Deirdre Bair Jung O biografie

55.89 lei

Descriere produs

Sumar: Carl Gustav Jung", unul dintre cei mai importanti ganditori ai vremii noastre", a influentat in profunzime aproape toate aspectele culturii moderne", incluzand medicina", religia", filosofia", literatura", arta si", desigur", domeniul in permanenta evolutie al psihanalizei.

Nascut in Elvetia in anul 1875", acest fiu al unui pastor sarac de la tara si al sotiei sale suferind de tulburari psihice avea sa devina", pana la sfarsitul vietii sale", o personalitate de marca", vasta sa opera si invataturile sale ajungand sa fie cunoscute in lumea intreaga.

Prin teoriile sale de pionierat despre personalitate si inconstient", Jung a creat multi termeni pe care astazi ii consideram obisnuiti: arhetip si inconstient colectiv", introvertit si extravertit", anima si animus", sincronicitate si individuatie", si chiar spiritualitate New Age.

Totusi", in ciuda faimei lui Jung", amanuntele vietii sale au fost invaluite de taina si controversa.

Acum", biografa Deirdre Bair se bazeaza pe cercetari noi", informatii de la surse neutilizate pana in prezent", pentru a-l infatisa pe parintele psihologiei analitice asa cum nu l-am mai vazut niciodata pana acum.

Fara a fi deloc un apologet al subiectului ei", Bair zugraveste un portret captivant", obiectiv si foarte uman al controversatului geniu. Rezultatul este o lucrare fundamentala si autorizata", care constituie o lectura accesibila si promite sa fie sursa pentru viitoarele discutii si dezbateri despre Jung si despre impactul sau durabil asupra modului in care gandim despre noi insine si despre lumea noastra.

Jung a fost „printul mostenitor" al lui Sigmund Freud", ales cu grija de mai varstnicul parinte al psihanalizei pentru a deveni primul presedinte al Asociatiei Psihanalitice Internationale in 1910.

Cu toate acestea", in 1914 Jung a abandonat teoria lui Freud pentru a-si gasi propriul sistem de psihologie analitica. Pe masura ce influenta lui Freud a scazut de-a lungul anilor", ideile lui Jung — despre interpretarea viselor", despre integrarea psihicului ca tel al dezvoltarii personale", despre radacinile comune ale tuturor mitologiilor umanitatii — au dobandit o influenta covarsitoare.

Insa Jung a fost", de asemenea", subiectul multor controverse si speculatii. Oare a falsificat respectatul om de stiinta datele care au dus la importanta sa teorie despre inconstientul colectiv? A fost el un antisemit", un simpatizant si colaborationist nazist? A fost un misogin care a avut relatii poligame pe tot parcursul vietii sale? Este Jung", intr-adevar", autorul celebrei sale autobiografii", Amintiri", vise", reflectii", sau aceasta a fost corectata si rescrisa dupa moartea sa?

Bazandu-se pe accesul fara precedent la arhive private", pe interviuri", jurnale analitice si ciorne ale lucrarilor lui Jung", Bair se ocupa de aceste acuzatii si separa realitatea de mit si intelegere eronata", dezvaluind fapte uimitoare despre viata personala si profesionala a lui Jung.

Aflam adevarul despre rolul lui Jung ca „Agentul 488"", lucrand pentru guvernul Statelor Unite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial", despre relatiile cu femeile din viata sa si despre continutul real al lucrarilor despre care s-a spus ca ar dovedi delictele sale stiintifice.


DEIRDRE BAIR este autoarea cartii Samuel Beckett: A Biography", care a castigat National Book Award", precum si a elogiatelor biografii Simone de Beauvoir si Anais Nin.

A fost jurnalist literar si profesor universitar de literatura si cultura comparata si a detinut burse de cercetare de la Fundatiile Guggenheim si Rockefeller", Institutul Bunting din cadrul Colegiului Radcliffe si Centrul C.G. Jung din New York.

Acum traieste in Connecticut.


Cuprins:

Nota autoarei
Introducere:
Urme vagi si cai ocolite

Capitolul 1. Cum a devenit elvetiana familia Jung
Capitolul 2. „Carl", baiatul pastorului"
Capitolul 3. Posibilitati neobisnuite
Capitolul 4. Indoiala nerecunoscuta", ingrijorare nerecunoscuta
Capitolul 5. „Politicos si timid cu femeile"
Capitolul 6. „Ceva predestinat in mod inconstient… era inevitabil sa se intample"
Capitolul 7. „Cine este seful in acest spital?"
Capitolul 8. Divort/forta", alegere/durere
Capitolul 9. Vocatus atque non vocatus", Deus aderit
Capitolul 10. „…Ca fratele meu geaman"
Capitolul 11. Poezie
Capitolul 12. America
Capitolul 13. Barbatul cu penis solar
Capitolul 14. „Filosoafa familiei"
Capitolul 15. „Nepotrivit pentru post"
Capitolul 16. Gestul de la Kreuzlingen
Capitolul 17. „Sinele meu/eu insumi"
Capitolul 18. Persoane „cu inclinatii spre psihologie"
Capitolul 19. „Opera unui snob si mistic"
Capitolul 20. Preludiu si puncte de plecare
Capitolul 21. A doua jumatate a vietii
Capitolul 22. Bollingen
Capitolul 23. „Acest depozit de explozivi analitic"
Capitolul 24. Expeditia Psihologica Bugishu
Capitolul 25. „Profesorul" Jung
Capitolul 26. Sedinte neconventionale de psihanaliza
Capitolul 27. „Periculos de celebru"
Capitolul 28. O „perioada destul de istovitoare"
Capitolul 29. In conflict cu istoria
Capitolul 30. Inradacinati in pamantul nostru
Capitolul 31. Agentul 488
Capitolul 32. Viziunile din 1944
Capitolul 33. „Carl Jung", re: Activitati subversive"
Capitolul 34. Universitatea jungiana
Capitolul 35. „De ce trebuiau barbatii sa se certe si sa plece"
Capitolul 36. „Amintirea unei lumi care dispare"
Capitolul 37. Adunand Jung pentru viitor
Capitolul 38. „Sunt asa cum sunt", un autobiograf nerecunoscator!"
Capitolul 39. „Tacerea glaciala a mortii"

Epilog: „Asa-zisa autobiografie"
Anexa: Documentele Honegger
Multumiri
Note^^ISBN: 978-973-707-512-3^^Nr. pagini: 800

Produse similare

1024.css [0px to 1024px]