Sugestiile melepana la 6MPixel - Sfaturi la cumparare

Parametri

Tipul - este principalul criteriu de mprire a camerelor foto digitale. Dei nu ating calitatea celor DSLR, cele compacte sunt de obicei mai practice. Exemple: camer compact, camer DSLR

Rezoluia - indic rezoluia maxim la care camera poate fotografia. Se msoar n numr de megapixeli (MP), care semnific rezultatul produsului lungime x lime.
Exemple: 3.2 MP (2048 x 1536 pixeli), 7.1 MP (3072 x 2304 pixeli)

Zoom-ul optic indic nivelul maxim de zoom (apropiere) care poate fi realizat prin mijloace optice. Prin opoziie, zoom-ul digital este realizat la nivel software prin scderea calitii imaginii.
Exemple: 2.2x, 4x, 10x

Dimensiunea senzorului - este un factor foarte important n calitatea imaginilor rezultate. Un senzor mai mare indic capacitatea de a realiza fotografii la o rezoluie mai mare fr scderea calitii.
Exemple: 1/2.5’’, 5.27 x 3.96 mm

Stabilizatorul de imagine (IS) - crete claritatea fotografiei n condiii de uoar micare.
Exemplu: prezent, absent

Ce trebuie tiut

1. Rezoluia este doar unul dintre factorii care definesc calitatea, nici mcar cel mai important. De asemenea, multe camere folosesc un senzor mic, iar fotografierea la rezoluie maxim are un efect asemntor zoom-ului digital.

2. Dac suntei interesat sau pasionat de fotografie, este foarte important prezena setrilor manuale privind timpul de expunere, deschiderea diafragmei, reglarea sensibilitii ISO etc. n caz contrar, riscai ca singurele fotografii clare pe care le vei putea face vor fi cele pe timp de zi, n condiii de lumin perfect.

3. Un ecran mare, eventual unul mobil, este foarte util pentru previzualizarea fotografiilor.

4. Cele mai multe camere foto compacte pot realiza i filme, dar nu toate ofer o calitate bun n acest sens, adic o rezoluie de 640 x 480 la cel puin 24 fps (cadre pe secund). Camerele DSLR nu dein aceast funcie.

5. Practic orice camer foto deine blitz (flash), dar nu n cazul tuturor este vorba de unul puternic i/sau configurabil.

6. Camerele DSLR sunt scumpe i implic uneori cheltuieli ulterioare mari. Ele nu sunt utile dect pasionailor, nicidecum celor care i doresc o camer de vacan. De obicei, cel puin din punct de vedere al unui utilizator obinuit, camerele compacte („point-and-shoot”) obin o calitate foarte apropiat de cele DSLR, dei ele sunt practic inutilizabile de ctre profesionitii n fotografie.

7. Stabilizatorul de imagine devine tot mai popular i este indicat s achiziionai o camer care deine aceast funcie. El amortizeaz tremuratul inerent al minii fotografului, observabil n special la fotografiile cu lumin slab, care necesit un timp de expunere mai mare. Totui, trebuie tiut faptul c el nu „face minuni”, ci ajut doar puin.

8. Un senzor mai mare ajut, pe lng posibilitatea obinerii de fotografii la rezoluie mare, i un zgomot mai redus n condiii de slab iluminare (care se traduce, tehnic, prin posibilitatea folosirii unui nivel ISO ridicat).

9. Atenie la dimensiunea camerei. Unele modele relativ ieftine, cu numeroase funcii, au dimensiuni foarte mari i sunt dificil de transportat.

10. Pentru stocarea fotografiilor, folosii un card de capacitate adecvat. Preurile au sczut foarte mult, aadar nu ar trebui s fie o problem procurarea unuia de 1 GB. De asemenea, inei cont de tipul lui pentru c i aici exist mai multe standarde (SD, CF etc).

11. n cazul n care camera funcioneaz pe baza unor baterii/acumulatori AA, folosii acumulatori adecvai, cu capacitatea de minim 1500 mAh, precum i un ncrctor corespunztor acestora.

1024.css [0px to 1024px]