Emmanuel Levinas Intre noi. Incercare de a-l gandi pe celalalt

Producator: Emmanuel Levinas
Editura All
ISBN 973-571-298-9
Numar pagini 248
Format
An aparitie

Noul umanism propus de Emmanuel Levinas prin scrierile acestui volum pun in valoare dimensiunea etica a Legii scrise, prin care teama de Dumnezeu se manifesta ca teama pentru celalalt om. Inspirat de spiritul mesajului biblic, noul umanism nu se mai sustine deci pe ratiunea conceputa ca un limbaj abstract, universal si anonim, ci pe devotament, deschidere si responsabilitate.
Studiile reunite in acest volum sunt aranjate in ordinea cronologica a aparitiei lor in diferite publicatii de filosofie, consacrand morala dragostei, a sinceritatii, intelepciunea si responsabilitatea omului. Umanitatea poate cu adevarat genera sau opri violenta;
ea nu se manifesta cu adevarat decat ca grija pentru aproapele si constiinta a proximitatii reale a Alteritatii Absolute, Dumnezeu, in fragilitatea chipului fiecarui om. Altfel spus, umanul isi face aparitia atunci cand un subiect in mod paradoxal este responsabil pentru celalalt inainte de a se preocupa de propria persoana. Semnificativ este si faptul ca, potrivit lui Levinas, relatia etica cu altul nu poate fi decat dezinteresata, asimetrica si eliberata de orice masura.
Cuprins:
Este fundamentala ontologia?
Eul si totalitatea;
Lévy-Bruhl si filosofia contemporana;
Un Dumnezeu om? O noua rationalitate. Dupa Gabriel Marcel, Hermeneutica si lumea de dincolo;
Filosofia si trezirea;
Suferinta inutila;
Filosofie, justitie si iubire;
Constiinta non-intentionala;
De la unu la altul. Transcendenta si timp;
Diacronie si reprezentare;
Determinarea filosofica a ideii de cultura;
Despre unicitate;
A muri pentru…
Drepturile omului si bunavointa, dialog despre a-l gandi pe celalalt, despre ideea infinitului din noi;
Totalitate si infinit;
Celalalt, utopie si justitie;
Anexa.
Price.ro nu este magazin online si nu vinde in mod direct. Puteti achizitiona produsul Emmanuel Levinas Intre noi. Incercare de a-l gandi pe celalalt de la oricare magazin afisat in lista de preturi. Mai multe specificatii si imagine detaliata pentru Emmanuel Levinas Intre noi. Incercare de a-l gandi pe celalalt puteti gasi in pagina Detalii produs. Preturile, specificatiile si imaginea pentru Emmanuel Levinas Intre noi. Incercare de a-l gandi pe celalalt sunt furnizate de catre magazinele din lista. Preturile contin TVA.

1024.css [0px to 1024px]