AMD Sempron - Sfaturi la cumparare

Procesorul

Procesorul (CPU) este unitatea principal a calculatorului, cea care coordoneaz toate activitile de baz, prin intermediul calculelor matematice i logice. Procesorul este componenta de care depinde cel mai mult viteza i deci, implicit, performana PC-ului.

Parametri

Frecvena - este msurat n cicluri de tact (oscilaii pe secund), un tact = 1 Hz. Exemple: 900 MHz, 2 GHz, 3.4 GHz

Bus-ul (magistrala, FSB, PSB, HTT) este viteza cu care procesorul realizeaz comunicarea cu exteriorul. Exemple: 800 MHz, 1.06 GHz, 1.33 GHz

Platforma (socket-ul) - este tipul de conectare a procesorului la placa de baz. Exemple: LGA775, Socket 939, Socket AM2

Numrul de nuclee - se refer la numrul de nuclee fizice prezente n procesor. Exemple: single-core, dual-core, quad-core

Cache-ul - este o memorie intermediar, structurat pe mai multe nivele, ce stocheaz datele cel mai des utilizate. Exemplu: 128 KB Level 1, 2 MB Level 2

Instruciunile - sunt operaiile matematice i logice executate de procesor. Exemple: 3DNow!, SSE2, SSE3


Ce trebuie tiut

1. Procesoarele marcate BOX au inclus un cooler standard, aadar nu mai este necesar achiziionarea separat a sa.

2. Modelul unui procesor nu indic performana sa, dei o reflect n mod indirect. Este indicat s analizai i ceilali parametri pentru a face o alegere corect.

3. Dac dou procesoare au aceiai parametri i frecvena diferit, atunci modelul cu frecvena mai mare va fi sigur mai rapid. Altfel nu se poate face o comparaie ntre performane.

4. Un procesor conceput pentru o anumit platform este incompatibil cu toate celelalte platforme; de exemplu, un model Socket 939 nu va putea fi introdus ntr-un Socket AM2. Chiar i aa, verificai compatibilitatea cu placa de baz mpreun cu care dorii s-l folosii, pentru a nu avea surprize ulterioare!

5. Nu toate programele pot profita de unele faciliti ale unui procesor, dar este bine s v orientai ctre un model cu un bus mai rapid, cu un cache mai mare sau un set de instruciuni mbogit, factori care pot crete uor performanele.

6. Dac procesorul posed 2 (dual-core) sau 4 (quad-core) nuclee, el va putea executa mai multe sarcini n paralel. Dac folosii programe optimizate pentru mai multe nuclee (care dein mai multe fire de execuie) sau mai multe programe simultan, vei simi creteri de vitez pn la 2x (pentru dual-core), respectiv 4x (pentru quad-core).

7. La o frecven dat, procesoarele Pentium 4/D au o arhitectur inferioar celei ntlnite la Core 2 Duo; aceasta nseamn c dac avem dou procesoare la aceeai frecven dar cu arhitectur diferit, varianta Core 2 Duo va fi mult mai rapid. Modelele din seria Athlon 64 se afl ntre cele dou sus-menionate din acest punct de vedere.

8. Dac avei nevoie de performan mare la cel mai mic pre, cea mai convenabil alegere este un Core 2 Duo, modelul cel mai ieftin disponibil. O alegere mai ieftin i nu cu mult mai slab este Athlon 64 X2, ntr-una din variantele superioare. Evitai Athlon 64 „simplu” (cu un singur nucleu), Pentium 4, Pentium D i mai ales Celeron! Cel mult, optai pentru aceste soluii numai dac suntei extrem de strmtorat financiar.

9. Indiferent de puterea financiar pe care o avei, nu alegei modele foarte scumpe, de peste 500€. De obicei, acestea au performane cu foarte puin mai ridicate dect variantele de 2-3 ori mai ieftine, iar investiia nu se justific.

10. Dac privii preurile, observai c diferenele dintre modelele cele mai lente dintr-o serie sunt destul de mici; n schimb, ntre modelele de mijloc i de vrf sunt diferene mari. De exemplu, n acest moment cele mai ieftine 5 modele de Core 2 Duo cost ntre 100 i 150€, pe cnd urmtoarea variant are un pre de 185€, succedat de alta la 260€.

11. Dac suntei interesat de overclocking (depirea frecvenei standard pentru mrirea performanelor), v recomandm s v documentai bine nainte, ntruct operaiunile necesare sunt sensibile i necesit multe cunotine tehnice.

12. Verificai dac avei o surs suficient de puternic pentru ca ntregul sistem s funcioneze n parametri optimi! Procesorul este una dintre cele mai mari consumatoare componente ale PC-ului.

1024.css [0px to 1024px]