CATEGORII

Server - Sfaturi la cumparare

Principalele caracteristici

Sistemul de calcul a devenit o unealt indispensabil a zilelor noastre. Dac iniial era folosit la sarcini specifice, astzi el este legat de diverse activiti cotidiene, precum ascultarea de muzic, vizionarea de filme sau navigarea pe Internet. Totui, nu orice sistem este potrivit oricrei activiti.
Aceast seciune este destinat sistemelor desktop (de birou).

Componentele de baz

Procesorul - este unitatea principal a calculatorului, cea care coordoneaz toate activitile de baz, prin intermediul calculelor matematice i logice. Este componenta de care depinde cel mai mult viteza (performana) PC-ului.
Exemple: Core 2 Duo E6400, Athlon 64 X2 6000+

Placa de baz reprezint placa principal a unui calculator, ce susine toate celelalte componente (procesor, memorie plac grafic). Tipul i calitatea ei reflect n primul rnd stabilitatea sistemului, dar i performana sa.
Exemple: Foxconn NF3250K8AA-RS, Asus PVL-D/SCSI

Memoria - este o component vital a unui calculator, ea servind la stocarea unor informaii temporare ale programelor – un fel de „teren de lucru” al acestora. Cu ct aceasta este de capacitate mai mare i mai rapid, cu att performana unui computer crete.
Exemple: Corsair TwinX Pro 2GB DDR550 Dual Channel, Mushkin XP2-8500 2GB

Placa grafic - este componenta responsabil cu afiarea imaginii pe monitor. Modelele recente sunt difereniate n primul rnd de viteza afirii i de calitatea imaginii afiate n jocuri 3D (tridimensionale) i n aplicaiile grafice 3D profesionale, aceasta ntruct viteza 2D (de exemplu pentru afiarea ferestrelor din Windows) este constant.
Exemple: Leadtek WinFast PX7900 GTX Extreme 512 TDH VIVO, Matrox PH-P256DLF

Hard disk-ul este un dispozitiv ce are la baz unul sau mai multe discuri magnetice (platane), capabile s stocheze informaie digital.
Exemple: Samsung SpinPoint P Series SP0842N, Seagate Cheetah 10K.6 ST373307FC

Unitatea optic - are funcia de citire i/sau scriere a mediilor optice (CD, DVD Blu-ray, HD DVD).
Exemple: Toshiba SD-R5372, LG GSA-E40L

Tastatura i mouse-ul sunt dispozitive de intrare, necesare pentru introducerea datelor n sistem.
Exemple: Zboard ZBD101, Logitech Desktop Mouse PS/2

Carcasa - este mai mult dect un simplu nveli de metal; ea este rspunztoare de micarea corespunztoare a aerului pentru rcirea componentelor, de prezena ventilatoarelor i, deoseori, de sursa de alimentare. De aceasta din urm depinde n foarte mare msur stabilitatea i „sntatea” sistemului.

Ce trebuie tiut

1. Pe lng aceste componente de baz, sunt disponibile diverse dispozitive opionale ce se ataeaz PC-ului.
Exemple: TV tuner, imprimant, mai multe hard disk-uri etc. Nu trebuie uitat monitorul, care se achiziioneaz separat.

2. Nu alegei niciodat cel mai ieftin sistem i nu v bazai prea mult pe diversele oferte speciale. Ele au rolul de a scdea preul astfel nct el s devin irezistibil, ns PC-ul cumprat are toate ansele s fie greu utilizabil, avnd o configuraie dezechilibrat (prea puin memorie, hard disk puin ncptor, procesor inutil de rapid pentru zona respectiv de pre etc).

3. Analizai posibilitatea achiziionrii unui sistem pe componente. Totui, este bine s alegei o singur firm de la care facei cumprturile, pentru a avea garania compatibilitii componentelor.

4. Dac dorii un sistem pentru jocuri, alegei n primul rnd o plac grafic rapid, apoi un procesor rapid i o memorie ncptoare. Nu v bazai pe reclama fcut plcilor ieftine (sub 100€), care n general vor fi capabile s ruleze fluent doar jocuri mai vechi de doi ani.

5. Nu neglijai importana sursei. Alegei ntotdeauna un model recunoscut i, de asemenea, ncercai s optai pentru o carcas de marc, dac v permite bugetul.

6. Unui hard disk i se poate face upgrade dup o perioad, la fel i unei memorii sau unei plci grafice. Nu acelai lucru se poate spune despre o plac de de baz, care nu este att de uor de schimbat – att din considerente practic, ct i financiare. Aadar, alegei n primul rnd placa de baz i sursa (carcasa) – scheletul computerului – urmnd ca apoi s construii configuraia pe baza acestuia.

7. Nu neglijai sileniozitatea; un calculator zgomotos v va stresa continuu. inei cont de faptul c orice sistem, orict de performant ar fi, poate fi fcut silenios, de obicei cu costuri suplimentare minime dar cu o alegere neleapt.

8. Avei n vedere i aspectul software-ului. Exist legi care reglementeaz utilizarea soft-ului pirat, iar un sistem de operare cu licen v va scuti de multe neplceri – nu numai legale, ci i legate de utilizare. Un soft n regim OEM (achiziionat mpreun cu sistemul) cost mult mai puin dect dac este cumprat separat.

1024.css [0px to 1024px]