aparate de aer conditionat si centrale pe gaz, gasesti la 1000 de firme fiecare cu 5 specialisti de reparatii, stii exact cat te costa.
Cat timp e o singura firma (sau ma rog 2) care se ocupa cu asa ceva, stai la mana lor dupa ce investesti o suma de bani destul de mare. Acum nu imi dau eu seama cum si cat de bine raceste, adica daca merge tot pe aer, nu am citit fiecare post ci am fost intrigat de idee. Si inca o intrebare, daca sapi 40 de metri, nu stiu daca se poate generaliza o asemenea instalatie, mai exista si panza freatica.
Folosit ca aparat de aer conditionat, daca pastreaza confortul si caracteristicile unui aparat de aer conditionat normal cred ca ar avea mai multa utilitate, pentru ca sa mentii 3 aparate de aer conditionat in functiune toata ziua te costa enorm vorbind despre electricitate. Insa cine are nevoie de 3 aparate de aer conditionat intr-o casa, care sa mearga non stop? Eu ii dau drumul 15 minute odata la 3-4 ore si imi este suficient.
Concluzia mea este ca merita instalatia asta, in cazul in care ai un hotel. Insa thread-ul a inceput cu "ar fi o alternativa la un apartament" ceea ce dupa mine este o tampenie (tinand cont de deranj si mai ales costuri) si de aceea am si postat.
Cred ca cine vrea confort cu o cheltuiala relativ mica, ar trebui sa dea 400$ pe un aparat de aer conditionat pe care sa il foloseasca cu cap (nu nonstop, mai ales ca nu e bine nici medical), o centrala pe gaz (daca nu din cauza de pret, macar din cauza de confort ca mi se rupe vara cand nu am apa calda timp de o luna ca sunt baietii in reparatii), si apometre de apa. Iar daca echipat cu cele mentionate, gazul si electricitatea tot vor deveni un lux, asta nu va fi cea mai mare problema a romanului ci papica si taxele ca existi.

PS Daca racordul la gaze costa 1000$ (sincer nu stiu cat costa), inseamna ca de abia incepi sa iti construiesti o casa. Iar daca incepi sa o construiesti cu cap (caramida, fundatie buna) te-ar costa cam 100.000$ La banii astia nu cred ca te mai deranjeaza cei 2000$ pe care i-ai da in plus pe centrala de care vorbesti deci aici ai dreptate. Insa... daca maine as avea un cont de un milion de dolari, ti-as face eu cadou o instalatie. :) Dar pana atunci sa revenim la chestiuni mai serioase in ceea ce priveste alternativa la scumpirea electricitatii, gazelor, apei calde etc.

FP
- Ca orice echipament nou aparut pe piata, sunt putine firme care il comercializeaza. Tinand cont de pretul destul de ridicat, normal ca vor fi mai putine firme comparativ cu cele care comercializeaza aer conditionat clasice sau centrale termice pe gaz.
- In ceea ce priveste racirea, nu inteleg de ce tu crezi ca nu ar functiona. Iar economia de 90% este justificata de faptul ca agentul din serpentina ingropata vine cu 8 grade care sunt transferati aerului din incapere. Nici acest aparat nu o sa mearga non-stop pe racire, ci atat cate este nevoie pentru a avea in incapere temperatura set-ata. Eu in nici un caz nu cred ca iti este de ajuns 15 min la fiecare 3-4 ore pentru a avea confortul minim pe timp de vara.
- thread-ul a inceput cu posibilitatea instalarii la o casa, nu la un apartament. Poti sa calculezi si daca este rentabil pentru o casa de marimea unui apartament cu 3 camere. Normal ca la un apartament care il cumperi si care are instalatia de gaze si care nu iti permite sa faci acea serpentina sau put, investitia nu ar merita. Gandeste-te ca si la o casa cu doar 70 mp locuibili, trebuie sa platesti racordul la gaze, trebuie sa cumperi centrala pe gaze, trebuie sa cumperi tevi, calorifere, robineti, aparat de aer conditionat. Cred ca ajungi la 4400 USD cu totul. Si atunci nu este normal sa iti cumperi o pompa de caldura geotermala cu care sa ai si cheltuieli lunare mult mai mici?
- in ceea ce priveste putul de 40m, nu conteaza ca dai de apa. In groapa putului se baga un furtun special si de o anumita lungime prin care circula un lichid. Nu conteaza daca este apa sau numai pamant in groapa respectiva. Eu chiar m-am bucurat ca o sa pot cu un hidrofor sa trag si apa din put cand mi se opreste apa ca nu a platit curentul regia de apa.
- eu nu am dat 100.000 USD pe constructia casei si chiar daca salariul imi permite sa platesc energia electrica de la centrala electrica instalata, ma gandesc si pe termen lung si cred ca merita investia in PCG.

Sof
Nu am spus ca nu merge sa raceasca am spus ca nu inteleg, si nu stiam ca ti-ai instalat centrala electrica.
salariul imi permite sa platesc energia electrica de la centrala electrica instalata, ma gandesc si pe termen lung si cred ca merita investia in PCG.
Oh, atunci daca merita, merita. Instaleaza, apoi dupa 6 luni de functionare imi spui si mie cum merge, iar dupa 10 ani dupa ce termini de platit ratele si totul e ok iesim la o bere :kill:

mafalda
Foarte interesant thread..Va felicit..Cred ca nu va avea sfarsit daca va fi interesat si dl ing AdyRoman..Va fi mai ceva decat Razboi Intel vs. AMD.. Intai si intai,termenul de ENERGIE-ENERGII nu este inca clarificat,prea multe inseamna..La moda este termenul de free energy,google e plin de asa ceva..Exista sisteme inchise in care se respecta legea conservarii energiei si sisteme deschise,care fie pierd,fie castiga energie din mediu..Aceste energii "calatoare" sunt de mai multe feluri:radiante,de conductie,convectie,etc..A vazut cineva energia cum arata ?? Inca nu stim adevarul despre mediul subcuantic responsabil de transformarile energiei..Nici despre minunea numita supra-super-conductibilitate,ce sfideaza toate legile fizicii (curentii circula fara sursa ani de zile)..Deja se vorbeste si se lucreaza la calculatoarele cu astfel de dispozitive,ce nu vor mai avea nevoie de nici o sursa si fiind construite la scara nanometrica,cu fibre de carbon capilare si nanotriode vor face de ras toate actualele procesoare..Oricum nu vor fi scoase pe piata niciodata,nu va faceti nici un fel de planuri!.

adyroman
Nu vreau sa mai zic nimic pentru ca deja sunt aproape sigur ca sunt considerat Gigi-contra. :hihi:

FP
A fost la mine acum cateva ore un reprezentant al firmei care mi-a spus ca pentru a incalzi cei 70 mp ( 3 camere si un hol) imi trebuie o poma de caldura geotermala de 42000 BTU care ar costa 1700 EUR fara TVA. Eu trebuie sa fac, poate cu Romstal, tubulatura pentru aer. Tubulatura se face din tub folosit la evacuarea gazelor la centralele termice care nu cred ca este prea scump. Plus cateva grile prin care este introdus/ extras aerul din incaperi. Serpentina se face dintr-o teava de plastic folosita si pentru alimentarea cu apa si sunt necesari 300m care vor fi ingropati la 2m in pamant. Asta este tot. Cred ca o sa ma ajunga cam 3500 EUR cu tot cu TVA

AdrianB1
Ca informatie (sper) utila: de la o sursa de incredere (membru al familiei, specialist in detectarea si punerea in exploatare de noi zacaminte la GazMetan) rezervele de gaze naturale in Romania sunt in cadere libera. Deja 30-40 din consum este din import iar ponderea va creste de la an la an. Gazele naturale din import costa de 2 ori mai scump acum, cu prognoza de crestere (cerere crescuta). Cum instalatia de incalzire o folosesti zeci de ani, pretul gazului in crestere poate influenta mult calculul de rentabilitate.

FP
Ca informatie (sper) utila: de la o sursa de incredere (membru al familiei, specialist in detectarea si punerea in exploatare de noi zacaminte la GazMetan) rezervele de gaze naturale in Romania sunt in cadere libera. Deja 30-40 din consum este din import iar ponderea va creste de la an la an. Gazele naturale din import costa de 2 ori mai scump acum, cu prognoza de crestere (cerere crescuta). Cum instalatia de incalzire o folosesti zeci de ani, pretul gazului in crestere poate influenta mult calculul de rentabilitate.
O sa depindem tot mai mult de gazele rusesti care se vand la pretul pietei externe, iar guvernul pune un pret mult mai mic la gazele interne si face o medie pentru a ajunge la pretul cu care este facturat populatiei sau agentilor economici. Este posibil, poate gresesc, ca peste trei ani cand poate intram in UE, multa lume de la bloc sa nu mai foloseasca centralele termice de apartament si sa se rebranseze pentru ca gicacaloria este subventionata. Dar ce vor face cei care locuiesc la case ?

AdrianB1
Pai tocmai ai dat o solutie valida: energie geotermala. Deja ma gindesc serios la o instalatie.

FP
Pai tocmai ai dat o solutie valida: energie geotermala. Deja ma gindesc serios la o instalatie.Voi scrie aici toate detaliile pe care le primesc de la firma cu care incerc sa colaborez pentru instalarea la mine acasa. Eu as vrea sa o pun cat mai repede dar ar fi probleme cu sapatul in pamantul inghetat.

mafalda
La noi solutia cu scosul caldurii din interiorul pamantului este sortita esecului,doar daca nu dai de vreo falie mare mai la suprafata sau o panza freatica calda..Insa sapatul este o munca care inobileaza si pe multi incalzeste la propriu.. Daca apelezi la o firma "specializata",ramai si fara bani..Temperatura creste putin,vreo 3 grade pe suta de metri cred..Si mai trebuie acolo jos o suprafata cat mai mare de contact,caci trebuie sa aduci sus o cantitate echivalenta de energie de macar 5-10 kW pe ora..Deocamdata izoleaza cat mai bine peretii casei,pune usi si ferestre bune,recupereaza caldura din aerul si apa pe care o dai afara ca uzate..Cred ca exista multe alte metode de a obtine energie gratuita,asa cum se obtine de la soare..Prea putini stiu despre puternica energie radianta neutrinica care umple intreg universul,inclusiv orce spatiu fie el si vidat..Deci captati neutrinii. Gasiti articole,comentarii cautand la "free energy"vacuum energy"aether"ether"gravitational energy"etc..In general subiectul a fost interzis din motive lesne de inteles in trecut..Mai multe reviste "Science et Vie" au tratat subiectul,printre ultimele era titlul"Vidul este plin de energie"..

Xllerator
Mafalda, nu te pot ruga sa revii cu picioarele pe pamint, dar macar nu posta povesti de-astea aici. FP a cerut sfaturi pentru incalzirea locuintei si tu ii dai cu neutrini... :rolleyes:
Acum urmeaza sa spui ca fac parte din Marea Conspiratie OPEC, nu? :D
Stick to the topic, please.

puterfixer
Mă bag și eu scurt în discuție ca să vă reamintesc că toate aceste cheltuieli cu instalații neconvenționale, cu săpături, izolat casa, etc. trebuie să se justifice de o economie substanțială pe partea de plată a energiei. Dacă povestea e ca la becurile economizoare, pe care plătești mai mult decât economisești la curent folosindu-le, atunci... what's the point?

mafalda
Poanta este ca la becurile economizoare chiar se castiga foarte mult,dupa scurt timp..La fel si prin izolarea exteriorului casei..Extragerea energiei termice din apa calda menajera aruncata la canal se face prin schimbator de caldura: doua tevi concentrice,prin centru circuland apa rece curata ce va intra in boiler cu o temperatura mai mare..O recuperare de cel putin 80% oare nu are nici o importanta? Cel ce va "pierde" va fi doar STATUL,si inca pe termen lung..Azi se gasesc destule materiale de constructie potrivite,inca ieftine..Pana la urma tot la aceste solutii de economisire si recuperare vom ajunge,daca nu va fi prea tarziu..

FP
La noi solutia cu scosul caldurii din interiorul pamantului este sortita esecului,doar daca nu dai de vreo falie mare mai la suprafata sau o panza freatica calda..Insa sapatul este o munca care inobileaza si pe multi incalzeste la propriu.. Daca apelezi la o firma "specializata",ramai si fara bani..Temperatura creste putin,vreo 3 grade pe suta de metri cred..Si mai trebuie acolo jos o suprafata cat mai mare de contact,caci trebuie sa aduci sus o cantitate echivalenta de energie de macar 5-10 kW pe ora..Deocamdata izoleaza cat mai bine peretii casei,pune usi si ferestre bune,recupereaza caldura din aerul si apa pe care o dai afara ca uzate..Cred ca exista multe alte metode de a obtine energie gratuita,asa cum se obtine de la soare..Prea putini stiu despre puternica energie radianta neutrinica care umple intreg universul,inclusiv orce spatiu fie el si vidat..Deci captati neutrinii. Gasiti articole,comentarii cautand la "free energy"vacuum energy"aether"ether"gravitational energy"etc..In general subiectul a fost interzis din motive lesne de inteles in trecut..Mai multe reviste "Science et Vie" au tratat subiectul,printre ultimele era titlul"Vidul este plin de energie"..
Nu ai inteles principiul de functionare al pompei de caldura geotermale (PCG). Este suficient ca lichidul ce circula prin serpentina ingropata la 2m sa iasa cu 8-10 grade. Aceasta caldura, cu ajutorul compresorului si a gazului folosit, este transformata in aer cald cu temperatura de 30-40 grade. Un aparat de aer conditionat clasic pe care poate il ai si tu acasa sau la servici, iti poate da caldura dar nu are nici o rezistenta electrica precum cea de la o aeroterma, ci preia caldura de afara (desi pare imposibil cand afara sunt 0 grade, dar asa se spune ca face).

AdrianB1
FP,
stii cumva daca:
1. este necesara vreo aprobare pentru a ingropa instalatia la 2-3 metri sub pamint? In oras este posibil ca pe sub casa/terenul/blocul tau sa treaca tevi ale regiei de termoficare/apa rece sau cabluri electrice, si in acest caz o avarie a lor inseamna lucrari si sapaturi prin instalatia ta => ti-o fac praf.
2. temperatura creste destul de repede cu adincimea. Este mai eficient daca adincimea la care ingropi instalatia este mai mare (3-4 metri)? Ma gindesc ca iarna daca e ger puternic suprafata ingheata destul de adinc (pina la 20-30 cm) si atunci la 1 metru nu sunt 8 grade.

FP
FP,
stii cumva daca:
1. este necesara vreo aprobare pentru a ingropa instalatia la 2-3 metri sub pamint? In oras este posibil ca pe sub casa/terenul/blocul tau sa treaca tevi ale regiei de termoficare/apa rece sau cabluri electrice, si in acest caz o avarie a lor inseamna lucrari si sapaturi prin instalatia ta => ti-o fac praf.
2. temperatura creste destul de repede cu adincimea. Este mai eficient daca adincimea la care ingropi instalatia este mai mare (3-4 metri)? Ma gindesc ca iarna daca e ger puternic suprafata ingheata destul de adinc (pina la 20-30 cm) si atunci la 1 metru nu sunt 8 grade.
1. daca stai la bloc cred ca este mai complicat cu sapatul si aprobarile. Eu stau la casa si nu o sa cer nici o aprobare pentru sapat la 2m. Chiar si in Bucuresti nu cred ca poti sa dai de metrou la adancimea asta.
2. cei de la firma mi-au spus sa ingrop serpentina la 2m adancime. Banuiesc ca tinand cont de temperatura medie la 2m adancime, instalatia va produce acel randament economic. Este clar ca la 20-30 m temperatura poate fi mai mare dar cu cat? Nu stiu daca s-ar justificat economic astfel de sapaturi.

rdunare
Din cate stiu, sub o anumita adancime temperatura nu mai creste. In pesteri de exemplu (care au undeva pe la 100 m adancime) temperatura e tot in jur de 7-10 grade, in functie de zona. In concluzie, saparea sub un anume nivel nu e justificata. Nu stiu insa care e acel nivel.
Pe de alta parte, la adancimi foarte mari (de peste cateva sute de metri) temperatura incepe iarasi sa creasca, astfel, daca imi aduc bine aminte in minele din africa de sud care au 3 km adancime temperaturile pot ajunge pa 60 grade daca nu sunt ventilate.

body76
Pai daca imi iau un aparat de aer conditionat si il bag in pivnita? Am constant 10 grade. Sau se va raci aerul din pivnita sub 5 grade pe timpul iernii?
Sau ingrop radiatorul un pamant. Bineinteles cu modificarile de rigoare.

mafalda
FP: Am inteles principiul,este acelasi cu al aparatelor de aer conditionat reversibile,puse iarna pe incalzire,daca temp exterioara nu e mai mica de minus 5 grade..Dupa comprimarea lichidului urmeaza o destindere adiabatica in mediul de unde se doreste sa extragem energie,fie el aerul exterior sau pamantul de sub noi..Deci racim puternic acest mediu de sacrificiu..Dar aici e aici:trebuie sa se refaca repede cantitatea de energie pierduta..Conductia termica a pamantului este foarte proasta si trebuie o suprafata de contact mare,calculata si pe orizontala..Cred ca pt 2 camere medii,de 2x20mp, care necesita 10kWh e nevoie de vreo 400mp tevaraie efectiva,bine ingropata la 50-100m.

body76
FP: Am inteles principiul,este acelasi cu al aparatelor de aer conditionat reversibile,puse iarna pe incalzire,daca temp exterioara nu e mai mica de minus 5 grade..Dupa comprimarea lichidului urmeaza o destindere adiabatica in mediul de unde se doreste sa extragem energie,fie el aerul exterior sau pamantul de sub noi..Deci racim puternic acest mediu de sacrificiu..Dar aici e aici:trebuie sa se refaca repede cantitatea de energie pierduta..Conductia termica a pamantului este foarte proasta si trebuie o suprafata de contact mare,calculata si pe orizontala..Cred ca pt 2 camere medii,de 2x20mp, care necesita 10kWh e nevoie de vreo 400mp tevaraie efectiva,bine ingropata la 50-100m.
Dar de cand ai nevoie de 10Kw in 40 de metri patrati? Poate cu 5 metri inaltime. Eu am 140mp si nu am nevoie de mai mult de 8Kw. Ai pereti de hartie?

mafalda
Ma rog,10kWh pt casa la curte cu mici anexe(hol,bucatarie) si in noptile cu temperatura scazuta..

AdrianB1
Tocmai vin de la un prieten care si-a calculat pierderea termica teoretica a casei (pe hirtie) si este undeva la 1000 Wh la aproape 250 mp (casa, caramida austriaca cu nu-stiu-ce coeficient termic, geamuri termopan cu nu-stiu-ce gaze rare). Bineinteles, in practica are ceva mai mult (inca nu stie cit, ca nu s-a mutat inca), dar pina la 10 kwh pentru 40 mp si anexe - cam mari anexele, te gindesti la unul din stadioane sau la Siberia?

FP
FP: Am inteles principiul,este acelasi cu al aparatelor de aer conditionat reversibile,puse iarna pe incalzire,daca temp exterioara nu e mai mica de minus 5 grade..Dupa comprimarea lichidului urmeaza o destindere adiabatica in mediul de unde se doreste sa extragem energie,fie el aerul exterior sau pamantul de sub noi..Deci racim puternic acest mediu de sacrificiu..Dar aici e aici:trebuie sa se refaca repede cantitatea de energie pierduta..Conductia termica a pamantului este foarte proasta si trebuie o suprafata de contact mare,calculata si pe orizontala..Cred ca pt 2 camere medii,de 2x20mp, care necesita 10kWh e nevoie de vreo 400mp tevaraie efectiva,bine ingropata la 50-100m.
Urmeaza ca cei de la firma sa bage datele intr-un program special si sa imi spuna exact si lungimea conductei din pamant. Persoana care a fost la mine acasa a spus ca pentru cei 70 mp pe care ii voi incalzi, s-ar putea sa ajunga cei 100-120 mp de curte in care ar trebui cam 300 m de teava.

FP
Pai daca imi iau un aparat de aer conditionat si il bag in pivnita? Am constant 10 grade. Sau se va raci aerul din pivnita sub 5 grade pe timpul iernii?
Sau ingrop radiatorul un pamant. Bineinteles cu modificarile de rigoare.
Aparatul de aer conditionat cand functioneaza pe incalzire va raci puternic pivnita care nu are capacitatea sa se incalzeaza repede si atunci randamentul va scadea.
Pompa de caldura geotermala preia caldura din lichidul care circula prin serpentina ingropata, lichid care devine mai rece dar care este recirculat prin serpentina si iese iar cu 8-10 grade.

mafalda
Vedeti sa nu inghete iarna totul in jur,dedesubt, teava de apa rece, canalizarea,chiar si inspre vecini..Vom sta pe un ghetar daca instalatia este eficienta la maxim..

FP
Ce stiti despre evolutia pretului la gaze in urmatorii ani.
In unele articole am gasit ca va creste de 3 ori, in altele ca va creste cu 25%?
Cat este pretul gazelor in UE?
Multumesc.

striperbvi
dar de centralele electrice care folosesc ca si sursa de incalzire electroliza apei a auzit cineva? cica au randament 250-300 % adica din 1 kw curent obti 2-5,3 de energie termica. ce parere aveti? sau de ceea ce este prezentat la http://www.termice.ro/geotermal.htm

mister_rf
striperbvi, este necesara putina atentie si citirea intregului thread, pentru ca lucrurile despre care faci referire sint discutate mai sus (http://www.price.ro/forum/showpost.php?p=109615&postcount=30) si nu este vorba despre "electroliza apei" . :rolleyes:

FP
dar de centralele electrice care folosesc ca si sursa de incalzire electroliza apei a auzit cineva? cica au randament 250-300 % adica din 1 kw curent obti 2-5,3 de energie termica. ce parere aveti? sau de ceea ce este prezentat la http://www.termice.ro/geotermal.htm
Instalatia de electroliza apei este total diferita de pompa de caldura geotermala, despre care gasesti amanunte in acest thread.
Am vazut o instalatie de electroliza apei la Eforie Nord. Practic este un cilindru, sau mai multi in functie de necesarul termic, in care se afla un electrod dintr-un metal mai special. In apa trebuie bagat bicarbonat de sodiu pentru a scadea conductivitatea si a nu te electrocuta. Vanzatorul unei asemenea instalatii mi-a spus ca ar fi cu 30% mai ieftina la consum decat o centrala termica electrica.

mafalda
Va rog sa nu uitati de acele Smilies....Macar unul :biglaugh: trebuia in postul anterior,poate ne citeste cineva si ne da exemplu de ce putem scoate din apa chioara..

rdunare
Am cumpărat acum câteva zile de la un chioșc de ziare revista "Maison & Travaux", numărul pe decembrie 2003 (cred). Revista are un supliment dedicat soluțiilor de încălzire pentru case. Am apucat să răsfoiesc puțin suplimentul și am văzut că tratează și încălzirea cu pompe geotermale. Celor interesați le-o recomand cu... căldura. :D

AdrianB1
Unde o putem gasi?

rdunare
Există magazine care au reviste de pe-afară, aduse la câteva luni după ce au devenit "obsolete" și au prețuri decente. Exemple: în Gara de N, benzinării, Mega Image, chioșcuri de pe lângă Carrefour, etc.

RazvanP
Din cate stiu, sub o anumita adancime temperatura nu mai creste. In pesteri de exemplu (care au undeva pe la 100 m adancime) temperatura e tot in jur de 7-10 grade, in functie de zona.
In pesteri apare si partea cu caldura specifica a rocii. Daca pestera ar fi din burete, de exemplu, oricat de jos ar fi situata, tot calda ar fi.

ecosystem
Sistemul geotermal este acum si in Romania. vizitati www.ecosysteminternational.com pentru a intra in legatura cu noi, daca doriti sa achizitionati o astfel de centrala

FP
Sistemul geotermal este acum si in Romania. vizitati www.ecosysteminternational.com pentru a intra in legatura cu noi, daca doriti sa achizitionati o astfel de centrala

Sistemele pe care le comercializati sunt numai apa/apa ? Nu aveti si apa/aer?

Din ce localitate suntei? Pe pagina nu apare nici o adresa, nici un numar de telefon fix.

Cabaret
Pentru energie gratuita,va recomand tuturora sa folositi GOOGLE pentru FREE ENERGY,sau cel mai bun loc este al unuia Tom Bearden (daca va descurcati cu englaza) http://www.cheniere.org .Va doresc succes !Mai este si un roman care a pus la punct ceva similar,dar din pacate nu am notat locul si nu-mi aduc aminte de el.In orice caz trebuie facut cu tact si multa prudenta. Dan

mister_rf
..sau cel mai bun loc este al unuia Tom Bearden ...
Tipul asta, Bearden cam bate cimpii...Uite o dovada apropo de una din "inventiile" (http://www.cheniere.org/patent%20application/claim.htm#nuclear) sale ->METHOD, SYSTEM AND APPARATUS FOR CONDITIONING ELECTROMAGNETIC POTENTIALS, FIELDS, AND WAVES TO TREAT AND ALTER MATTER, (care poate transforma/modifica materia cu ajutorul cimpurilor electromagnetice)... .It is further pointed out that, in a curved spacetime, the photon may be said to have mass, as shown by Lehnert and Roy [57]. Any change of energy or dynamics in spacetime, including electromagnetic energy or dynamics, constitutes a curved spacetime as is well known in general relativity. Hence the invention deliberately uses photon energy which also possesses mass, contrary to normal electrodynamics in a flat spacetime.
Se pleaca de la o presupunere -> fotonii au masa daca ne aflam intr-un univers la care timpul si spatiul sint curbe....
De aici se extrapoleaza: inventia se foloseste de energia fotonului care are masa... :hmm: .. fara a demonstra ca sint indeplinite conditiile initiale.... :rolleyes:
Concluzia: Daca cel putin 0.01% din afirmatii sint corecte ar fi avut posibilitatea sa le puna in practica fara sa acuze guvernul ca nu acorda "atentie" inventiilor sale.

Cabaret
E bine sa parcurgi tot ce e acolo si cu trimiteri la scheme si descrieri de motoare care de zeci de ani asteapta oK dar ce sa faci ,baunul dicteaza(vezi marile comp.petrlier si auto)Sunt date cazuri concrete.Si caincheiere,citeste un transcript al Dr.Steven Gree .E datat 30/31 Jan 2003 on Coast to Coast AM Radio with George Noory.

mister_rf
Bine, bine, dar tu ai citit ce scrie pe acolo? :)
Uite inca o "perla" de stiinta aici (http://www.cheniere.org/references/energydensityofvacuum.htm) :
Tom Bearden comments:

There are many ways to extract energy from the seething vacuum. Unfortunately, at present our scientific community takes a bizarre stance. In particle physics it is well known that the active vacuum is incredibly energetic. Calculations by leading physicists such as Wheeler show that a cubic centimeter of vacuum (about the tip of one's little finger in volume) has so much raw energy in it that, if condensed into matter, there would be more matter than is observable in the universe through the largest telescope! So even a tiny efficiency of tapping could and will extract all the energy anyone could wish.

Adica pe romaneste "intr-un 1 cm cub de vid= exista energie atit de multa incit daca s-ar transforma in materie ar fi mai multa decit toata materia observabila in univers cu cel mai mare telescop!" :rofl:
Si de unde apare acest tip de rationament? Deoarece Wheeler and Misner aplica teoria generala a relativitatii la un punct cu energie zero= "vidul", se deduce ca acest vid de fapt este plin de particole cu marimea egala cu constanta lui Planck ->10 la exponent -33, se asimileaza apoi ca densitatea energetica este enorma si iata ca deoarece e=mc*c ( celebra formula care echivaleaza energia continuta pe unitatea de masa, unde c=viteza luminii) ->se obtine o masa egala cu 10 la exponent 93 de grame pe centimetru cub de vid!!! :rofl:
Si iata cum am obtinut un intreg univers dintr-un centimetru cub de... vid. :rofl:

andrie
Cercetari cu privire la oscilatiile cuantice ale vidului, si metode de captare se fac de ani buni, si inca nu am auzit sa se fi ajuns la chestii concludente. Nici nu a trebuit sa citesc foarte mult din elucubratiile acestui individ (altfel nu le pot numi) , a fost suficient sa imi sara in ochi niste exponentiale cu 3 cifre...

Cabaret
Nu va raspund ca nu are rost.forumul este dedicat surselor de energie iar voi nu face-ti altceva de cat sa stati pe margina si sa criticati.E mai civilizat sa apelati la persoana in cuza.PUNCT.
Pentru cei ce vor heat pump,aveti o adresa http://www.proventmechanical.com pe care o recomand .

mister_rf
Multumim pentru link.
Despre partea cu critica... cred ca asa ceva se face pe un forum, se discuta, se aduc argumente pro sau contra, pentru ca : dubito ergo cugito, cugito ergo sum. :)

rdunare
Parcă am mai spus asta acum ceva vreme: cam 50% din brevetele respinse de OSIM sunt pentru perpetuum mobile. Adică sunt mulți care cred că mulg energie din nimic, dar nu e așa.

Cabaret
O simpla fotografie !

mafalda
http://www.evenimentulzilei.ro/externe/?news_id=165777[/url]
[U]Motorul cu apa
EvZ
Miercuri, 08 Septembrie 2004
""Un grup de georgieni sustine ca a reusit sa puna la punct o descoperire extraordinara: motorul care functioneaza numai cu apa. Inventia a fost deja brevetata atit la Conventia de la Paris, care reuneste peste 150 de tari, cit si in Georgia, la Biroul national “Sakpatenti”, relateaza agentia “Rusia la zi”. Reprezentantul grupului, David Ciacianidze, explica: “Motorul nostru este unul obisnuit, conectat cu ajutorul unui furtun la o “cutie neagra” care joaca rolul generatorului/rezervorului de combustibil. Nu voi dezvalui nimic despre instalatii pentru ca este secret. Apa intra in “cutie” si generatorul incepe sa functioneze, descompunand apa in oxigen si hidrogen. Randamentul unui litru de apa este aproape egal cu acela avut de 10 litri de benzina.” Savantii georgieni si colegii lor straini s-au pomenit in fata unei dileme, asistind la teste: fie accepta ca ceea ce vad e adevarat, desi contrazice legile fizicii si chimiei, fie resping inventia si asteapta ziua in care sarlatania va fi demascata. Inventatorii georgieni i-au scris presedintelui Mihail Saakasvili si executivului de la Tbilisi, cerindu-le bani pentru dezvoltarea inventiei si trecerea la productia in serie a noului motor.""
## Si daca este adevarat ?..Se stie ca legile fizicii nu au fost inca toate descoperite, mai ales cele mai importante..Orice corp incarcat cu electricitate este un generator perpetuu de o forma mai speciala de energie electrica, prin campul pe care il radiaza tot cu viteza luminii, deasemeni si prin campul de radiatie gravitationala..In cazul mentionat mai sus este posibil sa fii obtinut disocierea moleculelor de apa folosind numai un camp electric potrivit ales, care odata produs de mai multi electreti, este gratuit si autoregenerabil, cum "prea bine stim" .. Bineinteles ca si aviatia va beneficia, toate avioanele vor lua in rezervoare o cantitate de apa/combustibil de zece ori mai putina decat benzina, si mult mai ieftina..Daca se termina "combustibilul", intra in nori si se realimenteaza..
Incalzirea locuintelor se va face gratuit, nepoluant, fara eliminare de CO2, nici macar oxigenul nu-l va mai consuma combustibilul viitorului, apa chioara..
Va deveni Georgia/Gruzia cel mai bogat stat din lume ? Sau va izbucni un razboi in Georgia, cum a anuntat Putin ?Cred ca ar fi mai bine sa cadem pe ganduri, sa gandim si noi, chiar fara sa fim platiti pt. asta..Spunand ca asa ceva nu exista, deoarece noi nu putem pricepe, nu va schimba legile reale ale naturii..

mafalda
http://www.evenimentulzilei.ro/externe/?news_id=167832
Poate ca in disperare, cineva va redescoperi si va scoate pe piata acele surse de energie gratuita, neconventionala, de care se tot vorbeste ca sunt tinute secret..
http://www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&q=tesla+electric+car&btnG=Google+Search Se intelege ca, in afara de faptul ca motorul este unul obisnuit, electric, sursa de energie pare a fi ceva foarte deosebit, un fel de perpetuummobile..
Curios, nimic mai usor decat sa blochezi o inventie de peste 70 de ani..Poate ca multi au redescoperit-o, si totusi..... Numarul extrem de mare de comentatori, unii posibil cunoscatori ai acestei inventii, de altfel cetateni seriosi, de diferite categorii, ne face sa banuim ca descoperirea este reala..Si atunci interesele economice si politice primeaza..
http://www.nexusmagazine.com/articles/freeenergy.html
http://members.austarmetro.com.au/~...free_energy.htm
http://www2.truman.edu/~edis/writings/tae/truth.html
http://www.sciforums.com/showthread...10&page=4&pp=20
http://www.amasci.com/miscon/energ1.html
http://www.copernican-series.com/sss/
http://www.keelynet.com/energy/microeng.htm

ipman
Daca tot se vorbeste despre energie neconventionala, as vrea sa stiu daca cineva are sau stie de unde sa cumpar celule fotoelectrice.
Vreau sa fac un incarcator solar pentru telefonul mobil. Am nevoie de 8 fotocelule si o dioda, dar nu am gasit fotocelulele. Ele ar trebui sa furnizeze 0,5v sau daca nu, sa totalizeze 4v cel putin.

Hampu The Great
In Romania firma cu cea mai interesanta oferta de "centrale geotermale" (am pus sintagma intre ghilimele pentru ca ea a fost folosita incorect in acest thread in mai multe randuri. Denumirea corecta este pompe de caldura ) este Corina Gealan.
Recomand pentru clarificari: www.pompedecaldura.ro sau pompe@corinagealan.ro

PS pe mine nu m-au convins.....

ib
ai mai facut ceva la casa cu energia geothermala? in ce stadiu esti mai uita-te si pe www.termice.ro scrie si acolo despre asta

ib
Daca tot se vorbeste despre energie neconventionala, as vrea sa stiu daca cineva are sau stie de unde sa cumpar celule fotoelectrice.
Vreau sa fac un incarcator solar pentru telefonul mobil. Am nevoie de 8 fotocelule si o dioda, dar nu am gasit fotocelulele. Ele ar trebui sa furnizeze 0,5v sau daca nu, sa totalizeze 4v cel putin.

poti sa te uiti pe siteul asta.http://www.lpelectric.ro/ro/index_ro.html

ib
dar despre panourile solare performante ce parere aveti, ca poate sa fie doar f putin soare afara si produc apa calda . tot pe www.termice.ro am gasit ceva despre panouri solare

eternity
dar despre panourile solare performante ce parere aveti, ca poate sa fie doar f putin soare afara si produc apa calda . tot pe www.termice.ro am gasit ceva despre panouri solare

Panouri fotovoltaice (http://www.google.ro/search?hl=ro&q=panouri+fotovoltaice&meta=)

:thumbs:

teodor2004
din cate imi dau seama aici pe forum se intampla ca in viata.
cum vine cineva cu o idee noua, este blocat de cei conservatori si desfiintat dupa care daca mai ramane ceva din el mai stam de vorba.
un exemplu:
"Prima Dacie cu motor care consuma apa
11 aprilie 2005In 2002, ziarul Libertatea anunta ca inventatorul Mihai Rusetel a brevetat la OSIM un motor care functioneaza cu apa (facsimil). Inventatorul promitea la acea ora ca va utila o Dacie cu un asemenea motor si va demonstra ca se misca. Demonstratia s-a petrecut marti, 5 aprilie 2005.


Rusetel ne-a invitat sa dam o tura cu o Dacie 1300, care are motorul clasic adaptat in asa fel incat sa mearga jumatate cu benzina, jumatate cu apa - adica o aplicatie a brevetului de baza. Desi pare incredibil, amestecul de apa si benzina dezvolta o putere mai mare decat benzina simpla. Mihai Rusetel lucreaza la proiectul motorului cu apa de peste 30 de ani.


Printr-un concurs de imprejurari, pe cand lucra in cadrul CFR, Rusetel a avut ocazia sa cunoasca la Craiova un profesor de chimie, pe nume Ionescu, care fusese inginer in armata celui de-al III-lea Reich. Acesta l-a invatat cateva chichite ale tehnologiei aburului, folosite de armata lui Hitler in timpul celui de al II-lea razboi mondial.


In ultimii ani ai conflagratiei, Wermacht-ul ramasese fara combustibil si era nevoie urgenta de solutii. Una din alternative, la care a lucrat si Ionescu, a fost adaptarea motoarelor cu abur de la senilate. Lucru care s-a si intamplat. Transportoarele senilate germane, cele folosite in special in spatele fronturilor, au inceput sa fie echipate cu motoare miscate prin puterea aburului.


Drept combustibil pentru incalzirea apei era folosit orice material inflamabil, de la carpe si paie, la lemne. "De la profesorul Ionescu am luat primele lectii despre metodele de a produce abur mult cu agent termic putin. Unele din aceste lectii le-am experimentat in laboratoarele de la Craiova.


" A urmat studierea "cazanului Traian Vuia", sau "cazanul cu abur in regim instantaneu", o inventie a celebrului constructor de avioane, care e folosita inca la locomotivele Diesel-electrice pentru incalzirea vagoanelor. "Proiectul motorului meu a fost gata in 1980, cand am cerut inscrierea lui la Oficiul pentru Inventii si Marci.


Nu mi s-a dat brevetul, in schimb, am fost trimis la Biroul pentru Dosare Secrete, care l-a verificat si mi-a propus sa-l cesionez statului. Am tergiversat predarea proiectului, pe motiv de perfectionare, pana la Revolutie. La sfarsitul lunii ianuarie 1990, am cerut ajutorul unei cunostinte de la societatea Romconsult, care m-a trimis la Crescent.


Aceasta firma-fantoma romaneasca din Cipru se ocupa pe timpul lui Ceausescu, printre altele, cu vanzari-cumparari de brevete mai speciale. Nici una, nici doua, presedintele firmei, Dan Voiculescu, mi-a cerut prototipul. Bineinteles ca l-am refuzat", isi aminteste Mihai Rusetel.


Concret, inventia brevetata in 2002 se refera la un motor cu ardere interna, in doi timpi, care foloseste drept combustibil apa. Energia folosita rezulta din spargerea moleculei de apa in atomi de hidrogen si oxigen la contactul lichidului pulverizat peste o suprafata incandescenta, in interiorul cilindrilor motorului. Fenomenul fizic e cunoscut sub numele de calefactie.


Dupa ce a realizat un prototip de motor cu apa, care functioneaza, Mihai Rusetel a primit medalia de bronz la Salonul de inventica de la Geneva, apoi a primit diplome in Franta, i s-a oferit un milion $ pentru cesionarea inventiei, a fost contactat de diferite persoane dubioase pentru colaborare, dar fara un contract ferm s.a.m.d.


Rusetel nu a cedat nervos ci, ajutat de Guvernul Romaniei, a primit o finantare pentru a realiza si omologa prototipul standard. El va fi gata in cursul anului viitor. Pentru utilizarea motorului care sa mearga exclusiv cu apa, va fi nevoie insa sa se modifice destul de mult liniile de fabricatie ale masinilor actuale. "M-am gandit sa adaptez ideea la actualul parc auto.


Astfel, a aparut motorul de Dacie, normal, care merge jumatate cu apa, jumatate cu benzina. L-am realizat singur, cu banii mei. Practic, masina porneste cu benzina, dar cand motorul ajunge la temperatura de 90 de grade Celsius, fac comutarea pe alimentare cu apa. Am un rezervor in portbagaj, care e plin cu apa - ca la sistemul GPL, oarecum.


Cum e posibil sa amestec benzina cu apa in acelasi motor clasic de Dacie, e treaba mea", explica Mihai Rusetel.


Cand parametrii motorului vor ajunge la un standard acceptabil, respectiv sa consume mai putin de 10 litri de amestec apa/benzina la suta de kilometri - "pentru a nu umbla omul cu ditamai rezervorul de apa dupa el", dupa cum spune inventatorul - va cere omologarea la Registrul Auto si se va apuca de productie, cu puteri proprii. Ideea se poate aplica la orice motor cu ardere interna.


In fiecare zi, patru romani cer cate un brevet de inventie Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) inregistreaza 1.500 de cereri de brevete pe an, adica patru pe zi. Din acestea, 350 primesc patalamaua care da autorului dreptul de exclusivitate asupra inventiei sale.


"Din inventiile care primesc brevet, abia 20% sunt aplicate, desi calitatea inventiilor romanesti e foarte buna, avem foarte multe premii internationale la activ, asa cum e cazul domnului Rusetel. Celelate, ori sunt cumparate de mari firme occidentale, care le baga la sertar pentru a nu da peste cap un anumit interes economic mondial, fie raman in asteptare.


La noi, brevetele sunt cerute, in proportie de 70%, de persoane fizice, care chiar daca au idei stralucite, nu au bani. Restul sunt inaintate de firme particulare si institute de cercetare. In Occident e invers: 70% din cereri vin din partea unor mari companii", ne-a declarat ing. Valeriu Geambazu, purtator de cuvant al OSIM.


Sorin Golea

Sursa: Libertatea"

intotdeauna exista unii care vor sa ramana stapini in continuare si nu pot pricepe ca omenirea se dezvolta, ca oamenii gandesc. poate chiar un perpetuum mobile.
e ca in justitie: se pleaca de la prezumtia de vinovatie; trebuie sa dovedesti ca esti nevinovat, nu sa dovedeasca altii contrariu.
cred ca cel mai bine ar fi sa popularizam aceste dispozitive neconventionale si sa le folosim in ciuda marilor companii care tin ascunse astfel de inventii pentru a nu pierde suprematia.
cat despre ce a spus edison..... sa ma iertati, el nu a fost decat un om care a obtinut brevete pentru inventiile pe care le-au nascocit cei inteligenti.

eternity
Poze Turbine Eoliene (http://www.lpelectric.ro/ro/support/instalare_eolian_ro.html)

Gogu_tu
ai lasat thread-ul cu ochii in soare..
cum stai cu instalatia? ai pus-o in functiune? cum merge? cat te-a costat?
Chiar nu exista nimeni care sa fi instalat un sistem geotermal care sa dea raspunsuri precise?

Mangus
Problema cu aceste centrale geotermale este ca desi sunt foarte scumpe, ele nu asigura intreg necesarul de energie termica. De notat ca ele nu pot trece prea mult peste diferenta de temperatuta intre mediul ambiant si temperatura pamantului. Este drept, economisesti mult daca iti asiguri 13-15 grade in casa, dar tot trebuie sa suplimentezi cu ceva. Sistemele hibrid sunt insa o solutie: geotermal+ eolian, eolian+solar, eventual economie substantiala cu colectoare solare care incalzesc apa necesara din primavara pana toamna tarziu.
Problema care se pune deseori este ca investitia initiala este destul de mare si se amortizeaza pe o perioada mare de timp, egala cu viata acestor sisteme. Ce nu se ia in calcul este independenta energetica, faptul ca nu mai esti afectat de crize si scumpiri si nu in ultimul rand ca este una dintre modalitatile sustenabile de evolutie. Este mai degraba o chestiune de optiune: vreau sa continui sa folosesc energiile conventionale si implicit sa poluez/sa contribui la dezechilibrele climatice, etc. sau vreau sa abordez o alta cale, ecologica.
BIneanteles, investitia. Exista insa solutii.

C64
De fapt centralele geotermale sunt pompe de caldura. Se consuma lucru mecanic (energie electrica) pentru functionare. Alegand fluidul termic potrivit si tinand cont ca temperatura din sol la o anumita adancime e constanta cam tot timpul anului se poate incalzi fara probleme o casa (se va dimensiona corespunzator instalatia). Pentru o analogie un exemplu concludent sunt instalatiile de climatizare reversibile (da, e adevarat ca si acestea dau caldura in anotimpul rece doar pana la o anumita valoare a temperaturii de afara, sub aceasta valoare nu se mai realizeaza schimbul de caldura cu exteriorul). La aceste instalatii caldura furnizata (depinzand de instalatie) in mod uzual este de 9000...12000 BTU iar consumul este de maxim 4500 BTU (aprox 1200 W).

doina
1. INCALZIRE
Sa-ti incalzesti casa la 13-15 grade? E o prostie! Pompele de caldura asta fac. "Condeseaza" energia termica corespunzatoare diferentei de temperatura dintre aer si sol in adancime. Vrei sa iti incalzesti casa la 30 de grade? OK. Se poate cu un sistem geoexchange (schimb de caldura cu pamantul) dimensionat corespunzator. In acelasi timp, pe timp de vara, cu aceeasi pompa de caldura (reversibila) extragi caldura din casa (racesti casa, cu alte cuvinte). Cu caldura extrasa din casa pe timp de vara, iti incalzesti apa calda de consum absolut pe gratis.
2. COSTURI
E drept ca nu pompa de caldura ci investitia in ansamblul ei (puturi, pompe de caldura, schimbatoare de caldura etc.) costa mai scump, dar se amortizeaza in 3-8 ani la durata de viata de minimum 20 de ani. In general investitiile in sisteme de incalzire trebuiesc judecate obligatoriu si din perspectiva costurilor anuale de exploatare: la sistemele Geoexchange consumul de energie pentru racire, incalzire si apa calda de consum este intre 1/7 (vara) si 1/3 (iarna) din consumul sistemelor clasice. E ceva, nu? Bashka 0 - cheltuieli de intretinere / reparare (mentenantza - cum s-ar zice).
3. MEDIU INCONJURATOR
Sistemele Geoexchange nu polueaza. De loc. Nu consuma resurse neregenerabile. Consuma numai energia electrica ce face sa functioneze pompele de caldura (acea portie de 1/7 - 1/3 de mai sus.
4. VRETI MAI MULTE DESPRE GEOEXCHANGE?
La www.geoexchange.ro - pagina Societatii Romane Geoexchane care e in lucru, dar are deja destula informatie. Aveti propuneri? Scrieti acolo la "contact".
Ma bucur daca am putut sa va ajut un pic.
Doina de la SRG

mafalda
http://ro.altermedia.info/?s=viata+dupa+crahul+petrolier&submit=Cauta
Exista si niste comentari private. Merita citit cu foarte mare atentie. Tema in restul lumii are o amploare uriasa.
Foarte probabil in Romania pretul la un litru de benzina va deveni in curand 3-4 Euro.
Omenirea se afla in fata unor probleme mai importante, chiar grave si periculoase.
P.S. Poate ca vom reveni cu placere pe acest forum de cand in sfarsit s-a renuntat la jignirile cu bilute si la numaratul (ouale)lor.
felicitari teodor2004 .

Nicol
Pompele de caldura sunt intr-adevar o alternativa la energia conventionala. Pot atinge un COP (coeficient de performanta) de aprox. 6. Costurile instalarii unui asemenea sistem sunt mai mari, dar investitia se amortizeaza relativ repede. :B

AdrianB1
Poți argumenta te rog afirmația de mai sus? Nu spun că ar fi incorectă, ci doar că nu are nici un calcul care să o susțină.

Nicol
In primul rand aceste pompe de caldura produc agent termic la temperaturi mai scazute decat centralele termice conventionale( aprox. 45C in loc de 90). De aceea sunt indicate pentru incalzirea prin pardosela, sau sisteme co ventilo-convectoare. De asemenea exista diferite modele de pompe, in functie de felul in care extrag caldura geotermala. Sunt sisteme deschise(adica folosesc apa subterana la temp. 10-25C) sau inchise(schimbatoare de caldura), pot fi montate verical(50-100m adancime), sau orizonta (2-3 m adancime).
Cop (coeficient de performanta) pt. pompele de caldura este dat de raportul dintre puterea de incalzire si puterea electrica consumata. Practic un COP=4 inseamna ca pt. 1kW energie termica pompa utilizeaza 1kW energie electrica.

AdrianB1
Asta știam, s-a tot discutat. Afirmația cu amortizarea rapidă e în dubiu, nimeni nu a făcut o demonstrație în acest sens. Tot ce am aflat e că investiția inițială e de peste 5000 EUR, de banii ăștia arzi o grămadă de gaz.

RazvanP
Tocmai mi-a prezentat un meserias o varianta de combustie cu boabe de porumb. Pentru asta, in usa cazanului de incalzire centrala se va monta dispozitivul de eliberare a boabelor. El consta intr-un melc (la fel ca la masina de tocat carne) ce se invarte in functie de temperatura. Boabele trebuie sa cada pe o suprafata incinsa (incandescenta) pentru a se aprinde. Aceasta poate fi plita unui resou, care trebuie sa aiba discul ceramic ca o sita pentru a conecta dedesupt o turbina, care de asemenea va da aer in functie de temperatura dar si de starea de incandescenta a boabelor de pe plita.
Chestia e ca scade foarte mult poluarea, costurile iar energia este comparabila cu cea obtinuta cu aceeasi cantitate de motorina.
Cica in Italia este subventionata de stat folosirea acestei solutii, prin modificarea instalatiilor existente.
Ce parere aveti?

C64
M-ar cam mira sa aiba boabele de porumb aceeasi putere calorica ca motorina. In plus, s-ar putea ca arderea sa fie dificila datorita umiditatii existente in porumb. De asemenea nu e clar cata energie consumi cu plita incandescenta (s-ar putea ca bilantul energetic din punct de vedere financiar sa fie negativ). Si inca o intrebare: daca e asa de eficient sistemul, de ce trebuie subventionat?

Nicol
Tot ce poti sa-ti spun e ca costurile de intretinere si operare sunt cu aprox. 50% mai mici decat la o centrala termica, si investitia se amortizeaza in 5-8 ani.

Nicol
apropo,pe net sunt o multime de informatii, cauta "ground source heat pump"sau doar "heat pump" si o sa fii surprins cate lucruri interesanta poti gasi :thumbs:

C64
E adevarat, pompele de caldura exista de mult timp, nu de ieri de azi. Dar un sistem de genul asta de incalzire presupune in primul rand o suprafata mare de teren, in care sa fie ingropat schimbatorul de caldura (sursa rece) si nu e aplicabila decat la o casa. In al doilea rand si instalatia e destul de costisituare si incalzirea nu e chiar gratuita deoarece se consuma energie electrica pentru functionarea compresorului (a pompei de caldura). In masura in care preturile la energia conventionala nu cresc (gaz metan) nu este prea rentabila o asemenea instalatie.

RazvanP
Si inca o intrebare: daca e asa de eficient sistemul, de ce trebuie subventionat?

Cred ca pentru a face oamenii sa renunte la sursele poluante si pentru a fi dispusi la schimbare. La noi, kila de porumb e cam 2000 Lei iar litra de motorina e de cca 10x mai mult. Think! Meseriasul ce mi-a vandut pontul are comanda ferma de la un italian pentru vreo 300 de instalatii de alimentare cu boabe, adica ceea ce trebuie montat in gura sobei. Restul, poate ca se descurca in alta parte.

andrie
Sa speram ca nu o sa moara italianu' si ramane omul cu 300 de sobe in curte, ca in reclama cu piticii. :)
Oricum, se pare ca folosirea porumbului pe post de combustibil are un randament destul de mare.
http://www.omafra.gov.on.ca/english/engineer/facts/93-023.htm

AdrianB1
Tot ce poti sa-ti spun e ca costurile de intretinere si operare sunt cu aprox. 50% mai mici decat la o centrala termica, si investitia se amortizeaza in 5-8 ani.
Și vrei să te cred pe cuvânt? Fă un calcul, postează-l aici și atunci m-ai convins. Până atunci arunci doar vorbe în vânt.

ipman
Din pacate garantia pentru heat pump este de un an si amortizarea in 8 ani. Total neeficient, in mediul in care lucreaza. Rezulta ca nu e fiabila, necesitind investitie in reparatii ulterior, care mareste timpul de recuperare a investitiei.
O investitie buna: amortizarea pina la expirarea garantiei.
Cit despre boabele de porumb: cite kg de porumb dau aceeasi putere calorica cu un kg de motorina?

andrie
Conform link-ului de mai sus:

Natural Gas - 35,700 BTU/M3 (37,700 kJ/M3)
Shelled Corn - 7000 BTU/lb. (16,200 kJ/kg)

Ceea ce inseamna ca 2 kg de porumb elimina aceeasi cantitate de energie ca 1 metru cub de gaz!?

Iar exemplul calculat de canadieni:

Therefore to supply one million BTU's of heat to the house costs $10.63 when this stove operates at 60% efficiency, burning corn at $2.50 per bushel. The average older home requires approximately 100 million BTU's of useable energy per year.

1 bushel= 56 lb
1 lb= 0,37 kg

ftraian
Energiile alternative sunt doar o alternativa pentru ca inca nu sunt viablie economic. Odata cu cresterea pretului la energie (vezi gazul rusesc, pretul barilului de petrol) aceste energeii vor deveni tot mai viabile economic si se vor amortiza mai repede decat acum.
Ar fi un experiment interesant si destul de usor de facut sa pui boabe de porumb pe foc si sa vezi cum se simte caldura in casa. Poate incearca cine are o soba :)

C64
Nu uitati de randamentele instalatiilor. O soba cu boabe nu poate sa aiba acelasi randament cu o centrala chiar de apartament. La o centrala cu gaz atingi usor un randament de 90%. La o soba de abea daca atingi 50%. Nu trebuie gangit doar la caldura degajata.

gringo
Poți argumenta te rog afirmația de mai sus? Nu spun că ar fi incorectă, ci doar că nu are nici un calcul care să o susțină.
buna seara, citind diferitele intebäri si räspunsuri din acest forum m-am hotarit sa fac putina lumina in ceea ce priveste pompele de caldura geotermala.eu locuiesc intr-o casa cu o suprafata de 170m2 la care incalzirea se realizeaza cu o pompa de caldura geotermala si incalzire prin pardosea.randamentul pompei este de aprox 4,6 ceea ce inseamna ca la 1kw curent, ea livreaza 4,6kw caldura.pentru a imbunatatii randamentul pompei aerisirea casei se face printr-un aparat de aclimatizare care recupereaza energia termica in proportie de 98%. asta inseamna ca pe timp de iarna la aprox 0 pana la -10 grade daca aerul degajat din casa are cam 23 grade , aerul care intra are cam 21-22 grade.aparatul de aclimatizare nu foloseste nici o rezistenta termica care ar fii un consumator mare de curent.
consumul aparatului de aclimatizare este de 80 w la viteza medie a ventilatoarelor. la acesta viteza se recircula cam 500 m3 de aer in 4 ore.avantajul unui asemenea aparat este ca pe timp de iarna nu se pierde energia termica prin deschiderea geamurilor.
revenind la pompe de incalzire, ea consuma 1,7kw pe ora, nu este necesar sa functioneze continuu ci se porneste odata sau de 2 ori pe zi, la fiecare ciclu functionand cam 5-7 ore. temperatura apei din pardosea este MAXIMUM de 33 grade, ceea ce este suficient ca in casa sa se atinga o temperatura de 23-24 grade pe perioada iernii. anul acesta cand au fost -20 grade afara, este adevaret ca peste noapte, desi pompa a functionat iar termostatul era potrivit la 23 grade temperatura in casa scadea cam la 22.5 grade.

date concrete:
septembrie-aprilie ore de functionare a pompei de incalzire 2.450 a 1,7 kw
ore de functionare a pompei de apa calda 969 a 200 w

sper ca pe cei interesati am reusit intr-o mica masura sai lamuresc in ceea ce priveste caldura geotermala.
raspund cu placere la diferite intrebari technice

ftraian
Nu stiu exact cat e costul kWh dar la un pret de 0.50 RON/kWh costul mediu pe tot anul iese aproape 200 RON/lună, ceea ce eu zic că e bine pentru 170 mp. Dar la asta se adaugă și apa caldă.

aliali
A fost la mine acum cateva ore un reprezentant al firmei care mi-a spus ca pentru a incalzi cei 70 mp ( 3 camere si un hol) imi trebuie o poma de caldura geotermala de 42000 BTU care ar costa 1700 EUR fara TVA. Eu trebuie sa fac, poate cu Romstal, tubulatura pentru aer. Tubulatura se face din tub folosit la evacuarea gazelor la centralele termice care nu cred ca este prea scump. Plus cateva grile prin care este introdus/ extras aerul din incaperi. Serpentina se face dintr-o teava de plastic folosita si pentru alimentarea cu apa si sunt necesari 300m care vor fi ingropati la 2m in pamant. Asta este tot. Cred ca o sa ma ajunga cam 3500 EUR cu tot cu TVA


Salut!

Imi poti spune datele de contact ale firmei care ti-a dat oferta?
Ma intereseaza foarte mult aceasta modalitate de incalzire si ofertele pe care le am pana acum depasesc foarte mult posibilitatile mele.

Multumesc anticipat

pimpim32
noroc gringo

ne poti spune si suma totala platita la instalare?
(pompa, tevi ,forare, tevi pardosea)

o folosesti si pentru apa calda?
dar pentru aer conditionat?

adyta
Aici puteti vedea pas cu pas montarea unei turbine eoliene:

click -> vezi pas cu pas cum se monteaza o turbina eoliana de mare putere (http://www.cesaautomatic.go.ro/Prezentare%20produse/Eoliene/Energie%20eoliana%20New.htm)

roLand
Hello,

nu stiu daca e aici trebuie pusa intrebarea....

daca cineva ma poate ajuta cu cateva detalii concrete legate de:
1. instalarea unei instalatii GPL sau
2. instalarea unei intalatii geotermale

necesare unei case cu suprafata de aprox.100m2

as vrea cu tot respectul, fara linkuri catre societati care bat apa-n piua (de genul nu e poluanta tehnologia, e cea mai ieftina si alte bla, bla-uri).
As prefera date concrete (un link catre un forum de specialitate?) sau daca cineva de pe acest forum are instalata una dintre aceste tehnologii si imi poate spune costurile REALE de instalare, folosire, consumuri, intretinere, etc...

multumesc

Raald
buna seara, citind diferitele intebäri si räspunsuri din acest forum m-am hotarit sa fac putina lumina in ceea ce priveste pompele de caldura geotermala.eu locuiesc intr-o casa cu o suprafata de 170m2 la care incalzirea se realizeaza cu o pompa de caldura geotermala si incalzire prin pardosea.randamentul pompei este de aprox 4,6 ceea ce inseamna ca la 1kw curent, ea livreaza 4,6kw caldura.pentru a imbunatatii randamentul pompei aerisirea casei se face printr-un aparat de aclimatizare care recupereaza energia termica in proportie de 98%. asta inseamna ca pe timp de iarna la aprox 0 pana la -10 grade daca aerul degajat din casa are cam 23 grade , aerul care intra are cam 21-22 grade.aparatul de aclimatizare nu foloseste nici o rezistenta termica care ar fii un consumator mare de curent.
consumul aparatului de aclimatizare este de 80 w la viteza medie a ventilatoarelor. la acesta viteza se recircula cam 500 m3 de aer in 4 ore.avantajul unui asemenea aparat este ca pe timp de iarna nu se pierde energia termica prin deschiderea geamurilor.
revenind la pompe de incalzire, ea consuma 1,7kw pe ora, nu este necesar sa functioneze continuu ci se porneste odata sau de 2 ori pe zi, la fiecare ciclu functionand cam 5-7 ore. temperatura apei din pardosea este MAXIMUM de 33 grade, ceea ce este suficient ca in casa sa se atinga o temperatura de 23-24 grade pe perioada iernii. anul acesta cand au fost -20 grade afara, este adevaret ca peste noapte, desi pompa a functionat iar termostatul era potrivit la 23 grade temperatura in casa scadea cam la 22.5 grade.

date concrete:
septembrie-aprilie ore de functionare a pompei de incalzire 2.450 a 1,7 kw
ore de functionare a pompei de apa calda 969 a 200 w

sper ca pe cei interesati am reusit intr-o mica masura sai lamuresc in ceea ce priveste caldura geotermala.
raspund cu placere la diferite intrebari technice
de exemplu la 240m2 consumul de gaz pt caldura si apa calda a fost de aproximativ 500 m3 pe luna ; care ar fi echivalentul in kw
la aceeasi suprafata si tem peratura exterioara

gringo
hi Roland
daca casa e noua si bine izolata la suprafata de m² pe care vrei sa o incalzesti ai avea nevoie de o pompa de 8-10KW. (eu incalzesc 160m² cu pompa de 8KW, iarna aceasta pana acum 1100 ore funktionare a 1,7KW/h curent electric).
costurile instalatiei de incalzire aprox 17.000 inklusiv apa calda. daca ai interese pot sa-ti dau si adresa firmei.
ciaoHello,

nu stiu daca e aici trebuie pusa intrebarea....

daca cineva ma poate ajuta cu cateva detalii concrete legate de:
1. instalarea unei instalatii GPL sau
2. instalarea unei intalatii geotermale

necesare unei case cu suprafata de aprox.100m2

as vrea cu tot respectul, fara linkuri catre societati care bat apa-n piua (de genul nu e poluanta tehnologia, e cea mai ieftina si alte bla, bla-uri).
As prefera date concrete (un link catre un forum de specialitate?) sau daca cineva de pe acest forum are instalata una dintre aceste tehnologii si imi poate spune costurile REALE de instalare, folosire, consumuri, intretinere, etc...

multumesc

gringo
hi, incalzirea se face in pardosea sau cu calorifere?
exista deja pompe de caldura pentru calorifere.la o casa mai veche s-ar recomanda la supr 240m2 cam 25KW. in mod normal o casa noua, bine izolata se descurca cu 15-18KWde exemplu la 240m2 consumul de gaz pt caldura si apa calda a fost de aproximativ 500 m3 pe luna ; care ar fi echivalentul in kw
la aceeasi suprafata si tem peratura exterioara

gringo
pot sa va dau adresa firmei de unde am cumparat-onoroc gringo

ne poti spune si suma totala platita la instalare?
(pompa, tevi ,forare, tevi pardosea)

o folosesti si pentru apa calda?
dar pentru aer conditionat?

AdrianB1
Salut gringo,

Poti pune direct aici numele si adresa firmei, nu cred ca se pune problema de publicitate :) De asemenea ar fi util daca ai specifica ce model de pompa de caldura folosesti si ce module mai sunt: cel de aer rece, cel de recirculare/recuperarea caldurii din aer etc. Stii cumva daca centrala ta accepta si intrare direct din panouri solare sau doar din boiler?

gringo
hi, AdrinB1,
este o pampa cu vaporizare directa, 4 colectoare de 70 m (35 m tur, 35m retur), pe o suprafata de 180 m2,la o adancime de 1,40 m, consum electric de 1,7 KW/h,capacitate 8KW.
da, pompa s-ar putea lega la panouri solare. pentru apa menajera se foloseste o pompa de caldura pe aer,ca in timpul veri, pompa de caldura geotermala sa poata fi oprita.
aerisirea este de la firma Paul - Thermos 300 DC
www.paul-lueftung.deSalut gringo,

Poti pune direct aici numele si adresa firmei, nu cred ca se pune problema de publicitate :) De asemenea ar fi util daca ai specifica ce model de pompa de caldura folosesti si ce module mai sunt: cel de aer rece, cel de recirculare/recuperarea caldurii din aer etc. Stii cumva daca centrala ta accepta si intrare direct din panouri solare sau doar din boiler?

AdrianB1
Daca poti sa mai dai citeva detalii ar fi excelent, eu caut urgent un furnizor (firma) pentru o solutie de incalzire.

1. Ce fabricant si ce model e pompa?
2. Ce firma a facut instalarea? Un nume de firma sau un nr. de tel?

3. Chiar face fata un sistem de 8 KW la o suprafata incalzita de 170 mp?
4. Ce fel de izolatie are casa? Exterior, interior, polistiren, vata de sticla, ce grosime la fiecare strat?
5. E un singur nivel desfasurat de 170 mp sau doua nivele suprapuse (conteaza enorm, mare parte din pierderi sunt prin tavan si 2 nivele suprapuse sunt mai eficiente).
6. Apa calda menajera vine din pompa de caldura sau din alta sursa? Pompa de caldura da doar 30-35 grade, nu prea ajunge pentru un dus.
7. Incalzirea si recircularea aerului sunt sisteme complet independente?
8. Ai cumparat direct de la firma data in link? Au reprezentanta in Romania?

gringo
Firma de la care am cumparat instalatia este in Tg. Mures G&M International Instalatii, Str 22 Dec. 1989 Nr 11-15, Tel 0265/210955Daca poti sa mai dai citeva detalii ar fi excelent, eu caut urgent un furnizor (firma) pentru o solutie de incalzire.

1. Ce fabricant si ce model e pompa?
2. Ce firma a facut instalarea? Un nume de firma sau un nr. de tel?

3. Chiar face fata un sistem de 8 KW la o suprafata incalzita de 170 mp?
4. Ce fel de izolatie are casa? Exterior, interior, polistiren, vata de sticla, ce grosime la fiecare strat?
5. E un singur nivel desfasurat de 170 mp sau doua nivele suprapuse (conteaza enorm, mare parte din pierderi sunt prin tavan si 2 nivele suprapuse sunt mai eficiente).
6. Apa calda menajera vine din pompa de caldura sau din alta sursa? Pompa de caldura da doar 30-35 grade, nu prea ajunge pentru un dus.
7. Incalzirea si recircularea aerului sunt sisteme complet independente?
8. Ai cumparat direct de la firma data in link? Au reprezentanta in Romania?

ftraian
Passive_House (http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_House) un standard german de construcție pentru clădiri cu consum redus de energie, cu până la 95% mai puțin.

Cristina Manuc
Buna ziua.

Am gasit de curand acest site si am vazut multe intrebari despre energia regenerabila - fie ea eoliana, solara sau termala.
As putea sa va ofer mai multe detalii, deoarece lucrez in domeniu.

Ma puteti contacta la nr telefon 0721488966 sau messenger crisstina1983@yahoo.com

Daca va intereseaza un sistem anume, sau mai multe detalii despre montaj si preturi, astept intrebari..

O zi placuta,

Cristina.

Cristina Manuc
Noi vindem pompe de caldura Dimplex, nemtesti. Sunt foarte bune calitativ si au durata de viata apx 20 de ani.
Daca vrei mai multe detalii, poti intra pe www.solaria.ro sau poti sa ne contactezi la 0721488966

marcus33
lasa ca sunt mai multi .. dute pe Google si gasesti tot ce vrei

exemplu energie alternativa (http://www.google.ro/search?num=50&hl=ro&q=energie+alternativa&meta=)


:yeap:

pandelefloriny@yahoo.com
Sunt si eu curios de o chestie. Pura curiozitate: DE CE OARE NU SUNT MENTIONATE PRETURILE PE SITE-URILE cu solutii de genul asta ?

SA ghicesc?

O fi avand cumva legatura cu faptul ca sunt enorme si incorecte(nu cuprind tot ce ai nevoie ca sa pui in functiune echipamentul)?

Sau poate pentru ca firma e doar cu numele furnizor de echipamente de energie alternativa, si e folosita pentru a-si trage credite / sponsorizari UE?
Pacat ca o idee atat de buna pica in maini proaste. Dar nu ma mai mira nimic in romania la ziua de azi..
:furios:
Si inca ceva referitor la pompa dvs de caldura: Incalzirea suplimentara este elctrica deci ineficienta si costisitoare. DE ce nu e facuta cu gaz? Asa ca chestie...

Cristina Manuc
Buna.

Iti pot oferi eu o solutie, dar nu stiu ce anume vrei. Am nevoie de mai multe detalii despre casa.

Ma poti contacta la cristina.manuc@windenergy.ro sau crisstina1983@yahoo.com, sau la tel 0721488966


Sper sa reusim sa colaboram

Cristina Manuc

Daca poti sa mai dai citeva detalii ar fi excelent, eu caut urgent un furnizor (firma) pentru o solutie de incalzire.

1. Ce fabricant si ce model e pompa?
2. Ce firma a facut instalarea? Un nume de firma sau un nr. de tel?

3. Chiar face fata un sistem de 8 KW la o suprafata incalzita de 170 mp?
4. Ce fel de izolatie are casa? Exterior, interior, polistiren, vata de sticla, ce grosime la fiecare strat?
5. E un singur nivel desfasurat de 170 mp sau doua nivele suprapuse (conteaza enorm, mare parte din pierderi sunt prin tavan si 2 nivele suprapuse sunt mai eficiente).
6. Apa calda menajera vine din pompa de caldura sau din alta sursa? Pompa de caldura da doar 30-35 grade, nu prea ajunge pentru un dus.
7. Incalzirea si recircularea aerului sunt sisteme complet independente?
8. Ai cumparat direct de la firma data in link? Au reprezentanta in Romania?

marcus33
@pandele

Mister ... am citit ce ai scris mai sus despre preturi ...si ca nu te mira nimic in Romania. Sunt trei variante :

1. Fie nivelul tau de pregatire se reduce la internet si evetual google in care stii sa tastezi doar XXX

2. Fie Madam Cristina isi imagineaza ca poate gasii pe acest site milionari in Euro dispusi sa-i cheltuiasca ...pe ...vant !!

3. Cristina si cu tine sunteti colegi in aceeasi firma solaria ... de la constanta ...care a vandut deja o turbina eoliana second-hand, ca find una noua, catre un client amarat ...printr-un dealer ...din Braila ..care se facea ca ploua cand venea vorba de subiect !


:hammer:

cos78min
Ca să vă faceți o idee despre . prețuri (http://www.facproductie.ro/download.htm)

a_dacian
Mafalda, nu te pot ruga sa revii cu picioarele pe pamint, dar macar nu posta povesti de-astea aici. FP a cerut sfaturi pentru incalzirea locuintei si tu ii dai cu neutrini... :rolleyes:
Acum urmeaza sa spui ca fac parte din Marea Conspiratie OPEC, nu? :D
Stick to the topic, please.

Omul asta are dreptate. Si eu am citit despre pompa hydrosonica care foloseste efectul de cavitatie, si am spus si la altii si stiti ce mi-au spus? Ca au dat deja avansul la centrala aristonnustiucare.

Nu-i poti face omului binele cu forta.
Metode de capturare a 'energiei negative' (mai cititi inainte de a comenta! ca la fotbal, medicina si zero-point-energy se pricep toti) sunt nenumarate, gasiti aici (http://www.web-space.tv/free-energy/) 1600 pagini de schite si patente explicate.

Eu nu am crezut, ca asa sunt eu: " ce, ma prostesti in fata?!"

Si m-am uitat si pe youtube unde.. e raiul lu `toma necrediciosu`

aici (http://energiegratuita.bloging.ro) sunt o multime de linkuri catre resurse pentru cei care vor sa citeasca.

Restul... "fericiti cei saraci cu duhul`" :)

Remember: "STATUL TE VREA PROST!"

PS: daca nu functioneaza linkul, nu va speriati, astfel de site-uri sunt sterse sistematic. Cautati cuvintele cheie pe web: free energy, water power, water power cell, Brown gas, Stanlet Meyer, Bedini motor, Newman motor, zero-point-energy, negative energy, cold fusion :P

stranger in the day
Desi ultima postare dateaza de la 1 mai 2008, subiectul ramane interesant...
Visele (sau poate delirul?) lui Mafalda imi sunt cunoscute de pe alte forumuri (e acelasi stil, nu doar acelasi nume)
Alte "vise" ca motorul "cu apa" (mai, da fie toti ne-am imbogatit din petrol, fie restul suntem doar o turma de idioti... ) Si eu sunt de parere ca mai exista cate ceva de descoperit, dar unele chestii sar prea departe peste cal si incalca o logica si un bun simt elementar...
Pai ala care nu pricepea ce vrea sa spuna "randament de 300%" e un micut...incapatanat...

Da, bine a spus cine a spus ca "alternativele" inca nu pot fi "de baza"...
Pentru casa la care am de rezolvat incalzirea (e un duplex cu un total de cam 250mp), calculul puterii "clasice" a dat vreo 32kw. Chiar daca incep cu un termosistem (tamplaria de PVC cu chedere si termopane a adus deja o imbunatatire), tot cred ca-mi vor trebui 15-20kw (de fapt, mai mult sper sa ajunga!) Pana acum am folosit un cazan de 37/40 kw pe combustibil lichid/gazos, apoi alternativa unui cazan de 45kw pe combustibil solid. Alternativa sunt cateva sobe, dar nu acopera (bine) toata suprafata. Un cetatean cu care s-a discutat ocazional, i-a laudat sotiei incalzirea (electrica) in pardoseala, dar eu sunt cam sceptic...( destul de costisitor de instalat, probabil scump la electricitate...)
Solutia pompei de caldura pare oarecum interesanta, desi investitia e si mai mare, in ideea de a utiliza tot reteaua de calorifere existenta...
Urmeaza documentare si calcule (am suprafata suficienta, am scapat de foraje). Poate ca se reia si programul de sustinere a promovarii energiilor alternative....
Toate cele bune!

crigiurea
Desi ultima postare dateaza de la 1 mai 2008, subiectul ramane interesant...
Visele (sau poate delirul?) lui Mafalda imi sunt cunoscute de pe alte forumuri (e acelasi stil, nu doar acelasi nume)
Alte "vise" ca motorul "cu apa" (mai, da fie toti ne-am imbogatit din petrol, fie restul suntem doar o turma de idioti... ) Si eu sunt de parere ca mai exista cate ceva de descoperit, dar unele chestii sar prea departe peste cal si incalca o logica si un bun simt elementar...
Pai ala care nu pricepea ce vrea sa spuna "randament de 300%" e un micut...incapatanat...

Da, bine a spus cine a spus ca "alternativele" inca nu pot fi "de baza"...
Pentru casa la care am de rezolvat incalzirea (e un duplex cu un total de cam 250mp), calculul puterii "clasice" a dat vreo 32kw. Chiar daca incep cu un termosistem (tamplaria de PVC cu chedere si termopane a adus deja o imbunatatire), tot cred ca-mi vor trebui 15-20kw (de fapt, mai mult sper sa ajunga!) Pana acum am folosit un cazan de 37/40 kw pe combustibil lichid/gazos, apoi alternativa unui cazan de 45kw pe combustibil solid. Alternativa sunt cateva sobe, dar nu acopera (bine) toata suprafata. Un cetatean cu care s-a discutat ocazional, i-a laudat sotiei incalzirea (electrica) in pardoseala, dar eu sunt cam sceptic...( destul de costisitor de instalat, probabil scump la electricitate...)
Solutia pompei de caldura pare oarecum interesanta, desi investitia e si mai mare, in ideea de a utiliza tot reteaua de calorifere existenta...
Urmeaza documentare si calcule (am suprafata suficienta, am scapat de foraje). Poate ca se reia si programul de sustinere a promovarii energiilor alternative....
Toate cele bune!
Pe partea electrica mai sunt si panourile radiante in infrarosu si pare o idee destul de fiabila mai ales combinata cu altceva !

cos78min
Panouri radiante am achiziționat eu pentru locuință. Vreo 98 de milioane cu tot cu termostate pentru fiecare panou în parte. Instalația electrică făcută separat pentru panouri, implică costuri suplimentare. Am luat 2 buc. @ 900W, 5 buc @ 650W și 2 buc @ 350W. Deocamdată nu sunt montate la casă pentru că mai lucrez la interioare. O parte dintre ele însă au fost puse în funcțiune la țară, pe direct, fără termostat.
Concluzia: sistem scump și ineficient, cel puțin deocamdată. Dau căldură slabă, la nivelul unui radiator mai sănătos, care costă muult mai puțin decât un panou radiant. Deocamdată nu reprezintă o soluție viabilă. Care a-ți mai văzut pe la televizor una alta, cum că sunt bune și au costuri lunare asemănătoare cu cele ce trebuie făcute la o centrală normală pe gaze vă păcăliți singuri. Poate vor deveni rentabile în cazul în care prețul la gaze se mai majorează cu vreo 10-15% și cel al energiei electrice rămâne la fel.
Pe lângă asta, casa trebuie să fie bine, dacă nu foarte bine izolată termic față de exterior.

crigiurea
Desi ultima postare dateaza de la 1 mai 2008, subiectul ramane interesant...
Visele (sau poate delirul?) lui Mafalda imi sunt cunoscute de pe alte forumuri (e acelasi stil, nu doar acelasi nume)
Alte "vise" ca motorul "cu apa" (mai, da fie toti ne-am imbogatit din petrol, fie restul suntem doar o turma de idioti... ) Si eu sunt de parere ca mai exista cate ceva de descoperit, dar unele chestii sar prea departe peste cal si incalca o logica si un bun simt elementar...
Pai ala care nu pricepea ce vrea sa spuna "randament de 300%" e un micut...incapatanat...

Da, bine a spus cine a spus ca "alternativele" inca nu pot fi "de baza"...
Pentru casa la care am de rezolvat incalzirea (e un duplex cu un total de cam 250mp), calculul puterii "clasice" a dat vreo 32kw. Chiar daca incep cu un termosistem (tamplaria de PVC cu chedere si termopane a adus deja o imbunatatire), tot cred ca-mi vor trebui 15-20kw (de fapt, mai mult sper sa ajunga!) Pana acum am folosit un cazan de 37/40 kw pe combustibil lichid/gazos, apoi alternativa unui cazan de 45kw pe combustibil solid. Alternativa sunt cateva sobe, dar nu acopera (bine) toata suprafata. Un cetatean cu care s-a discutat ocazional, i-a laudat sotiei incalzirea (electrica) in pardoseala, dar eu sunt cam sceptic...( destul de costisitor de instalat, probabil scump la electricitate...)
Solutia pompei de caldura pare oarecum interesanta, desi investitia e si mai mare, in ideea de a utiliza tot reteaua de calorifere existenta...
Urmeaza documentare si calcule (am suprafata suficienta, am scapat de foraje). Poate ca se reia si programul de sustinere a promovarii energiilor alternative....
Toate cele bune!
Salut,din cate am citit,temperatura generata de pompa de caldura este micuta,(undeva la 50-60 grade la cele bune)deci,randamentul maxim este cu o suprafata radianta cat mai mare,deci incalzire prin podea.
Vreau sa-i multumesc lui Cos78min pentru atentionare!

marcus33
Sep are ca trebuie sa avem grija cand achizitionam un panou fotovoltaic. Sunt mai multe tipuri iar unele sunt incompatibile pentru aplicatii autonome...

Detalii despre problemele cu panouri fotovoltaice ... (http://www.ecovolt.ro/ro/support/atentie_la_panouri_solare_fotovoltaice.html)

:jap:

marcus33
ia uitati ce sistem mare au realizat ....


http://customer.lpelectric.ro/doc/sibiu2/sibiu2_28kw_fotovoltaic.html

...oare cat a costat ? :doh:

Preturi Aragazuri